We keken naar een tv-item, de man en ik. Over een stad in Nederland die de ambitie heeft om versneld van het gas af te gaan. En ik zat te mopperen over al die bla bla die er gezegd werd. Oké, ik was ook moe dus extra mopperig. De man probeerde nog te sussen, dat het immers ook geen optie is om helemaal niks te doen. Klopt uiteraard. Ben ik een groot voorstander van; iets doen. Maar het valt me op dat alle bezuinigingen en milieubesparingen altijd gepaard gaan met investeringen. Enorme investeringen (denk aan minstens €20.000). Voor elke besparing of duurzame oplossing moet er eerst meer geld uitgegeven worden. En dat stoort me enorm.
Duurzame marketing
Zo noem ik het.Duurzame marketing stuurt ons net zo als de oude vormen van marketing. Het is evengoed consumentisme, maar dan op het gebied van duurzaamheid. Zo worden we alsnog aangezet tot kopen.
Geen plastic of melamine borden en bekers meer gebruiken? Neem bamboe borden. Goed bezig! Maar waarom producten vervangen als ze nog goed zijn? Als je al je goed bruikbare spullen in huis gaat vervangen door duurzame artikelen, dan ben je net zo aan het consumeren als altijd en niet aan het consuminderen.
Het kan een goed idee zijn om te investeren in het laten isoleren van je huis, in het aanleggen van een warmtepomp, in het plaatsen van zonnepanelen, in de aanschaf van een elektrische auto. Maar er is nog zóveel te halen in allerlei andere gewoontes. In gewoontes waarbij je minder hoeft te doen en niet meer, om te besparen. Waarbij je minder uitgeeft en niet meer, om te besparen. Als je die gewoontes van minder kweekt en ontwikkelt, dan levert je dat meer op. Zelf heb ik in ieder geval ontdekt dat als je deze gewoontes aanleert, dan heb je daar óók iets aan wanneer je later overgaat naar duurzame investeringen. Zo brachten wij eerst ons stroom- en gasverbruik naar beneden en gingen daarna over op zonnepanelen.
Ik zet er een paar voor je op een rij:
Minder nieuw kopen
Minder boeken kopen
Minder vaak een terras pakken
Minder lenen
Minder rood staan
Minder aan goede doelen geven
Minder roken
Minder drinken
Minder lang douchen
Minder vaak douchen
Minder vaak wassen
Minder vaak/lang/duur op vakantie
Minder lunch kopen op het werk
Minder laten leiden door aanbiedingen
Minder woonaccessoires kopen
Minder kleding kopen
Minder hard rijden
Minder vlees eten
Minder vaak vlees eten
Minder vaak eten afhalen
Minder cadeaus met Kerst/sinterklaas
Minder eten weggooien
Minder onderweg eten kopen
Laat je niet verleiden door duurzame marketing.
Warme groet,
Anita
Van het gas af zullen wij denk ik niet meer mee maken.
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me ook een hele operatie om dit voor elkaar te krijgen. Schade-afhandeling gaat al moeizaam, laat staan dit.
VerwijderenHet zou een verhaal van mij kunnen zijn. Alle is business
BeantwoordenVerwijderenEn soms hebben we niet eens door hoe we bespeeld worden door marketing.
Verwijderenen minder kindertjes krijgen????
BeantwoordenVerwijderenHaha, ja da's een heel goeie manier om de aarde minder te belasten en zuiniger te leven.
VerwijderenMaar persoonlijk denk ik niet dat de mens bedoeld is om uit te sterven, maar toch vooral bedoeld om iets toe te voegen aan de wereld. Maar dan in betere harmonie met de grondstoffen van de aarde.
Ik probeer al heel veel van je lijstje. Ik heb niet zo echt behoefte aan bezuinigen wel aan duurzamer leven. Het jammere is, wanneer je (vanaf nu) duurzame dingen koopt, je wel een pak meer geld uitgeeft. Bamboebekers kosten meer dan gewone plastieken ikea bekers bijvoorbeeld. Biologisch eten kost meer dan gewoon, ecologische duurzaam geproduceerde kledij ook... En dat is wel jammer want zo blijven er nog steeds mensen (uit noodzaak) grijpen naar dingen die niet goed zijn voor ons milieu. Maar in jouw lijstje staan wel al heel goede tips. Goed bezig, Anita!
