Over schrale oogst en nauwkeuriger leven

In de zomerperiodes heb ik de tijd om stil te staan en mijn leven weer eens onder de loep te nemen. Dat heb ik sterker dan rond de jaarwisseling.
De activiteiten rond school en werk vallen weg en dit keer liet ik het sociale leven ook meer varen. Ik dacht veel na over waar ik ècht, maar dan ook ècht ècht het liefst mijn aandacht aan wil geven. En dat terwijl ik dacht dat ik dat al deed. Dat ik al op de goede weg was. Maar ik had het gevoel dat ik toch niet genoeg aandacht had besteedt aan waar ik mee verder wil . Dat na heel veel inzet de oogst te mager was.

Michel en ik hadden lange gesprekken en dan kom je er achter dat je allebei – elk op onze eigen manier – het gevoel hebben dat we wat gemist hebben de laatste jaren. Dat we onze behoeftes hebben moeten parkeren omdat het gezin en werk zoveel aandacht vragen. Dat je binnen de beschikbare ruimte op zoek gaat naar tijd voor jezelf, wat weer ten koste gaat van de tijd van de ander of van tijd samen. Het gevoel bekroop me dat ik het nog niet helemaal goed aangepakt had, nog niet helemaal zuiver had waar ik mijn aandacht aan had besteed en of dat wel het gewenste had opgeleverd.Toen we terug kwamen van vakantie en ik naar de tuin [klik op de link om te zien hoe het er eerst uitzag] keek die er zo rommelig bij lag, werd ik er treurig van. Een boodschap van de natuur. Ik zag het weggevroten en verrotte loof van de aardappelen, de platgevallen aardpeer, de miezerige zonnebloemen (ook onder aanval van slakken) omdat ik ze te laat had gezaaid en opgepot, keek naar het onkruid, de verwilderde borders, de ingedroogde vruchten van de Japanse wijnbes – die we dit jaar niet hebben kunnen plukken omdat we met vakantie waren. Het was een hele schrale oogst. Er was niets wat goed tot wasdom was gekomen. Toen vroeg ik me opeens af of ik me wel nauwkeurig genoeg bezig had gehouden met wat voor mij het belangrijkst is. Allemaal leuk hoor, al die activiteiten van mij, en ik vind ze stuk voor stuk prachtig om te doen, maar vind ik dat allemaal op dit moment in mijn leven het allerbelangrijkst?Zodoende besefte ik me dat ik nog nauwkeuriger moet kijken naar waar ik mijn aandacht aan geef. Dan pas gaat het groeien en komt het tot volle wasdom, niet bij versnipperde aandacht. Meer tijd voor mijzelf, vaker zonder de kinderen, meer tijd met Michel. De inzet voor school reduceren, net als de werkactiviteiten buiten mijn vaste uren. Meer naar buiten treden met mijn schrijfwerk, onderzoeken hoe ik meditatie,  persoonlijke en spirituele groei kan delen.

Ik schrapte een aantal  onderwerpen in de header van mijn blog. Niet omdat ik me niet meer creatief voel of creatief bezig wil zijn, niet omdat ik afstand doe van de antroposofie of van natuurlijk ouderschap, niet omdat ik niet meer wil consuminderen of spaarzamer leven, maar eigenlijk omdat ik meer wil.
Minder onderwerpen meer laten groeien.

23 opmerkingen

 1. Wauw, mooi gezegd! Inderdaad: vakantie is een tijd dat ik ook vaak de beste plannen heb hoe het komende jaar verder te gaan. En ja, mijn conclusie was ooit ook : beter minder maar beter, dan veel een beetje....
  Hoewel ik het nog altijd moeilijk vind om me daar aan te houden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, mooi gezegd! Inderdaad: vakantie is een tijd dat ik ook vaak de beste plannen heb hoe het komende jaar verder te gaan. En ja, mijn conclusie was ooit ook : beter minder maar beter, dan veel een beetje....
  Hoewel ik het nog altijd moeilijk vind om me daar aan te houden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal ongetwijfeld uit enthousiasme nog teveel dingen oppakken, ik vind ook best veel dingen leuk.

   Verwijderen
 3. Een tuin vraagt inderdaad iedere dag aandacht. Mijn man doet dat gelukkig anders kwam er denk ik niks van terecht. Ik doe de bloementuin maar moet mezelf altijd een zetje geven om er toe te komen. Iedere dag een half uurtje is genoeg.je kan inderdaad beter 1 ding goed doen dan alles half.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een tuin vraagt inderdaad iedere dag aandacht. Mijn man doet dat gelukkig anders kwam er denk ik niks van terecht. Ik doe de bloementuin maar moet mezelf altijd een zetje geven om er toe te komen. Iedere dag een half uurtje is genoeg.je kan inderdaad beter 1 ding goed doen dan alles half.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie paralellen weer...ook ik pak de zomer vaak voor een stuk bezinning. En ik heb deze zomer ook wat knopen doorgehakt ik ben ook erg van het en en en.....Dus ook dat moet minder, keuzes maken en aandacht geven....Fijn dit stuk herkenning te lezen
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heb je dat mooi geschreven. Maar daar ben jij sowieso goed in. Met kinderen is het inderdaad wel 'verleidelijk' om op te automatische piloot te leven en dingen die je wil 'snel effe tussendoor' te doen met allerlei gefaal tot gevolg. Wat een wijs besluit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :-)
   Met jonge kinderen zit je altijd in een spagaat. Je wilt ze aandacht geven, maar je wilt zelf ook wel eens ergens aan toekomen (al was het maar koken). Mijn kinderen zijn nu 7, ik vind dat ze niet meer zoveel aan mij hoeven hangen. Ik heb nu de ruimte nodig.

   Verwijderen
 7. Je kunt niet alle tegelijk, toch? Die laatste zin is mooi en waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nauwkeurig leven, dat vind ik mooi gezegd. Ik vind ook zo veel leuk en wil graag zoveel doen, helaas zitten er nooit genoeg uren in een dag. De vakantie is een mooi moment om daar over na te denken, omdat het dagelijkse ritme toch al wat anders is.
  Focus on the good, want wat je aandacht geeft groeit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En...pluk de vruchten van je werk. Dat was nog een symboliek die ik later zag. Die vruchten laat ik nog wel eens liggen...

   Verwijderen
  2. Oh ja die vruchten... Gelukkig hebben de kinderen stiekum al de komkommers en bessen geplukt als ze buiten aan het spelen waren ;-)
   De vruchten van mijn andere "werk" zie ik door de wirwar vaak niet eens. *bewustwordingsmomentje*

   Verwijderen
 9. Goed om daar in deze periode de tijd voor te nemen. Ik sta er de laatste tijd vaker bij stil dat de tijd zo snel gaat en wil bewuster van dingen genieten. Voor ze alweer verleden tijd zijn. Nauwkeuriger leven is een mooie uitspraak, die ga ik onthouden!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi en leerzaam stuk! Wat je aandacht geeft, groeit en zo is het maar net!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hai, hierboven al geschreven, mooi. Herkenbaar. We leven vaak te vlug.

  Leven hoe je wilt is zo belangrijk.

  En idd glipt dat er gauw doorheen.

  Fijn om bij je te lezen, anne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi gezegd en de tuin als metafoor. Die gaat vast weer bloeien! Ik heb dat ook dat ik de zomer gebruik om na te denken wat ik nu echt wil. Vaak doen we teveel de dingen die van ons verwacht worden en minder de dingen die we zelf willen. Zeker met kleine kinderen is dat lastig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is hard werken en keuzes maken. In de vaart der volkeren is bezinning erg belangrijk. Goed om van je te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!