Een kastje per dag: de oven schoonmaken

Toen ik maandag een brood bakte en een scherpe lucht de keuken en de kamer vulde en het een beetje mistig werd (de rookmelder ging nog net niet af), besloot ik de oven ook schoon te maken met dat felgele wonder. Uit mijn ooghoek had ik namelijk gezien dat je met een citroen ook heel goed je oven schoon kunt maken. (zie hier) Overigens was het niet mijn brood dat aanbrandde, maar lag er nog een ander restje in de oven dat die geur en rook verspreidde.

Na het enorme succes van de citroen en de vaatwasser (zie hier), voelde ik mij onoverwinnelijk. Die citroen zou wel eens een vast onderdeel in de keuken kunnen gaan worden. Mijn verwachtingen waren hooggespannen.
Ik zou slechts schijfjes citroen in een ovenschaal in de oven hoeven doen...als het sap gaat verdampen, weekt dit het vet los....


Mijn oven was in niet zo'n best humeur:Helaas was dit niet het succes dat ik er van verwachtte. Het had zo mooi kunnen zijn...
Dus maar weer een bus mr muscle uit de kast gepakt. Dat ruimde al wel veel op.

Ondertussen zocht ik naar een alternatief, een milieu-en mensvriendelijker alternatief. Ik kwam deze tegen en volgde alle stappen: blauwe dreft, baksoda, azijn. Het bruiste inderdaad goed, maar niet genoeg om de oven mee schoon te krijgen. De geur was overigens heel veel aangenamer dan de mr. muscle.

Ik spoot er uiteindelijk het laatste restje mr. muscle op. Nu is in ieder geval dat gezicht verdwenen.
Misschien dat ik er nog een rondje baksoda aan waag, maar na drie dagen die oven poetsen vind ik het eerst wel even genoeg.


Tips welkom!

20 opmerkingen

 1. Jammer dat je niet het verhoopte succes had met de milieuvriendelijke alternatieven voor het schoonmaken van je oven. Ik wou dat ik je tips kon geven, maar helaas... Ik heb ook zo'n hekel aan de traditionele ovenreinigers. Volgens mij zijn die vreselijk ongezond en belastend voor het milieu. Alleen al hun geur... het pakt zo op mijn adem.
  Hopelijk kunnen andere lezers je de gouden tip geven. Ik ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het benam mij ook de adem, ik was vergeten hoe dat was. Maar ja, ik had da ook al heel lang de oven niet schoongemaakt :-|

   Verwijderen
 2. Ik heb de supertip ook nog niet gevonden. Laatst heb ik het geprobeerd met een bakje ammonia in een voorverwarmde oven (oven wel uit als ammonia er in gaat). Dit werkt nl. voor een bbq-rooster perfect (nachtje in een gesloten vuilniszak met een bakje ammonia erbij, en je poetst het vuil er de volgende dag zo af). Maar bij de oven........niks! Waarschijnlijk vanwege de ventilatieroosters die niet af te sluiten zijn. Dus ik ben benieuwd of iemand hier de ultieme tip noemt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of ik ammonia aandurf. In mijn begindagen als huisvrouw gebruikte ik het eens onverdund om de ramen te wassen....gelukkig leerde ik dat snel af.

   Verwijderen
 3. Haha een oven met een gezicht. Ik hoopte hier even het wondermiddel te vinden, maar helaas dus. Moeten we maar blijven schrobben en er het beste van proberen te maken!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit bericht wordt veel gelezen, inmiddels begrijp ik dat meer mensen op zoek zijn naar een wondermiddel :-)

   Verwijderen
 4. Zal ik jullie dan maar de verlossende tip geven? ;-) Ik gebruik auro ovencleaner . Het is wel veel duurder dan baking soda. Het ruikt heerlijk en is volgens mij redelijk milieu vriendelijk! Het harde schrobben blijft ook binnen de perken. En je aanwenden om na iedere keer even een doekje door de oven te halen....De roosters maak ik schoon met een dot alufolie, dat is dan weer niet zo milieu vriendelijk maar hey ik ben ook maar een mens ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. ik bestel het bij waschbar met een umlaut op de a ;-)

   Verwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  4. Dank je Madelief! Waschbär ken ik, nog nooit iets maar daar kan nu verandering in komen.

   Verwijderen
 5. altijd goed om zulke dingen te lezen de tip van Madelief zal ik ook onthouden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. aaaaah jammer dat de citroentjes in de oven niet werken.....
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed bezig hoor, drie dagen achter elkaar de oven schoonmaken!! Ik heb ook geen betere manier dan heel erg lang boenen met zo'n schuursponsje. Maar nu heb ik wel iets handigs, gekocht op de Spakenburgse markt maar vast ook online te vinden, een siliconen vel dat je op de maat van je oven/bakplaat kunt knippen en waar je alles zo met een nat doekje vanaf veegt!! