Het kan nog net! Als je snel bent kun je nog een paar goeie vlierbloesemschermen vinden, vooral van struiken die veel in de schaduw hebben gestaan.
Dit recept kwam ik tegen op instagram bij Kruidenkriebels. Omdat ik dit jaar te weinig tijd heb om vlierbloesemsiroop te maken, vond ik dit een heel mooi alternatief. Zo is toch mijn zin om iets zelf te maken voldaan, maar met minder tijd. En bovendien heb ik de kast nog vol met vlierbloesemsiroop :-).
Wat heb je nodig voor vlierbloesemazijn?
- paar glazen potten met een grote opening- kleine flessen om in over te gieten
- 1 liter (bio) witte azijn
- 1 (bio) sinaasappel
- ongeveer 12 zwarte peperkorrels
- 8 vlierbloesemschermen
Ik kon 1 liter azijn verdelen over twee lege pindakaaspotten. Je kunt hiervoor allerlei soorten potten gebruiken. Met schroefdeksel. Of weckpotten. Lege conservenpotten. Als ze maar schoon zijn.
Verdeel de azijn over je potten. Vol genoeg, maar niet te vol, zodat het niet overstroomt als je straks de rest erbij doet. Neem meer of minder potten, afhankelijk van hoe groot je ze hebt.
Verdeel de bloesemschermen over de potten.
Pers de sinaasappel uit.
Verdeel het sap over de potten.
Snij de sinaasappelschil in stukken en verdeel over de potten.
Verdeel de zwarte peperkorrels over de potten.
Duw de boel een beetje naar beneden met een houten pollepel, zodat het mooi onder het oppervlak staat.
Laat 2 weken staan en zeef daarna. Gebruik een fijne zeef of gebruik een glazendoek of hydrofieldoek in een vergiet om het bezinksel er allemaal uit te filteren.
Giet de gezeefde azijn over in kleinere potten of leuke flessen. (Dit onderdeel kan ik je nog niet laten zien :-).
Gebruik het samen met olie als dressing over sla en salades.
Veel plezier weer met dit recept!
groeten Anita
Het ziet er in ieder geval al prachtig uit! Ook leuk om dit cadeau te geven denk ik!
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Dank je wel. Inderdaad: in een leuk flesje, nostalgisch huisgemaakt etiket of kaartje er aan en je hebt een origineel cadeau.
VerwijderenIk vrees dat ik er dit jaar te laat voor ben. Ik zou ook niet weten waar er hier ergens in de buurt een vlierbes staat. Dus op zoek tegen volgend jaar! :-)
BeantwoordenVerwijderenHet is nu inderdaad op de valreep. Af en toe zie ik nog wat goeie bomen, maar gelukkig volgend jaar weer een nieuwe kans :-)
VerwijderenLekker, hier staan ze nog! Hoop dat het smaakt. Limonade ervan is ook lekker.
BeantwoordenVerwijderen