Voorjaarsschoonmaak met Huis en Ziel


Is de voorjaarsschoonmaak nog van deze tijd?


De voorjaarsschoonmaak, daar doen we niet meer aan, toch?! Matten uitkloppen, gordijnen luchten, vitrages wassen, matrassen stofzuigen, kasten in de boenwas, plinten afnemen. Dat is toch allemaal achterhaald?

Dat was in ieder geval wel de gedachte die leefde toen ik tiener was. Het was zonde van je tijd en bovendien onnodig, met al die moderne gemakken. En anders kocht je toch gewoon een nieuw matras? (ik noem maar wat).

Als jong meisje onderwierp ik mijn kamer wèl elk voorjaar aan een grote schoonmaakbeurt. Sopte mijn bureau uit. Ruimde op, stofte mijn beeldjes af en mijn letterbak. Mijn moeder waste de gordijnen en lapte het raam. Ik kan mij herinneren dat ik echt plezier aan beleefde aan zo'n dag schoonmaken.
Maar ik was niet ongevoelig voor de meningen van anderen en als jong meisje had ik nog zeeën van tijd, maar met de toename van huiswerk en later een eigen huishouden verdwenen die zeeën van tijd en daarmee mijn voorjaarsschoonmaak.

De rentrée van de voorjaarsschoonmaak


Maar vorig voorjaar begon het weer te kriebelen. Het voelde als iets heel logisch om te doen na de wintertijd. Dat krijg je er van als je meer volgens de ritmes van de natuur leeft :-)
Vorig jaar bleef het er een beetje bij, vooral nog steeds door dagelijkse verplichtingen, niet meer door de invloed van andere mening (vooruitgang :-)).
Nu bereid ik me voor op een heuse voorjaarsschoonmaak. Op zolder heb ik al het nodige weggegooid of klaargezet voor de kringloop. Ik kan in deze tijd ook makkelijker loslaten. Dat helpt ook een stuk.

Lichter leven


Ik wil me voorbereiden op de zomer, waarin ik relatief minder tijd aan het huishouden wil besteden en mijn tijd buiten door wil brengen. Daarvoor is een 'licht' huis nodig, dat weinig onderhoud behoeft. Geen achterstallig werk meer. Geen klussen die nog roepen. Geen zwaarte meer van de winter. Nee, vrij leven! Daarna komt de herfst wel weer, waarin de voorraden worden opgeslagen.

De voorjaarsschoonmaak is als tuinieren in je eigen huis


Ik vergelijk de voorjaarsschoonmaak met tuinieren. Het blad in de tuin diende als compost, het beschermde de bodem en wat er in verborgen ligt. Zaden en planten die wachten om te ontkiemen. Nu ontdoe ik de tuin van het overtollige blad, zodat de aarde lucht kan krijgen, zuurstof voor de planten om te groeien.
Ik heb de winter gebruikt om ideeën te vormen, plannen te maken. Ik heb gekoestert wat ik heb, nu moet het zuurstof en licht krijgen om te kunnen groeien. Op een overvolle bodem kan geen licht komen en geen zuurstof.


Huis en Ziel


Ter inspiratie lees ik Huis en Ziel van Nina Elshof. Elshof schrijft over de bezieling van je huis, over feng shui inrichting en over hoe je mentale welbevinden zich weerspiegelt in je huis en andersom.
Super interessante kost! Sinds ik me ben gaan bekwamen in het huishouden heb ik al zoveel verborgen boodschappen hierover ontdekt! In dat opzicht is het een vorm van mediteren. Zo heb ik ervaren dat het schoonmaken van de hoeken van je kamers letterlijk meer leefruimte geeft.

In Huis en Ziel vertaalt Elshof spiritualiteit naar het dagelijks leven. Haar schrijfstijl spreekt mij heel erg aan. Ze schrijft vloeiend en heeft een hoge informatie-dichtheid. Wat ik tot nu toe al gelezen heb geeft in ieder geval al genoeg stof tot nadenken. Da's in ieder geval beter dan stof op de kasten ;-)

Je kunt het e-book Huis en Ziel kopen met korting (las ik in de zondagse e-mail van inspirerendleven). Ga naar Huis & Ziel en vul bij de kortingscode: HUIS2016 in. De korting wordt dan automatisch verrekend. Dat kan alleen vandaag nog, want de actie loopt t/m woensdag 23 maart 2016.

Een papieren exemplaar is bijvoorbeeld hier te bestellen evenals het ebook zonder korting na 23 maart 2016.

Dus als jullie me even missen, dan ben ik aan het schoonmaken!9 opmerkingen

 1. Een voorjaarsschoonmaak lijkt me toch best wel heel lekker. Ook al omdat je als het mooier weer gaat worden, veel meer energie krijgt om die dingen goed te doen. En ook is het dan heerlijk om lekker alles weer open en fris te hebben.
  En klaar voor de zomer, als het echt mooi weer gaat worden en we weer lekker buiten willen zijn.
  Ik denk dat ik er maar lekker voor ga dit voorjaar. Stukje bij stukje, dat dan weer wel...
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop er eens een hele middag aan te kunnen besteden, maar ik denk dat het ook beetje bij beetje wordt.

   Verwijderen
 2. Vroeger had je ander materiaal wat veel stoffiger was datde matrialen die we nu hebben. Neem de veren bedden b.v wat konden ze een stof opleveren.
  Ik doe regelmatig alles met aandacht en vindt het eigenlijk overbodig. De dekbedden en overgordijnen hang ik nog wel eens buiten maar dat is alles.
  Veel plezier bij de schoonmaak. Mijn vroegere buurvrouw en haar man namen er altijd een glaasje op als het hele huis schoon was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een glaasje nemen om op een schoon huis te proosten vind ik een heel mooi symbool. Ga ik onthouden.

   Verwijderen
 3. Heerlijk, geniet van je schoonmaak! Ja echt, ik ben voor de grote schoonmaak; lekker alle aangekoekte hoekjes weer es uitpluizen, opruimen, wegdoen, een frisse lente met een frisse start in een fris huis beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het idee dat je huishouden doen je rust kan geven en zelfs telt als meditatie spreekt me erg aan!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klinkt me bekend in de oren. Ik wilde ook wat minder tijd besteden aan het huishouden, maar ik wist niet hoe ik dit aan zou pakken. Uiteindelijk heeft een nieuwe stofzuiger er voor weten te zorgen. Nu gaat het een stuk sneller en heb ik ook meer tijd over voor mijzelf!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!