Aankondiging: 7 daags Najaarsopruimtraject ~ start 23 september 2024

 




Dit najaar organiseer ik een kort opruimtraject van 7 dagen. 

Start maandag 23 september 2024 

Eindigt zondag 29 september 2024




Dit traject valt in de periode van het Keltisch jaarfeest Mabon (22 september).  Mabon is het jaarfeest waarin dag en nacht even lang zijn. Het staat in het teken van dankzeggen voor alles wat de aarde ons heeft gegeven. Welke vruchten mogen we plukken? Ook: wat kunnen we nu doen om de oogst van volgend jaar beter passend voor ons te maken?

  

Tot nu toe duurden de seizoensopruimtrajecten telkens 30 dagen, maar dit keer wil ik graag een kort traject van 7 dagen organiseren. Speciaal voor die ene ruimte/kast/berging/kamer in je huis waar je al zo lang tegenaan hikt. Waar je al zo vaak aan begonnen bent (in gedachten) en waar je maar geen deuk in lijkt te kunnen slaan. Je hebt al pogingen ondernomen, maar er lijkt alleen maar meer bij te komen. 

Of je hebt deze kast/kamer/berging/schuur al zo lang ontweken, dat het een steeds grotere horde voelt om te nemen. 


Welke ruimte of kast of project je aan wilt pakken is helemaal jouw keuze. Dat kunnen de dozen zijn die er nog steeds staan van de verhuizing van 5 jaar geleden. Het kunnen jouw keukenkasten zijn. Of kledingkasten. Babyspullen. Het kan al het papierwerk zijn. De garage. Berging. Of de spullen die je in huis genomen hebt nadat je het huis van je ouders leeg hebt gehaald. Je kiest de ruimte helemaal zelf. 



Graag wil ik met jou een week de tijd nemen om die moeilijke plek in jouw huis aan te pakken. Met elke ochtend een mail met  een praktische opdracht zul je je bemoedigd voelen om ook die moeilijke plek aan te pakken. Naast de praktische opdracht, deel ik ook inzicht-opdrachten. Deze zijn bedoeld om je vertrouwd te maken met de diepere lagen van het opruimen. Welke stukken je taai vindt om op te ruimen en waarom dat zo is. 


Aan het eind van deze 7 dagen heb je niet alleen een flink stuk opgeruimd, maar heb je ook meer inzicht in jezelf. 

Na 7 dagen heb je meer zelfkennis ontwikkeld en meer zelfvertrouwen om daarna in eigen tempo verder op te ruimen. 



Ik maak een whatsapp groep en voor wie het graag wil kan in de groep vorderingen delen en elkaar bemoedigen. 


Deelname bedraagt €7

Voel je van harte welkom om je aan te melden

Warme groet, Anita


2

Maandagse Motivatie #17






Nieuwe gezins-leefregel


Ik heb in de vakantie een nieuwe regel voor mijn gezin bedacht. Eentje waarvan ik denk dat iedereen er wel iets mee kan. 


"Laat de ruimte waarin je bent geweest, nét iets opgeruimder en schoner achter dan toen je er binnenkwam."


Dat kan het opruimen zijn van een lege verpakking in de keuken. Dat kan een bonnetje in je tas zijn. Dat kan een lege shampoofles in de badkamer zijn of een ongebruikte ladyshave. Dat kan ook zijn: haal een stofdoek over de ladekast. Doe kleding die op de grond ligt in de wasmand. Haal de haren uit het doucheputje. Haal een doekje over de vensterbank. Maak de kruidenlade schoon of een plank in de koelkast. 


Als je dit stelselmatig doet en ook hardop zegt tegen je huisgenoten om ze aan te moedigen, dan kan iedereen zijn bijdrage leveren. 

Iedereen kan zo op zijn/haar eigen manier op elk moment van de dag iets bijdragen aan het huishouden.

Alle kleine beetjes zijn samen een heleboel. 
 

Fijne week gewenst. 
 

