30 x minimaliseren in de badkamer






In navolging van mijn vorige lijst 30 keer minimaliseren in de keuken, heb ik nu een lijst samengesteld van 30 keer minimaliseren in de badkamer. 


Het zijn 30 keer items die ik zelf geminimaliseerd heb in de loop der jaren. Vooral in het eerste jaar van mijn opruimreis heb meerdere blogposts geschreven over hoe ik de badkamer aanpakte. Alle blogposts van het eerste jaar opruimen, heb ik gebundeld in een pdf. Als je het leuk vindt, dan kun je het hier downloaden en lezen. 

Ik begin mijn lijst met de gangbare items, die iedereen wel in zijn badkamer heeft en waar je regelmatig doorheen moet. 

1. Thuiszorgmiddelen die over datum zijn. Denk aan neusspray, hoestdrank, crĆØme, zalf. 
2. Lege tubes, shampoo flessen, douchegelflessen, lege verpakkingen van wattenstaafjes, maandverband, scheermesjes. Ook aangebroken verpakkingen van haarverf kunnen weg. 
3. Alle shampoo’s, douchegels, handcrĆØme, bodylotion die je niet (meer) bevallen. De shampoo kun je nog opmaken in de toiletpot. Doe als FlyLady en drup elke dag wat in de toiletpot, schoonborstelen en doorspoelen. 
4. Make up, mascara, oogschaduw, eyeliner dat over datum is, geklonterd of waar je op uitgekeken bent.
5. Oude verbandmiddelen; afgeknipte pleisters, afgeknipte verbandrollen, klemmen voor verbandrollen, steriele gaasjes die ver over datum zijn. 


6. Proefsachets – ik doe er nooit iets mee, ligt maar te liggen in de la. Ik neem het niet meer aan, of ik gooi het gelijk weg. 
7. Muntgeld (yeah spaarpot!)
8. Miniatuur flessen voor op vakantie – gebruik ik al jaren niet meer, ik neem gewoon de normale flessen mee
9. Reclame toilettas met het merk van zalf oid – een keer gekregen bij een tube van het een of ander. Heeft een onhandig formaat en was eigenlijk gewoon heel lelijk
10. Mijn zeepjesverzameling (toen ik jong was verzamelde ik vormzeepjes. Ik had hele leuke; schildpad, vissen, schelpen, rozen)





11. Overtollige scheerapparaten (de echtgenoot had er meerdere)
12. Twee-minuten zandlopers (kinderen kregen deze een keer van de tandarts – goedbedoelde, maar uiteindelijk nutteloze meuk)
13. Elektrische tandenborstels inclusief extra nieuwe opzetborstels (we zijn weer terug bij de ouderwetse handtandenborstel, bevalt me uiteindelijk veel beter). 
14. Miniatuurflesje van hotels (ik had een keer twee hele leuke van SS Rotterdam, die nam ik mee als souvenir – maar wat moet je er op den duur mee)
15. Parfum – want niet lekker meer en bovendien ben ik gestopt met gebruik van parfum

16. Sterke schoonmaakmiddelen (zoals Mr Muscle en Cilitbang)
17. Oude gebruiksaanwijzing, in het Chinees, dus waarvan eigenlijk?
18. Waxinelichthouders (geen, of in ieder geval zo weinig mogelijk accessoires in de badkamer)
19. Heel veel halskettingen (voor verkleden van de kinderen of mijn eigen kettingen)
20. Tijdschriften en tijdschriftcassette (lezen doe je maar ergens anders)





21. Mesh sponzen (ik vind het onhygiƫnische dingen, maar sinds kort heeft ene dochter eentje voor zichzelf gekocht)
22. Tandenborstelkapje (voor als je op reis gaat en je tandenborstel in de toilettas doet) Meerdere kapjes gehad, niemand gebruikt ze nog. 
23. Thermometer die niet meer accuraat is. 
24. Verpulverde bruisballen
25. Overdaad aan schuifspeldjes, haarspelden, haarelastiekjes

26. Manicure sets met onhandige schaar, en accessoires
27. Oliesteen van chi (typisch geval van wens-gebruik) Kijk hier als je je afvraagt wat ik bedoel. *
28. Vintage ladyshave (met Daphne Deckers op de doos afgebeeld)
29. Zieltogende planten. Ik heb helemaal geen planten meer in de badkamer
30. Stickers-manie van de kinderen weggepoetst van de kastdeuren.




Als je aan het begin staat van je opruimavontuur en je weet niet zo goed waar je moet beginnen, dan is de badkamer een heel geschikte ruimte. De badkamer is een ruimte met een duidelijke functie – anders dan bijvoorbeeld een logeerkamer of een woonkamer. Doorgaans staan er in de badkamer niet de moeilijkste spullen of sentimentele items. Vaker is het een kwestie dat het te lang geleden was dat je keuzes maakte (dat restje haarverf bijvoorbeeld vind je misschien zonde om weg te gooien, maar tegelijk weet je dat het niet genoeg is voor je hele hoofd – dus echt zin heeft het niet om te bewaren. Een badkamer heeft vooral gebruiksspullen, en die kunnen na verloop van tijd weg. Tijdens de opruimtrajecten loop ik alles weer eens door en zo wordt mijn badkamer vier keer per jaar goed opgeruimd. Dagelijks opruimen en schoonmaken is dan ook makkelijker om bij te houden. 


Warme groet, 
Anita


Ps: foto's zijn genomen bij verschillende opruimrondes.

Ongeveer een keer per maand verstuur ik een nieuwsbrief met inspiratie en bemoediging voor iedereen die op zoek is naar een opgeruimder, eenvoudiger en zinvoller leven. Spreekt dit je aan, dan ben je van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 
 
*dit betreft een affiliate link. Mocht je iets bestellen dan ontvang ik hiervoor een vergoeding. 
De online drogist waarnaar ik verwijs heeft een groot assortiment, ook veel reformartikelen. Een keer in de zoveel tijd plaats ik hier een bestelling. 



5 opmerkingen

  1. Wat een heerlijk stukje. Ik moet om sommige dingen lachen. Ja, wat bewaar ik eigenlijk? Dit jaar ga ik ook weer beginnen. Ik begin met mijn tekenspullen. Heb zoveel markers, ga eens uitzoeken welke het eigenlijk nog doen. Die tip van shampoo in de wc spreekt me aan. Ik kocht mijn favoriete merk douche 'spul", de verpakking ineens veranderd en.... ik ruik niets meer, twee voor de prijs van 1. Ik dacht: "Daar zit ik mooi mee". Ik ga jouw tip eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een beetje lachen hoort erbij. Zo is het tenslotte ook, de eigenaardigheden die een mens van zichzelf tegenkomt, zijn vaak humoristisch door herkenbaarheid. Heerlijk, straks heb je een schone wc pot niet naar 'niets' ruikt.

      Verwijderen
  2. De badkamer is inderdaad best een bron van spullen die best weg kunnen. Die proefsachets bijvoorbeeld. Ik heb de neiging om ze te bewaren maar doe er eigenlijk nooit wat mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die sachets zijn in de praktijk een geklieder. Dan zit de creme of de douchegel weer aan je schaar of aan je wastafel.

      Verwijderen
    2. Ja, dat is ook nog eens waar inderdaad.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!