Het werk verandert
Nu krijg ik sowieso al een beetje jeuk van het heersende credo binnen het secretaressevak dat 'het werk verandert'. Natuurlijk verandert het, alles verandert! Maar wezenlijk blijven dingen hetzelfde. Aan de basis is het werk van een secretaresse nog steeds hetzelfde; ondersteunend aan het grotere proces. Of post nu per papieren envelop binnenkomt of per mail; er moet op geantwoord worden. En afspraken moeten ook nog steeds gemaakt worden met echte personen, of dat nu in het kantoor van iemand is, of via een conference call.Hele volksstammen aan coaches gaan voor goed geld 'ons secretaresse' vertellen dat ons werk verandert. Om vervolgens meerdere jaren achter elkaar datzelfde praatje te houden. Blijkbaar verandert er dan toch niet zoveel. In ieder geval niet het werk van de sprekers.
Ook denk ik: als je als secretaresse je vak om zeep wilt helpen dan moet je vooral zelf gaan roepen dat je vak verandert. Dan zijn er vanzelf anderen die voor jou gaan beslissen hoe jouw werk er vervolgens uit moet gaan zien.
Maar misschien ben ik gewoon ouderwets. Of cynisch.
Dus dat was al een deel van de irritatie.
Van blijvende waarde
Het tweede deel van irritatie waren de woorden 'van blijvende waarde'.Ik voelde verontwaardiging opkomen. Hoezo, dacht ik? Ben ik alleen iets waard als ik continue voorop loop met vernieuwingen? Tel ik alleen mee als ik elk jaar cursussen volg om 'bij te blijven'. En volgens wiens maatstaf?
Ik dacht dat ik sowieso al iets waard was?! Als mens bijvoorbeeld. Als iemand met kwaliteiten en talenten. Maar ook omdat ik gewoon als medewerker, omdat ik goed ben in mijn werk, ook al loop ik niet alle trainingen af. Je zou maar zo kunnen denken dat je niet goed genoeg bent, als je dat steeds hoort, dat je moet zorgen dat je van waarde blijft. En het misschien ook wel nooit zal worden, omdat er altijd weer nieuwe eisen worden gesteld. Of het alleen maar kan worden als je aan die en die voorwaarden hebt voldaan.
Voorwaarden aan ons bestaansrecht
Aan ons bestaansrecht worden vaak voorwaarden gekoppeld. Door de buitenwereld; ouders, school, vriendjes, vriendinnetjes, werkgever. Maar ook door de maatschappij. Zoals een moeder maatschappelijk gezien pas meetelt als ze een betaalde baan buitenshuis heeft. Daarover schreef ik in het stuk Thuisblijfmoeder.
Die voorwaarden kunnen we al ervaren als we heel jong zijn. Als ik me maar goed genoeg gedraag, dàn krijg ik de aandacht van mijn vader/moeder. Als ik maar meedoe met de groep, dan krijg ik vanzelf vrienden. Als ik maar zorg dat ik lief ben, dan gaat mijn vader ook niet schreeuwen en schelden en gooien met meubels. Als ik maar hard genoeg werk, dan krijg ik dezelfde carrière kansen als mijn collega's. Als ik maar doe wat mijn partner van me wil, dan zal hij/zij ook niet bij me weggaan. Als ik me maar kleed zoals ieder ander, dan word ik ook niet gepest. Als ik maar doe en denk zoals de anderen, dan hoor ik er bij. Het gekke is dat we ons onwillekeurig gaan gedragen naar de voorwaarden die er aan ons gesteld worden. Daarover schreef ik Trek het je niet aan.
Al die voorwaarden (mijn voorbeelden zijn universeel, niet letterlijk op mij van toepassing), die er aan ons gesteld worden gaan voorbij aan het feit dat we al iemand zijn. Wat blijft er van ons over als we niet meer voldoen aan de eisen en wensen die de buitenwereld aan ons stelt? Zijn we dan opeens niets meer waard? Om bij mijn voorbeeld en mijn eigen werkveld te blijven: is een secretaresse die niet elke training of workshop afloopt, minder waard dan een secretaresse die dat wel doet? In de praktijk wordt er vaak neergekeken op de medewerker die in de ogen van de carrieretijger 'zijn tijd uitzit'.
