Hoe ik een jaar lang mijn huis opruimde ~ een kastje per dag


Op 7 augustus 2012 publiceerde ik mijn eerste blogpostHet was het jaar waarin ik begon met het opruimproject Een kastje per dag. In die tijd was dat een kleine hype. Ik begon destijds met het schoonmaken van de vaatwasser, want tja, je moet toch ergens beginnen. 

Wat ooit begon als een verslag van een opruimproject bleek om zoveel meer te gaan dan alleen het opruimen van spullen. Er werden lagen in mezelf blootgelegd die lang verstopt waren gebleven. Ik kwam mijn eigen patronen en mijn eigen valkuilen tegen. Ik ontdekte in kleine stapjes wat mijn blokkades waren, telkens in een tempo dat bij mij en mijn leven paste. Wat onbegonnen werk leek, bleek in kleine stapjes wel haalbaar. Met elk kastje dat ik opruimde leerde ik weer iets over mezelf en mijn drijfveren.

Het was een prachtige, lastige, uitdagende, maar vooral bevrijdende leerweg. Het was een les in ontrafelen wat belangrijk is voor mij, mijn gezin en voor de samenleving. Ik kan het iedereen aanraden!

Voor ieders gemak heb ik alle blogposts die gaan over het Een kastje per dag project gebundeld in een pdf. Deze kun je - zonder kosten - voor jezelf downloaden. 

Wat er volgde op Een Kastje per Dag

Na het Een kastje per dag project ben ik niet gestopt met bloggen. Ik ben door gegaan met schrijven en ik merkte dat andere onderwerpen bijna als vanzelf volgden. Het ene inzicht leidde automatisch naar het andere. Doordat ik systematisch mijn huis had opgeruimd, ging ik me afvragen waarom die spullen in mijn huis terecht waren gekomen. Ik ging daardoor bewuster om met geld, werd bewuster van mijn afval, bewuster van hoe eten gemaakt wordt. Ik werd bewust dat alles met alles in verbinding staat. Sindsdien zijn de vaste onderwerpen waar ik over schrijf;

1. opruimen en minimaliseren
2. besparen en budgetteren
3. leer om zelf iets te maken
4. integreer yoga of meditatie in je leven
5. ga op zoek naar je eigen ritme
6. ga de natuur in

In deze blogpost lees je meer over de 6 praktische manieren om richting aan je leven te geven.

Je kunt veel groots bereiken door kleine stapjes te nemen. 


Wat ik van te voren niet had kunnen bedenken was dat het opruimen stiekem pas het begin was van mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en innerlijke groei. In 2011 startte ik met het volgen van de opleiding Spirituele Psychologie, waarvan ik het 7-jarige basisgedeelte inmiddels heb afgerond. Wat ik door zelf te ervaren had ontdekt leerde ik in de opleiding beter begrijpen en wat ik in de opleiding leerde vind je terug in mijn teksten op dit blog. Het is mijn wens om jou met mijn blogs te inspireren om een groter gevoel van zingeving in het leven te hebben en je van tips te voorzien waarop je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven.

Als je vragen hebt, mail mij gerust. Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe berichten en overpeinzingen, dan vind ik het leuk als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief.[klik]

Warme groet
Anita

========================================================================

In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 
Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 
Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. 

Klik hier om het pdf te downloaden
7 opmerkingen

 1. Ik lees je blogs graag....afgelopen weken zoveel troep mijn huis uit gesjouwd....Grote verbouwing en idd veel overpeinzingen...Wat zegt dat bomvolle huis over mij? Over mijn keuzes?
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel leerzaam he.
   Met elke laag die je uitpluist ontdek je weer iets van jezelf.

   Verwijderen
 2. Wat bijzonder hoe zo'n project van 1 kastje per dag zoveel impact had op je hele leven. Ik ga die opleiding spirituele psychologie eens nader bekijken, want dat klinkt heel interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het interesseert kun je ook eens kijken op YouTube. Zoek op Meditation MeetUp with Georgi and Bart

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen hoe je dit beleefd hebt. Ik ben vooral sinds de verhuizing naar een kleinere woning spullen aan het wegdoen, lijkt me ook logisch. Ik moet wel uitkijken dat ik niet te ver doorga, want het is hier nu wel heel erg kaal. Toch voelt het fijn dat het leeg is. Er komt niets op mij af. Ik vind het ook fijn als alle spullen geordend zijn, dus boeken bij boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou ook van een bepaalde logica in het ordenen van spullen. Ik wens je nog veel woonplezier.

   Verwijderen
 4. Leuk, dan zijn we ongeveer in dezelfde tijd begonnen met bloggen: Ik in oktober 2012. Ik ga je PDF eens bekijken, over een kastje per dag opruimen. Dat het iets teweeg brengt geloof ik zeker. Ik ben zelf begonnen met elke dag een stuk wandelen, liefst minimaal 2x per dag. Al veel langer was ik dat van plan, maar het idee dat het zoveel tijd zou kosten weerhield mij. Ik ben verrast over wat een extra ruimte dat geeft in mijn hoofd, en energie om dingen aan te pakken. Uiteindelijk levert de tijdsinvestering dus ook weer tijd op, een leerzame ervaring. Het ordenen en uitzoeken van mijn spullen staat ook zeker op mijn verlanglijst.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!