Warme groet, Anita



Wekelijkse routines die ik mezelf aangeleerd heb:


* op de maandag leeg ik alle prullenbakken, geleerd van FlyLady. Dat vind ik de leukste taak van de week. Het doet iets met je, om daadwerkelijk het afval uit je huis te verwijderen. 
* ik zet het weekgeld op de boodschappenrekening. Wat er over is gebleven van de afgelopen week boek ik naar het spaarpotje 'restanten'. Als er een duurdere boodschappenweek is, dan gebruik ik een bedrag van het restantenpotje. 
* ik selecteer in de AH app de artikelen die ik uit de bonusbox wil
* ik maak een weekmenu
* ik denk na over wat ik op woensdag anti-uitsteldag ga doen. 
* op dinsdagen plaats ik online bestellingen
* elke dag om 8 uur 's ochtends en/of 8 uur 's avonds 8 foto's van je telefoon verwijderen. 
 
 

Ik heb ook een gewone maandelijkse nieuwsbrief, hierin hou ik je op de hoogte van opruimtrajecten en vertel iets over een seizoensfeest. Je hebt ook toegang tot een mediatheek met oa meditaties en het verslag van mijn Jaar opruimen. Je bent van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 

0

30 x minimaliseren op zolder




Hier is de langverwachte blogpost in de reeks 30 x minimaliseren. Al voor de zomervakantie wilde ik 'm afmaken, maar het is er bij ingeschoten. Ik ben zo blij dat ik 'm nu eindelijk kan publiceren!

Het is bijna bizar om deze foto van mijn zolder te zien. Ik had er vele opruimrondes voor nodig en heb allerlei fases (innerlijke fases, maar ook kinderen die groter groeien) doorlopen, maar als ik deze foto zie, dan kan ik aanwijzen en zeggen: stoel is weg, los speelgoed is weg, paraplu is weg, aap is weg, boekenkast is weg, stellingkast is weg, kinderbedjes zijn weg, koffieblikken zijn weg, de lijst van spullen die weg zijn gegaan is behoorlijk lang. 

Ik zou veel meer dan 30 items van de zolder kunnen noemen. Alleen al van kinderspullen zou ik een lijst van 100 items kunnen samenstellen. Die heb ik daarom achterwege gelaten, omdat veel van de kinderspullen een bepaalde doorlooptijd hebben. Babybadje bijvoorbeeld. Of kinderstoelen. Of speelgoed. 

Voor deze 30 x minimaliseren heb ik een lijst gemaakt van 30 items die ik te lang op zolder bewaard heb en waarvan ik weet dat jou dat ook kan overkomen. Ik hoop dat ik je weer heb kunnen inspireren voor jouw eigen situatie. 

30 x minimaliseren op zolder


  1. cross trainer
  2. oude pc
  3. mijn favoriete sneekers van toen ik 25 jaar was
  4. naaimand (gekregen van mijn oma) 
  5. kerstversiering (kleur niet leuk meer, lelijk geworden, heb al twee kerststallen, lampjes kapot)
  6. tuinstoelkussens (de bijbehorende tuinstoelen zijn al lang weg)
  7. gitaar
  8. bloemenpers
  9. overdaad aan lappen stof voor naaiprojecten
  10. wolmand voor de droger (onzin-accessoire)
  11. koffer van messenset
  12. attache koffer samsonite (very 90's)
  13. onze oude kleine keukentafel
  14. ingelijste posters
  15. verkleedkleren
  16. tijdschriftverzamelingen
  17. stapels en stapels administratie
  18. foto's van vroegere vakanties (een paar bewaren waar ik met een vriendin op sta, maar foto's van het zoveelste meer, bos, waterval weggegooid)
  19. oude dvd spelers
  20. zitzak
  21. kattenkrabpaal
  22. lamineerapparaat
  23. woordenboeken, wegenkaarten, lonely planet
  24. overdaad aan legpuzzels
  25. 3 grote Billy boekenkasten + boeken
  26. voorraad wijnflessen (drink het niet meer)
  27. tv/video combi
  28. flamingo op dienblad
  29. zwemschoenen
  30. schemerlampen
Bonusitem: 

31. bureaustoel (bewaard als reserve....tja...) 

Inspiratie voor andere ruimtes in huis: 

30 x minimaliseren in de badkamer


Warme groet, 
Anita

Ongeveer een keer per maand verstuur ik een nieuwsbrief met inspiratie en bemoediging voor iedereen die op zoek is naar een opgeruimder, eenvoudiger en zinvoller leven. Spreekt dit je aan, dan ben je van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 







7

Maandagse Motivatie #16

 



Het thema voor deze week is: Wees voorbereid. 