Ook zonder die voorwaarden, ZIJN wij iemand.
In ieder van ons is een kern waarin besloten ligt wat voor ons wezenlijk is in het leven. Die kern is er altijd. Het blijft altijd bestaan en je kunt er altijd naar terugkeren. Hoe tumultueus je leven ook is, hoe diep je ook in de put zit, hoeveel tegenslag je ook hebt gekend.
Meditatie oefening STILTE
Als het onderwerp Van Waarde Zijn voor jou heel actueel is, als het je raakt en je wilt er aandacht aan geven, dan kun je de oefening die hieronder volgt gaan doen. Deze oefening helpt je om de stilte in jezelf te ervaren. Als je aandacht geeft aan die stilte in jezelf, kom je dichter bij jouw eigen kernkwaliteiten. Je hoofd wordt rustiger en je hart gaat meer open.
Oefening
Probeer je een moment te herinneren waarop je de stilte ervaren hebt. Dit kan vanalles zijn. In de natuur, in een ruimte, in de hectiek van een drukke stad. In een kerk, op een berg. Als er geen herinnering bij je naar boven komt, dan kun je je ook voorstellen dat je op een plek bent waar je die stilte zou kunnen ervaren.
Neem de tijd
om die ervaring te herinneren en aandacht te geven aan je lichaam. Hoe reageerde je lichaam op die stilte. Laat de resonantie toe.
Luister
met je oren. Naar de stilte om je heen. De stilte van een boom, een wolk, een brandende kaars, een slapend kind. Het kan een herinnering zijn, maar ook een voorwerp in het nu.
Ga
met je aandacht naar de bron van stilte, tenzij dit teveel onrust geeft in je hoofd. Eerst naar je oren. Daarna met je hart contact maken met het geluid van een boom, een wolk, een persoon, brandende kaars, jezelf. Kijk of je naar de oerbron van stilte kunt bewegen.
Doe
hetzelfde met je buik. Luister met je buik naar de stilte van een kaars, persoon, boom, wolk enz. Kijk vervolgens of je weer contact kunt maken met de bron van stilte.
Neem ongeveer 20 tot 30 minuten de tijd voor deze oefening.
Mediteren als onderdeel maken van je dagelijkse leven is een van de 6 praktische manieren om meer richting aan je leven te geven.
Hoe grappig om te zien dat je dingen heel anders interpreteert dan ik. Ik kan me goed voorstellen dat je je aangevallen voelt als secretaresse over het feit dat het werk zou veranderen. Waar het hier mogelijk (ook) omgaat, is dat in heel veel bedrijven geen managementondersteuners meer werkzaam zijn... De hele managementondersteunende laag (secretaresses, managementassistenten, pmo's) is weg. Managers en directeuren maken zelf afspraken, reserveren zelf vergaderruimten, regelen zelf koffie, beantwoorden zelf e-mail. Dat klinkt misschien gek, maar in grote bedrijven komt dit echt veelvuldig voor. Je kunt er maar op voorbereid zijn... Dat je van blijvende waarde moet zijn, komt van onze overheid, jawel. Dertig jaar geleden was het heel normaal dat je rond je 50e zat in te kakken op kantoor en je tijd als het ware uitzat tot de vut. Maar ja, nu moet je nog tot je (mininmaal) 69e. Daarom heeft de overheid bedacht dat iedereen van waarde moet blijven. Dat gebeurt o.a. door initiatieven als het levenlanglerenkrediet. Da's een rentevrije (!) studielening (hbo en universitair) voor mensen tot 55 jaar. Tot je 55e kun je deze lening afsluiten en dus beginnen met een nieuwe studie. Na je studie moet je em terugbetalen, want het blijft een lening. Je kunt natuurlijk niet vanaf pak em beet je 35e nooit meer iets bijleren als je tot je 70e moet werken. Dat is de achtergrond. En natuurlijk ben je daardoor als mens niet minder waardevol!
