* seizoensgroenten naar keuze (ui, prei, bleekselderij, bieten, wortel, broccoli, pompoen)
* 2 eetlepels kokosolie, olijfolie of sesamolie
1 koffielepel mosterdzaad
1 koffielepel komijnzaad
2 cm fijngesneden verse gember
2 koffielepels korianderzaad
1 koffielepel kurkuma
4 liter water
1 liter bio bouillon
evt. wat rijst of voorgeweekte gerst
1 koffielepel garam masala
zout, peper
ui, prei, doperwten, bleekselderij, fijn geraspte wortel |
* Maak de groente schoon en snijd ze fijn. Je kunt eventueel een keukenmachine gebruiken. Doe de olie in een wok of hapjespan. Fruit de mosterd- en komijnzaad in de olie totdat ze gaan knisperen. Leg een deksel op de pan. Als ze gaan knisperen de fijngesneden gember en groenten erbij doen.
* De groenten regelmatig omscheppen en laten garen. Voeg de kruiden (korianderzaad, kurkuma) toe.
* Doe in een grote soeppan de 4 liter water en de liter bouillon (kan zelfgemaakt, of biol. bouillonblokje).
* Als de groente zacht genoeg is, schep je de groente over in de soeppan.
* Voeg naar wens een kopje rijst toe of voorgeweekte gerst. Voeg de garam masala toe.
* Laat de soep koken en voeg tot slot zout en peper toe naar smaak.
De soep is elke keer anders doordat ik altijd andere groenten gebruik. Soms snij ik het heel fijn, soms gebruik ik de keukenmachine. Ik hou in ieder geval niet van dikke stukken broccoli er in.
Het recept komt uit Ayurveda Kookboek van Lies Ameeuw.
In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis.
Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Hier lees je mijn terugblik. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt.
Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen.
Oei, je omschrijving van de huid komt mij bekend voor: jeukende ogen, vlekkerig gezicht. Ik weet dat suiker niet goed is en let erop. Maar de laatste tijd is het wat in het slop geraakt, met resultaat dus. Het lijkt mij een heerlijke soep om eens te proberen.
BeantwoordenVerwijderenIk ga je blogje eens lezen over hooikoorts. Dat heb ik niet, maar wel allerlei allergische klachten, in elk geval door de huisstofmijt.
Groetjes, Marijke
Ik moest ook aan jouw eczeem denken. Hopelijk biedt het jou soelaas.
VerwijderenKlinkt lekker en puur! Ik verdiep me sinds kort in de ayurveda, dus ga dit recept zeker eens uitproberen! Leuk!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je reactie. Ik vind het leuk om te lezen dat jij je er ook in aan het verdiepen bent. Als je tips voor recepten of boeken hebt hou ik me aanbevolen.
VerwijderenGeen idee of je oude reacties ook nog krijgt. Ik ga de soep vandaag maken. Heb nav je tip vorige week boeken besteld bij bieb en bol.com, omdat die ene niet bij bieb die je in logje aanraadde en hij me wel erg leerzaam leek. Dank voor je tips. Ik zal nog laten weten wat ik met de boeken doe. Anne
VerwijderenJazeker lees ik oude reacties ook! Ik vind het geweldig om te horen dat je iets kon met mijn ervaringen. Ik hoor graag hoe het je vergaat.
VerwijderenHoi, eet inmiddels soep al twee weken als lunch en heb het boek van Rieneke Dijkinga met interesse gelezen, nu ary. kookboek van lies ameeuw naast me. Ik probeer op deze manier mijn lijf te gaan ontgiften en meer moeheid kwijt te raken en energie te krijgen. Het suikervrij eten gaat eigenlijk vrij makkelijk. Prettig dat je aantal keer blog aan dit onderwerp heb gewijd, heeft me ertoe aangezet om nu echt de knop om te zetten. Anne
BeantwoordenVerwijderenWat fijn om te horen! Ik ben ook al weer een week aan de soep. Ik heb zelf wel moeite om suiker te laten staan, maar toevallig las ik vandaag dat dat een 'gevaar' is van mijn constitutie (Kappa). Dat is nog een troost.
VerwijderenEcht heel leuk om jouw ervaringen te lezen, je inspireert mij ook weer!
Een Pitta type, bedoel ik, niet kappa...vergist me steeds.
VerwijderenOkaym ja eerste week suikers vond ik ook moeilijk. Terwijl ik niet megaveel at. Jij weet je constitutie wel. Ik vind het lastig te bepalen, herken in alle drie wel wat. Maar wil nu vnl ontgiften door de soep en de kitcherie. Voor het avondeten neem ik ook kopje soep erbij en dan minder normaal avondeten, is vaak groente met ei, waar het op neerkomt.
VerwijderenIk denk dat suikers laten staan voor alle types goed is. Door fruit, groente, en melk krijg ik meer dan voldoende binnen. Zeg ik nu wijs..... Doeg Anne