Niks is zo saai als alles plannen en voorbereiden. Maar het is onontkoombaar wanneer je er genoeg van hebt om steeds achter de feiten aan te lopen. Wanneer je gek wordt van jezelf omdat je de simpelste dingen vergeet. Zorg dat je voorbereid bent. 


Het ene wat je kunt doen is: versimpelen door spullen te minderen. 


Het andere wat je kunt doen is: vooruit denken. 


Maak een boodschappenlijstje. Leg een kladblok op je aanrecht of een andere plek die handig is voor jou. Noteer gedurende de week welke items je moet halen. Voor de echt vergeetachtigen onder ons: maak een foto van je boodschappenlijstje voordat je gaat winkelen, voor het geval je op een of andere manier toch het lijstje weer thuis laat liggen of halverwege het boodschappen doen kwijt ben geraakt. 


Let op je kalender voor verjaardagen. Denk vroegtijdig na welke cadeaus je wilt kopen voor de jarige. Koop het op tijd, zodat je niet last-minute (en meestal duurder dan gepland) erop uit hoeft om iets te kopen. Je kunt ook alvast nadenken over welke cadeaus er voor de feestdagen geregeld moeten worden. Heb je jonge kinderen; schrijf op wat ze op hun verlanglijstje willen. Kinderen roepen namelijk snel 'die wil ik'. Ik zei dan altijd: zet maar op je verlanglijstje. Dan merk je na een paar maand vanzelf welke items ze écht graag willen en welke in de vergetelheid raken. 


Afhankelijk van de regio waar je woont, zijn de scholen alweer begonnen of gaan binnenkort beginnen. Ga tijdig op pad om schoolspullen te kopen. Voor basisschoolkinderen is dat bijvoorbeeld: een nieuwe tas, nieuwe gymschoenen, sportbroek, broodtrommel of drinkbeker. Je kunt het nieuw kopen of een oproep plaatsen op de plaatselijke facebookgroep of vragen aan kennissen. 


Denk ook vooruit met het bestellen van nieuwe medicijnen of afspraken bij huisarts of specialist. Levertijd van medicijnen is heel wisselend en het plannen van een afspraak bij een huisarts of andere zorgverlener (denk aan pedicure, fysio) kan ook aan het eind van de zomer nog wel eens tegenvallen. 


Aanstaande woensdag is het weer Anti-uitstel Woensdag. Denk vandaag alvast na, of tref voorbereidingen voor wat je aanstaande woensdag kunt doen om het jezelf in de toekomst makkelijker te maken. 


Er zullen altijd onverwachte dingen gebeuren die je planning in de war schoppen, maar die zaken komen altijd van buitenaf. Als jij goed voorbereid bent op jouw kant van de planning, dan zijn verrassingen beter behapbaar. 


Fijne week gewenst. 


Warme groet, Anita


Als je iemand kent die ook motivatie kan gebruiken, stuur dit bericht gerust door.

Aanmelden voor de verzendlijst


Ik heb ook een gewone maandelijkse nieuwsbrief, hierin hou ik je op de hoogte van opruimtrajecten en vertel iets over een seizoensfeest. Je hebt ook toegang tot een mediatheek met oa meditaties en het verslag van mijn Jaar opruimen. Je bent van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 


0

Maandagse Motivatie #15

 


Uitgeput


Je kunt je uitgeput voelen door teveel spullen. 
Door teveel werk. 
Door teveel verantwoordelijkheden op je bordje.
Door fysieke beperkingen. 
Door te weinig zinvolle bezigheden. 

Net als jouw energieniveau - jouw mentale veerkracht, jouw fysieke kracht, jouw ziel - uitgeput kan raken, zo kunnen ook jouw financien uitgeput raken. 


Kijk naar jouw geld, naar jouw financiële situatie, zoals je kijkt naar jouw fysieke en mentale gezondheid. Er zit namelijk helemaal niet zoveel verschil tussen die jouw energie en de energie van geld. Jij bént jouw geld. Net zoals je de energie van jouzelf maar één keer uit kunt geven, zo kun je ook je geld maar één keer uitgeven. 


