Consuminderen met kinderen

Door de feestdagen in december en daaraan voorafgaand de verjaardag van de meiden in oktober en Sint Maarten in november en ook nog afzwemmen voor B ergens in die periode sprongen mijn gedachten regelmatig in de stand ‘hoe kan ik deze cadeautjesregen binnen de perken houden?!’  Het zette me aan om het boek Consuminderen met Kinderen van Marieke Henselmans te lezen. Deze uitgave is volledig herzien. En is inclusief terugblikken van Henselmans en haar 3 kinderen. Mocht je denken dat consuminderen met kinderen armoeiig is, of vinden dat je je kind niks mag ontzeggen en dat ze toch het beste verdienen, dan kan schrijfster Marieke Henselmans je snel geruststellen. Ze schrijft: ‘Het grootste en lastigste misverstand is het idee dat je als je wilt besparen, je dat ook op alle denkbare terreinen van het leven zou moeten doen. Dat het huichelachtig zou zijn om het woord consuminderen in de mond te nemen terwijl je een wasdroger of een jacuzzi hebt staan. Dat je eerst maar eens moet afzien van die vliegvakantie, die nieuwe laptop en die dure blouse, voordat je geloofwaardig bent. Maar er bestaat geen catechismus van de zuinigheid, er zijn geen tien geboden voor de vrek, geen handvest van politiek correcte spaarzaamheid.’

Het is vooral de ondertitel van het boek ‘wat geef je ze mee’ die ik kan onderstrepen. Welke boodschap geef je je kinderen als je elke poep en scheet gaat belonen met een cadeau of een snoepje of een uitstapje? Moet er elke keer wanneer er visite komt iets meegebracht worden voor de kinderen? Moeten kinderen in elke winkel waar ze komen iets toegestopt krijgen (rozijnen, krentebollen, armbandjes, knuffeltjes, spekjes, lolly’s)? Prestaties hoeven niet onopgemerkt te blijven, maar kan er op een andere manier bij stil gestaan worden dan in de vorm van een cadeau? Moet van elk diploma een feestje worden gemaakt? Ik denk dat er een verschil is tussen belonen en prijzen. Overigens denk ik dat helemaal nooit meer belonen  ook niet het de ideaal is. Want in mijn werk vind ik het heel fijn om complimentjes te krijgen, maar als ik jaar na jaar alleen maar complimentjes krijg en geen geldelijke beloning, dan verdwijnt de zin uiteindelijk wel. 

Consuminderen met kinderen is rijk aan voorbeelden om te consuminderen, maar het beschrijft vooral een mentaliteit en geeft inzichten over wat je boodschap indirect is als je je kind wat geeft. Kinderen van alle leeftijden. 

Het enige waarin ik het consuminderen anders benader is dat ik ook consuminder om het milieu te sparen. Niet alleen mijn portemonnee. Bijvoorbeeld het hoofdstuk over luiers. Henselmans schrijft vooral over hoe je op aanbiedingen moet letten. Ik gebruikte wasbare luiers, niet alleen omdat het onder de streep voordeliger was, maar ook omdat het voor heel veel minder afval zorgde. 

Dit is beslist een boek om te lezen, als je nieuwsgierig bent naar denkwijzes over consumentisme. Over besparen en zuinigheid, maar toch aan niets tekort komen. Zelfs als je geen kinderen hebt!

Ben je enthousiast geworden en wil je ook een exemplaar van dit boek? Kijk dan hier. Of op de site van Genoeg.

Lieve groet,
Anita3 opmerkingen

 1. Och..gelezen en volop gebruikt toen ik in de kleine kinderen zat.
  Net als de Genoeg.
  Nu voor het eerst in al die tijd geen abonnement meer.
  Het hele zuinige is geen must meer.
  Toch blijft er veel, niet uit zuinigheid, maar uit overtuiging.
  Het nieuwe boek heb ik ook gekocht, en er weer net zoveel van genoten als toen.
  En de kinderen die toen zo opgevoed zijn?
  Geen idee of het boekje eraan bijgedragen heeft, maar het zijn fijne volwassenen geworden!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant! Ik zet ook wel eens vraagtekens bij de stortvloed aan cadeaus en bezoeken aan de grote gele M om iets te vieren. Die M vind ik helemaal geen plek om iets te vieren, maar ja, daar sta ik dan weer alleen in in de familie. ;) En ja, het zijn mijn kinderen niet, dat is dan ook weer anders. Met tante Mirjam gaan we naar het theater en naar het museum.:)
  Nog even over Yoeke: had je gezien dat ze op mijn blog gereageerd had? Waarom denk je dat er geen animo zal zijn? Ik heb wel eens een taslezing gezien die uitermate lollig was, maar het boek is veel spiritueler. Het ligt aan de manier waarop je het insteekt, denk ik. Ik denk dat Yoeke je daarmee vast wel wil helpen. Groetjes! X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. CONSUMINDEREN MET KINDEREN IS MET 5 EURO KORTING TE KOOP, GEBRUIK KORTINGSCODE KORTINGCMK: http://winkel.genoeg.nl/boeken/2090.html

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!