Zelf maken: gebreid vaatdoekjeHandwerken heb ik altijd leuk gevonden. Breien, haken, naaien, borduren. Iets zelf kunnen maken met mijn handen, geeft mij enorm veel voldoening. De voorbereiding, het uitdenken, het uitvoeren is ontzettend leuk. En niet onbelangrijk: je hebt iets tastbaars in handen. Handwerken is ook nog eens heel rustgevend. Afgezien van de frustraties die het ook oplevert ;-).

Ik weet dat niet iedereen even handig is met naald en draad. Als het op zelf maken en handwerken aankomt hoeft het ook niet perse hoogstaand of ingewikkeld te zijn. Je hoeft ook niet alles te kunnen. Iets eenvoudigs repareren zoals een zoom in een kussenhoes of een broek inkorten kun je leren en het geeft jou vrijheid. Je bent minder afhankelijk van anderen en je kunt op die manier iets repareren wat je anders nieuw zou kopen.

Om geld te besparen hoef je geen vaatdoekjes te gaan breien, maar het is wel leuk om te doen! Het is een overzichtelijk project, je kunt het gewoon onder het tv kijken doen, als je kinderen in de speeltuin spelen en jij op een bankje zit, of als je in een wachtkamer zit. Deze gebreide doekjes zijn van 100% katoen, dus je kunt het heet wassen. Het patroon wat ik hier laat zien is een wafelpatroon en die bevalt me het best; het effect van dit patroon is een dik lapje dat goed werkbaar is in de keuken.

Microvezeldoeken zijn handig, maar bij elke wasbeurt komen kleine plastic deeltjes vrij, die in ons water terecht komen. En laat ik dat nou net willen vermijden. Lees ook mijn blogpost over Wat zit er in mijn kleding?

Het patroon is als volgt: 


Zet 49 steken op met breinaald 3,5 mm en Drops Paris.
Brei 3 ribbels in ribbelsteek:  brei alle naalden recht heen en weer. 1 Ribbel is 2 naalden recht.
Brei dan 3 steken recht (dit is je kantsteek)

Dan als volgt:

Stap 1

1 steek recht
2 steek averecht
herhaal totdat je nog drie steken over hebt. Brei de laatste 3 steken recht.

Naald terug:
Drie steken recht (dit is je kantsteek)
1 steek averecht
2 steek recht
(Dus omgekeerd van de naald heen)
Laatste drie steken recht.

Stap 2. 


Vervolgens:
1 naald recht
1 naald averecht terug. Let wel op dat je de eerste en laatste drie steken recht breit! 

Herhaal vanaf stap 1. Daarna weer stap 2 enz. totdat je werk ongeveer 20 cm meet. Ik hou altijd aan dat de lengte en de breedte gelijk uit moeten komen. Om dat te bepalen vouw ik mijn werk in een puntje. De Y-as vouwen langs de X-as.

Sluit af met 3 ribbels (6 naalden heen en weer recht) en kant losjes alle steken af.
Voordat je afsluit met deze drie ribbels kijk even hoe je uitkomt met lengte en het patroon. Het mooist wordt het als je die 3 ribbels doet na de steken van Stap 1.

Overigens kun je ook heel goedkoop van oude flanellen lakens doeken maken. Handig voor allerlei werk in het huishouden. Ik heb er een aantal in mijn kast die mijn moeder genaaid heeft.


Op de foto: onderste twee doeken zijn van flanellen lakens genaaid door mijn moeder. De bovenste zijn vaatdoekjes die ik eerder breide en in gebruik heb. De blauwe is met een blokkenpatroon, maar de wafelversie vind ik het leukst.


NB het patroon komt van Drops Design en heet Waffle Love. Het garen koop ik meestal bij Hobbydoos.nl vanwege het grote assortiment. Ik heb Drops Paris gebruikt, gewicht 50 gr. In het oorspronkelijke patroon wordt Drops Cotton Light genoemd. Die zijn ook 50gr. Geen idee meer waarom ik op Paris ben uitgekomen....

Warme groet,
Anita

14 opmerkingen

 1. Het rare is dat ik heel veel brei en haak maar het is nog nooit in me opgekomen om vaatdoekjes te breien. Waarom? Dat weet ik eigenlijk niet. Misschien omdat ik bang ben dat ze toch niet zo goed functioneren als vaatdoek? Restjes katoen genoeg, dus ik ga het toch eens proberen. Ik vind het patroontje mooi.
  Paris is een van de goedkoopste garens van Drops (wat sowieso een betaalbaar label is), misschien heb je het daarom gekozen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste zou maar zo kunnen. Zo'n knieperd kan ik wel zijn ;-)

   Verwijderen
 2. Dat ik daar nu zelf nooit over nagedacht heb dat die microvezel doeken ook vervuilend zijn! Stomstomstom. Ik zag ze al eerder voorbij komen die zelfgemaakte doekjes maar dacht altijd dat ze wat te dik zouden zijn? Maar ik ga het toch eens proberen. De vakantie staat voor de deur dus dan is er veel tijd om te breien. Dankjewel voor het delen van het mooie patroon! Ik ga er mee aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Er zijn meer patronen te vinden op garnstudio. Misschien vind je deze te dik. Ik heb eerder vaatdoekjes gemaakt in gerstekorrel, maar die vond ik te dun. Hangt natuurlijk ook af van hoe stevig je breit. Nou, ik zie ze wel voorbij komen op je blog :-)

   Verwijderen
 3. Wat geeft dat toch veel voldoening hè, als je zelf je spullen kunr maken. Zo breide ik een setje gastendoekjes voor op het toilet. Een wirre en een grijze. De witte gaat gewoon met de witte was op 90 graden en de grijze met de handdoeken was. Zulk puur materiaal, dat katoen. Heerlijk.
  Fijne zondag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, als groter gastendoekje is het ook heel leuk.

   Verwijderen
 4. Leuke patroontjes en inderdaad leuk om te breien en zo fijn in gebruik. Jammer dat mijn kast vol is er is nog katoen genoeg. Die syntetische doekjes kleven altijd zo aan mijn handen heb er zo'n hekel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je wat ruwe handen hebt, dan blijven synthetische doeken aan je handen kleven. Ik hou daar ook niet van.

   Verwijderen
 5. De doekjes zien er prachtig uit, ook leuk om als kadootje weg te geven. Ik vraag mij alleen altijd af of het fijn werkt met schoonmaken. Daar kom je alleen achter als je het probeert! Sowieso leuk om er eens één te breien.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad leuk als kadootje. Of, zoals Mirjam's idee, gastendoekjes te breien. Ik gebruik ze om het aanrecht mee af te vegen en de eettafel. Zeg maar alles met een groot werkoppervlak.

   Verwijderen
 6. Leuke patroontjes en mooie kleuren. Zonde om als vaatdoek te gebruiken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat is wel eens een nadeel van zelfgemaakt: je vindt het zonde om te gebruiken :-)

   Verwijderen
 7. Is er misschien ook een haakversie van? Dat kan ik namelijk wel. Breien wil mij niet goed lukken en ik vind dit wel een heel leuk idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze kwam ik tegen. Is dit wat voor je? https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=6924&cid=7
   Ik heb weinig gehaakte patronen gevonden, behalve de standaard met stokjes.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!