Een kastje per dag: de vaatwasser schoonmaken

Het eerste kastje waar ik over blogde in 2012 was de vaatwasser. Toen was de vaatwasser nog geen jaar oud en ik verbaasde me over de vieze prut die er aan de rubber randen zat.

Nu was het de hoogste tijd om de vaatwasser weer eens uitgebreid onder handen te nemen. Tussendoor boende ik ook wel wat, niet dat je denkt dat ik er drie jaar niets aan gedaan hebt en dat je mocht je hier op de thee komen bedenkelijk naar je glas kijkt.
Af en toe zag ik op pinterest uitgebreide schoonmaakinstructies voorbij komen, vandaar dat ik mijn apparaat ook eens uitgebreid wilde poetsen.

Met een tandenborstel boende ik de randen, veegde met een doek en een sopje van Hara de randen en de scharnieren goed schoon. Ik maakte ook de buitenkant schoon, nam meteen de plint mee en het gootsteenkastje ernaast. Tot slot deed ik wat ik nog nooit eerder deed: een citroen in de vaatwasser.
Ik sneed 'm in schijfjes en deed de schijfjes in het bestekbakje en draaide vervolgens een normaal programma. Ik kwam er toen ook achter dat ik de machine waarschijnlijk al heel lang niet op het optimale programma heb gedraaid...dat verklaart misschien waarom er soms restjes in het filter achterblijven. Dat, en de goedkope vaatwastabletten.

Toen het programma klaar was en ik de deur opentrok, kwam een heerlijke frisse citroenlucht mij tegemoet en de deur blonk als nieuw! Deze eenvoudige schoonmaakmethode is beslist voor herhaling vatbaar.


bij de scharnieren blijft veel vuil achter


citroen in de bestekbak

na afloop blinkt de deur je tegemoet

de scharnieren ook weer schoon


13 opmerkingen

 1. goede tip ik vind het ook altijd een onding om schoon te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superdepuper wat lekker citroentjesfris zo! Ik erger mij altijd aan vooral de vieze randen die ontstaan aan de zijkanten van de deur. Misschien dat dat ook goed schoon is te krijgen met citroen, dat ga ik eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weet je dat ik er nog nooit bij stilgestaan heb dat de vaatwasser ook een "kastje" is wat onderhouden moet worden? Ik maak af en toe het filter schoon en haal een doekje over de voor- en bovenkant en dat is het dan. Je citroentip ga ik zeker uitvoeren.
  Blokjes gebruik ik van Sun (2 halen 1 betalen, regelmatig bij AH) en los zout en glansspoelmiddel. Volgens de Consumentengids is dit laatste het beste voor de machine. Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je het noemt: los zout en glansspoel schijnt beter te zijn dan alles-in-een.

   Verwijderen
 4. Dat met die citroenen wil ik ook gaan proberen! Volgende week dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. we hebben geen vaatwasser, maar inderdaad citroen kan je met meerdere dingen gebreuken...Nog een fijne weekend Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dankjewel voor deze milieuvriendelijke tip! Ga ik ook eens doen dat met de citroenen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haaaaa morgen hier ook een citroen erin heb alleen besteklade zal ook gaan toch?
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben je berichtje heel geïnteresseerd aan het lezen, want binnenkort krijg ik mijn eerste afwasmachine. Bedankt voor de tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ziet er prima blinkend fris uit, zou ik zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Van te voren leek het me een hele klus om de vaatwasser schoon te maken, maar in de praktijk viel het -wederom- erg mee. Die citroen is echt een uitkomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier geen afwasmachine meer..... maar wat een goede tip, die citroen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou zeg, wat leuk dat jouw blog naar boven komt voor het zelf maken van vaatwas middel. Ik heb net de vaatwasser aangezet met een citroen er in :)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!