Mijn meest recente toevoeging aan mijn zelf-maak repertoire is Turks platbrood. Het bakken van een gewoon brood heb ik nooit goed onder de knie gekregen, maar er zijn nog heel veel meer soorten brood om te bakken. Dit recept kwam ik tegen in de fb groep Huisgemaakt en die lukte meteen de eerste keer. Ik maak 'm nu vaak i.p.v. kant-en-klaar afbakstokbrood. Dit recept voor Turks platbrood is beslist niet moeilijk, het vergt alleen even wat planning omdat het deeg moet rijzen.
Ingrediënten Turks brood
– 9 gram gedroogde gist
– 1 theelepel suiker
– 250 milliliter lauwwarm water
– 4 eetlepels olijfolie
– 1 flinke theelepel zout
– 500 gram tarwebloem
– wat melk of een losgeklopt ei om het brood mee in te smeren
– sesamzaadjes of maanzaadjes, chiazaadjes of rozemarijn
Doe de tarwebloem, gist, suiker, water, olijfolie en zout in een keukenmachine en meng het tot een deeg met een deeghaak.
Vervolgens het deeg een uur laten rijzen door over de kom een theedoek te leggen. Dan een brood vormen van het deeg. Ik druk het deeg uit op een siliconen bakmat die ik bestrooid heb met wat bloem. Rechtstreeks op een bakplaat of op bakpapier kan ook. Nog een keer een theedoek over het deeg leggen en 15 min laten rijzen. Het middenstuk druk je iets platter, zodat er een rand ontstaat. Dan met een scherp mes strepen erin zetten. Tot slot met een kwastje de melk er over strijken en zaadjes naar keuze er over strooien.
Oven voorverwarmen op 240 graden C en dan 15 min bakken tot het brood een mooie gouden kleur heeft. Het brood is gaar als je op de onderkant tikt en het brood hol klinkt. Zo niet, dan nog even terug in de oven.
Je kunt het brood gerust invriezen. Waarschijnlijk kun je 'm ook invriezen als 'afbakbrood'. Dan bak je 'm net niet helemaal gaar. Bijvoorbeeld 10 minuten in de oven, daarna afkoelen en invriezen. Later, als je 'm wilt afbakken doe je 'm nog 5-7 minuten in de oven. Tenminste, zo zou ik het doen, dat heb ik nog niet uitgeprobeerd :-D.
Veel plezier weer met dit zelf-maak-maaksel. Fijn weekend!
Meer Zelf-Maken vind je terug op mijn Pinterest borden.
Warme groet Anita
Lekker met zelfgemaakte kruidenboter.
Gemma bedacht dat het met zout, peper en balsamico azijn op de foto moest.
Lekker makkelijk met dit warme weer bij onze favoriete salade.
###
En zo veel lekkerder zelf gemaakt! Echt genieten. Fijne dag.
BeantwoordenVerwijderenKlopt, dit smaakt echt veel lekkerder.
VerwijderenMmmm mooi en lekker lijkt me. Dit ga ik ook maken. Zeker weten. Dankjewel om het recept te delen.
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan!
VerwijderenGek hè, maar een gewoon brood bakken mislukt bij mij ook altijd. Maar als jij zegt dat dit wel lukt ga ik deze ook proberen. Het ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenDeze is nog niet mislukt. Het rijzen gaat hierbij goed. Bij een gewoon brood gaat het bij de tweede rijs bij mij altijd fout. Geen idee hoe dat komt. Ooit ga ik nog wel eens een broodbak cursus volgen. Later als ik groot ben :-)
VerwijderenTsjonge, ik ben onder de indruk van hoe mooi het brood er uit ziet zeg. Dat heb je knap gedaan!
BeantwoordenVerwijderenDank je. Daarom kan ik dit ook wel laten zien op het blog :-)
VerwijderenGeweldig recept, ik maakte 'm gisteren en het is prima gelukt! Wel doe ik het zout er pas na twee minuutjes kneden bij omdat gist en zout geen vriendjes zijn.
BeantwoordenVerwijderenWat goed zeg! Mooie aanvulling, van het zout en gist. Ik zal het de volgende keer ook zo doen als jij, ben benieuwd hoe het er dan uit komt.
VerwijderenIs deze ook te maken in de broodbakmachine?
BeantwoordenVerwijderenJe kunt het deeg heel goed laten kneden door de broodbakmachine. En daarna op de plaat bakken. Waarschijnlijk kun je het ook bakken in de bbm, maar dan komt het er natuurlijk niet plat uit :-)
VerwijderenWaarschijnlijk wordt het een luchtig wit brood, vast heel lekker.