BeantwoordenVerwijderenKlopt. Persoonlijk ben ik het dan ook niet eens met de aanpak van overheden die de actie / verandering neerleggen bij de consument/ burger. Eerst worden we overladen met verleidingen en vervolgens moeten wij zelf leren om weerstand te bieden aan die verleidingen? Ik vind mezelf een ontwikkeld mens, maar zelfs dán vind ik dat een hele uitdaging.
VerwijderenHet lijkt in onze maatschappij vooral te draaien om de economie. In Groningen moet de gaskraan dicht. Maar waarom wordt alleen ingezet op andere vormen van energie? Dat betekent ook een stuk kapitaal-vernietiging. Die leidingen liggen toch al in de grond. Is er onderzoek gedaan naar alternatieven om die te blijven gebruiken? Waarom importeren we bijvoorbeeld geen gas uit het buitenland? Gas is een heel schone brandstof. Daar zitten ongetwijfeld haken en ogen aan. Maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat economische motieven de doorslag geven. Ik hoorde laatst tot mijn verbazing dat het productieproces van zonnepanelen heel vervuilend is. We hebben het hier tijdens tafel-gesprekken nog wel eens over. Oudere kinderen denken kritisch mee. We eten nog maar weinig vlees bijvoorbeeld. De een na de ander wordt vegetarisch in ons gezin. :-)
BeantwoordenVerwijderenEen mooi lijstje heb je gemaakt! Veel tips pas ik al toe, al zal ik niet inkrimpen op het geven aan goede doelen. We kiezen ze wel zorgvuldig uit.
Groetjes, Marijke
De roep om van het gas af te gaan, lijkt een beetje ingegeven door de politiek. Als reactie op de problematiek hier in het Noorden. Alsof daarmee alle bestaande problemen zijn opgelost. Dat is het dus niet.
VerwijderenIk heb me ook laten vertellen dat gas een schone brandstof is. Maar ik hoor ook dat kernenergie een duurzame manier van energie opwekking is. Zucht, dus zo eenduidig is het inderdaad allemaal niet.
Wat goed dat er bij jullie aan tafel zoveel over gesproken wordt. Hier begint dat ook al een beetje te komen. Maar ik merk ook dat kinderen snel maar wat napraten als er op school over een onderwerp is gesproken. Over plastic bijvoorbeeld.
Haha, ja minder boeken is wel met tegenzin.
BeantwoordenVerwijderenIn het begin kon ik me ook helemaal niet voorstellen dat ik daar op zou willen bezuinigen, maar ik moet zeggen dat het me nu niet veel moeite meer kost. Ik maak veel meer gebruik van de bibliotheek en van de minibieb. Maar ik haal ook minder in huis.
Mooi lijstje zo bij elkaar, volgens mij ben ik al een aardig eindje op weg.
BeantwoordenVerwijderenHelemaal mee eens Anita. Ik kan me je moppergevoel levendig voorstellen. Ik vind je Minder lijstje erg leuk. Een aantal dingen doe ik al minder, maar korter douchen vind ik dan weer lastig.
BeantwoordenVerwijderenN.B. We hebben net dubbel glas laten installeren op onze benedenverdieping in plaats van te kiezen voor zonnepanelen omdat dit een logischer en betere eerste stap was : )
Goed stuk heb je geschreven. Mooi lijstje waar wij al veel van doen. Heb ik je al eens verteld dat ik enkele jaren geleden, samen met onze dochter, meedeed aan de challenge “een jaar geen kleding kopen” ook geen schoenen sokken en ondergoed. Dan merk je wel dat je best wel veel in je kast hebt hangen waar je door combineren er soms onverwacht leuk uit kan zien. We hielden het alle twee vol en ik ben na dat jaar echt niet meteen naar de winkel gehold voor een nieuwe garderobe :-) Was een leuk “leerjaar”.
BeantwoordenVerwijderenGoed geschreven en het is precies wat mij ook bezighoudt. De optie van een warmtepomp, zou voor ons ook een nieuw verwarmingssysteem en nieuwe vloeren met vloerverwarming betekenen. Dat gaat niet door dus. De Ajax broodtrommel (met 'nieuw' deksel uit de kringloopwinkel) hoeft echt niet vervangen te worden door een eco rvs exemplaar en ga zo maar door.
BeantwoordenVerwijderenAmen to this. Het is allemaal onzin om maar dingen aan te schaffen. Want hoeveel kost het plaatsen van een windmolen niet tegenover dat het eindelijk eens geld op gaat leveren? Ik geloof niet in groene stroom, wel in een dekentje ipv de verwarming hoger.
BeantwoordenVerwijderen