Zelf doen: goudsbloem drogen



Vol levensmoed maak ik lichaam en geest schoon *


Een aantal jaren heb ik goudsbloemen (calendula officinalis) in de tuin gehad - dit jaar helaas niet wegens dat ik de tuin opgegeven heb - en goudsbloem is zo'n dankbare groeier! Goudsbloem is geen vaste plant. In het seizoen zelf wil hij zichzelf nog wel eens vermeerderen doordat hij zaad op de grond laat vallen, maar het jaar daarop moet er opnieuw gezaaid worden. (Je hebt natuurlijk altijd geluksvogels bij wie ze wel spontaan weer opkomen). In het begin wist ik niet zo goed hoe ik 'm moest verwerken, maar al doende leerde ik bij.



De blaadjes drogen voor thee, bijvoorbeeld, kun je heel makkelijk doen in een eierdoos. Je knipt de bloemknoppen af en legt ze per stuk in een vakje van je kartonnen eierdoos. Deksel dicht en wegzetten op een droge niet te koude plek. Ik zet de dozen weg op zolder, omdat het bij mij op zolder redelijk warm is en ook een redelijk constante temperatuur. Bovendien staan ze me dan verder niet in de weg. Een keukenkastje werkt ook prima denk ik, als het maar niet vochtig is.



Na een paar weken zijn de blaadjes ingedroogd en kun je ze in een (glazen) potje met deksel bewaren. Je kunt er heerlijke thee van maken of ze verwerken in kruidenboter. Andere toepassingen zijn: calendula zalf maken. Een voorbeeld daarvan vind je hier. Overigens heb ik zelf nog nooit calendula zalf gemaakt.







Warme groet,
Anita 

*de spreuk komt van de kruidenkaarten van Marjanne Huising



12 opmerkingen

  1. Wat simpel en leuk om te doen. Dat moet mij ook nog lukken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas heb ik ze niet meer in de tuin maar nog wel overjarig zaad, zal het nog eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Handig dat je het zaad bewaard hebt. Ben benieuwd of er nog kracht in zit.

      Verwijderen
  3. Reacties
    1. Die kruidenboter heb ik afgekeken van een sjiek restaurant ;-)

      Verwijderen
  4. Ik heb geen tuin, dus ook geen goudsbloemen, maar leuk te weten dat je er thee van kunt zetten. Calendulazalf kook ik altijd, dat ken ik wel. Ik ga eens rondkijken of iemand van mijn vriendinnen ze in de tuin hebben. Bedankt voor de tip. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit klinkt niet al te moeilijk zeg! En eierdozen heb ik wel. Dank voor de fijne tip.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is echt heel simpel. Ik zou bijna zeggen, kan niet mislukken, maar dat kan het natuurlijk altijd.

      Verwijderen
  6. mag je de bloemen drogen in de zon of liefst in het donker?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van wat ik lees over drogen van bloemen is het liefst in het donker (en op een droge plek, en dat het kan ventileren). Dit zal te maken hebben met behoud van kleur. Maar op mooie zomerse dagen kan je ze vast in 1 dag wel drogen op theedoeken in de zon.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!