Nazomeren en tijd voor contemplatie




Het is de tijd van de herfstequinox, de periode waarin de dag en de nacht even lang zijn. Ook al hebben we mooi nazomerweer, je merkt toch dat er een ander seizoen aanbreekt. Hoe meer je afgestemd raakt op het ritme van de seizoenen, hoe meer je de subtiele veranderingen van de seizoenen gaan opvallen. De hoogzomerdagen zijn voorbij, de oogst waarvoor het hele jaar gewerkt is, is binnengehaald. Deze periode is een mooi moment om stil te staan bij je eigen ‘oogst’. Terugblikken op waar je de afgelopen maanden aan gewerkt hebt. Is dat tot wasdom gekomen? Of heeft jouw zaadje het nodig om nog een keer geplant te worden. 


Met de afgelopen mooie nazomerdagen kon ik nog fijn even hangen in mijn hangstoel die ik vorig jaar kreeg. Een dutje doen, wat lezen en overdenken wat de afgelopen maanden mij gebracht hebben. Tijd voor contemplatie om het zo maar te noemen. De afgelopen maanden waren - hoe zal ik het zeggen - een leerzame tijd. Waar voor sommigen hun werk helemaal wegviel, was het voor mij en mijn collega’s flink aanpoten. Toen ik begon met mijn leven vereenvoudigen, wilde ik meer rust ervaren en meer 'loze' tijd. Destijds merkte ik dat er maar 10 minuten op een dag waren die niet ingevuld waren. Hoewel mijn leven een stuk overzichtelijker is geworden, merk ik dat ik nog steeds niet die 'loze' tijd ervaar. Want er is iets geks aan de hand; eerst werkte ik 20 uur per week, twee jaar geleden moest ik door omstandigheden naar 24 per week, maar in de praktijk werk ik minstens 26 uur. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik de komende tijd er op let om op tijd te stoppen met werken. Genoeg is genoeg. Dat principe geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor tijd en inspanning. Dit is een zaadje dat ik al vaker geplant heb, maar blijkbaar heeft het het nodig om nòg een keer aandacht te krijgen. 


Neem deze herfst de tijd om wat meer na te denken over wat jij de komende tijd aandacht wilt geven. Wat heb je op dit moment behoefte aan. Wat trekt je aandacht en wil je verder verdiepen. Ik geef je een paar ideeën:


Ontwikkel een yoga routine

Yoga leert je om in contact te blijven met jezelf. Met wat je nodig hebt. Met yoga geef je je organen de ruimte om optimaal te werken. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Lichaamsdelen worden beter doorbloed of ontlast. Je ontspant spieren of je zet er juist spanning op (alleen als je spanning voelt kun je het ook loslaten). Je raakt beter in balans. Eerst fysiek en daarna mentaal. Je leert te voelen waar je grens ligt en zo voor je lichaam te zorgen.


Een yoga routine opbouwen deel 1 →

Een yoga routine opbouwen deel 2 →


Ga vaker de natuur in

Tijd doorbrengen in de natuur is zo ontzettend heilzaam! Ik vergeet het zelf vaker dan me lief is, maar het is zo ontzettend fijn om tijd in de natuur door te brengen. Desnoods, als dat niet lukt, probeer meer werkzaamheden rondom je huis te zoeken. Ramen wassen, onkruid wieden, plantjes bij de voordeur hangen, een nieuwe deurmat neerleggen.


Hoe praat je met bomen? →


Leer om zelf iets te maken

Je kunt tal van dingen onder de knie krijgen! Zelfredzaamheid geeft je een heerlijk gevoel. Maar ook het werken met materialen is heilzaam. 

Bijvoorbeeld: leer een kussenhoes naaien, leer brood bakken, azijn maken, een band plakken, sokken breien, kaas maken, bier brouwen. Tal van mogelijkheden!  Misschien is dit boek iets voor jou om je op weg te helpen. Ik leerde bijvoorbeeld hoe je zelf zachte geitenkaas kunt maken. 



Verzamel je favoriete gerechten

Verzamel je favoriete recepten op 1 plek. Denk tegelijk na over een standaard boodschappenlijst of wat je in de voorraadkast wilt hebben. Je kunt gerechten ook op seizoensgroenten sorteren. 


Waarmee vul je de voorraadkast →

Leer meer over de cycli van de maan

Als je eenmaal door hebt welk effect de maan op ons eigen ritme heeft, dan gaat er een wereld voor je open. Er zijn tal van boeken over geschreven. Petra Stam is in Nederland denk ik wel de bekendste maanexpert. Bij Yvonne Vrijhof volgde ik een paar jaar achter elkaar de MoonChallenge. Maar ook Happinez organiseert een online training Leef met de maan. 


Het boek: Leven met de maan →


Verdiep je in iets nieuws

Leer bijvoorbeeld alles over kruiden; de Nederlandse namen en Latijnse namen, over hun helende werking op ons lijf, maar ook hun spirituele betekenis. Of verdiep je in de sterrenhemel; leer de namen van sterrenstelsel en planeten en bestuur de nachtelijke hemel. Of leer de verschillende aardappelrassen en waar je ze het beste voor kunt gebruiken. 


Kruidenwijsheid →


Last but not least: ga regelmatig mediteren

Mediteren is voor mij niet meer weg te denken. Door te mediteren leer ik mezelf beter begrijpen en daarmee leer ik de wereld om me heen ook beter te begrijpen. Dat en schrijven houden mij gezond. 


Meditatie oefening om je drukke hoofd tot rust te brengen →


Warme groet, 

Anita


Ps: deze blogpost bevat een gesponsorde link. Team Tropilex, bedankt nogmaals voor de fijne hangstoel die ik vorig jaar kreeg.


8 opmerkingen

  1. natuur en yoga zijn hier niet meer weg te denken.....
    mooie blog, dankjewel weer
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm hier ook zoiets...net toen ik met de man besloten had dat ik iig een sabitical zou nemen....kwam de corona .....en werkte ik weer ouderwets 100% op de ic .....en werk ik er nu nog steeds....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei, dat is wel dubbel natuurlijk. Ene kant blij dat je zo 'gewild' bent, maar andere kant moet je je eigen wensen op de lange baan schuiven.

      Verwijderen
  3. Ik houd van de herfst en de manier waarop het leven zich naar binnenkeert zowel figuurlijk als letterlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De maan staat nog altijd op mijn lijstje. Tijd om me daar eens in te gaan verdiepen. Verder denk eindelijk "daar" in mijn leven aanbeland te zijn wat een goed vertrekpunt is om mentale rust te gaan oosten. De kunst is nu om dat gevoel vast te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Inmiddels mediteer ik bijna twee jaar elke ochtend, maar als ik heel eerlijk ben is het nog net zo druk in mijn hoofd als daarvoor. Anderzijds: misschien was ik anders nog wel veel gestresster ; )

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!