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijk uitgebreid antwoord! Moest wel glimlachen om je reactie, over het anders interpreteren. Dat geloof ik ook wel, dat ik dingen anders interpreteer.
VerwijderenHet is uiteraard goed wanneer werkgevers (en overheid) mensen in de mogelijkheid stellen om zich bij te scholen of om te scholen. En het klopt dat die managementlaag is veranderd. Maar eigenlijk vind ik dat in het geval van het vak secretaresse we daarin onze meerwaarde moeten blijven benadrukken (in het geval van de Wetenschap waarin ik zit is de werkdruk een vaak terugkerend item. Dit komt deels doordat de ondersteunende laag niet meer mag ondersteunen) in plaats van dat wij maar een beetje gaan staan knikken en jaaa zeggen 'jaaa ons vak veranderd, we moeten meegaan'. Terwijl het er dan eigenlijk op neerkomt dat je eigenhandig je vak veranderd. En daar komt bij dat het me stoort wanneer ik me in een kring van secretaresses begeef en er een sfeer is van 'in onze kring horen alleen secretaresses die ook willen innoveren en bijblijven'. Dat vind ik in de eerste plaats oncollegiaal en in de tweede plaats vind ik dat iedereen waardevol is in de bijdrage die zij (meestal toch een zij) levert. Niet alleen de voortrekkers en koplopers zijn waardevol wil ik maar zeggen. Je hebt ook de stabiele krachten nodig. Ieder levert zijn bijdrage aan het geheel.
Kan handig zijn trouwens, zo'n studielening. Kende het niet.
lieve groet Anita
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, maar je moet wel sterk in je schoenen staan om maling te hebben aan die voorwaarden van anderen en gewoon alleen maar in jezelf te blijven geloven. Wel belangrijk dat je (ik, iedereen) dat blijft doen, en naar je eigen voorwaarden handelen.
BeantwoordenVerwijderenja...woorden hebben veel kracht en dat blijkt hier wel uit. Want jij struikelt erover maar voor veel mensen is het de dagelijkse norm.
BeantwoordenVerwijderenZo zei gister iemand tegen mij: tsja..haar dochter heeft een foute vriend. Foute vriend? hoezo? Oh nou...veel problemen enzo, hij zit heel erg in de knoei met zichzelf, in de put en daardoor geen baan... Zij vond het trouwens van mij weer heeel raar dat ik dat niet fout noem ;)
Zo denk ik altijd 'wees jezelf, er zijn al zoveel anderen', ook al is dat soms moeilijker dan gedacht. Ik heb een aantal jaar geleden bij een mindfulnesscurses eens een gesprek gevoerd waarbij de ander geen reactie geeft. Wauw, dat was een eyeopener! We zijn zo gewend om tijdens een gesprek 'mee te praten' met de ander. Tijdens je verhaal wordt je onbewust dus toch beïnvloed door kleine knikjes of wel/niet instemmende geluiden van de ander. Het is dus moeilijk je niks aan te trekken van een ander, maar als je je er af en toe van bewust bent, helpt dat al een hele hoop!
BeantwoordenVerwijderenIk hoor ook niks anders op het werk dan dat we mee moeten veranderen. Soms word je er gek van inderdaad!
BeantwoordenVerwijderenWe hebben het ook over het bestaansrecht van adviesbureaus, consultants en bedrijven die HR, ICT en dergelijke uit handen nemen. Die willen graag meer wegzetten binnen bedrijven waar ze een voet binnen de deur hebben om zo meer inkomsten te genereren. Bij ons zijn net in een reorganisatie oudere collega’s voortijdig vertrokken, in een tijd waar we ons juist moeten voorbereiden op een goede plaats van hen die langer blijven werken. In 21e eeuw heeft de jeugd niet alleen de toekomst op de werkvloer, maar ook het heden. En daar zit een knelpunt! Ik kan het nog niet op mijn best uitleggen ;-)
BeantwoordenVerwijderen