Waar gaat jouw energie / geld naartoe?
Wat levert het jouw op?
Hoe kun je het weer aanvullen?


Om hierin je weg te vinden vraagt heel veel oefening. Je zult merken als je erop gaat letten, dat je een heel andere kijk op geld krijgt. Het wordt meer dan alleen getallen. Het wordt ook meer dan alleen iets wat van jou is, maar geld gaat relationeel worden. Vragen als 'naar wie gaat mijn geld (of spullen) naartoe?' 'Wil ik bijdragen aan iets waar ik niet achter sta?' 'waar komt mijn geld vandaan?' Dit soort vragen zul je je steeds vaker gaan stellen. 


Er is een leuk boek geschreven over dit onderwerp. Het heet Happy Money - door Ken Honda. 

Hij begin het boek met een verhaal over hoe hij op een congres of op een feestje een vrouw treft en zij wil graag in zijn portemonnee kijken. Hij vind dat opmerkelijk, maar doet het toch en zij kijkt erin en zegt 'ja, dit is happy money'. De les die Ken Honda geeft is dat je dankbaar moet zijn voor geld wat binnenkomt en net zo dankbaar moet zijn voor het geld wanneer je het uitgeeft. Die dankbaarheid is echt een aanrader om mee te oefenen. Door middel van dankbaarheid kun je van uitputting weer je reserves aanvullen. 


All the money circulated with love, care and friendship is Happy Money. 
~ Ken Honda


Een fijne week gewenst. 

Warme groet, 
Anita



Als je iemand kent die ook motivatie kan gebruiken, stuur dit bericht gerust door.

Aanmelden voor de verzendlijst

Warme groet, Anita

Ik heb ook een gewone maandelijkse nieuwsbrief, hierin hou ik je op de hoogte van opruimtrajecten en vertel iets over een seizoensfeest. Je hebt ook toegang tot een mediatheek met oa meditaties en het verslag van mijn Jaar opruimen. Je bent van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 


0

Maandagse Motivatie #14

 



Stap voor stap

Rome is niet in één dag gebouwd. 


De Eiffeltoren ook niet. 


In de meivakantie bedacht ik dat het leuk zou zijn om Lego te huren. (link niet gesponsord)
Ook voor de puberjeugd is Lego nog steeds een leuk tijdverdrijf. Naast het bijbaantje blijft er namelijk nog genoeg tijd voor ze over om te ontspannen. 


Ene dochter (die van de scooter-zie vorige week) wilde dolgraag een keer de Eiffeltoren bouwen. 
Wat een uitdaging zeg! 10.001 stukjes. 
En dan ook nog overwegend in dezelfde kleur!
Zóveel grijze blokjes Lego!



Eerlijk gezegd vond ik het nogal een kluif en dan was het niet eens mijn eigen project. Alleen al door ernaar te kijken vond ik het teveel. 


Maar als je holistisch gaat opruimen is alles wat je doet een les in het leven zelf. 


Wat eerst een onoverzichtelijke brij aan homogene grijze stukjes lijkt, heeft - als je nauwkeuriger kijkt - toch heel veel verschillen. 


Als je stelselmatig gaat sorteren, dan komt er overzicht. 


kleur bij kleur

klein bij klein

groot bij groot

soort bij soort


En uiteindelijk heb je iets gerealiseerd. Iets gemaakt. Iets gebouwd. Of dat nu een lege ruimte is, of een gezonder lijf, of sterkere financien. 


Of de Eiffeltoren. 




Welke onoverzichtelijke klus kun jij deze week opbreken in kleinere stukjes. Waarnaar zou je wat nauwkeuriger kunnen kijken en de nuances in die onoverzichtelijke brij kunnen ontdekken?


Warme groet, 

Anita


Als je iemand kent die ook wat motivatie kan gebruiken, stuur dit bericht gerust door.

Aanmelden voor de verzendlijst

Warme groet, Anita

Ik heb ook een gewone maandelijkse nieuwsbrief, hierin hou ik je op de hoogte van opruimtrajecten en vertel iets over een seizoensfeest. Je hebt ook toegang tot een mediatheek met oa meditaties en het verslag van mijn Jaar opruimen. Je bent van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 

2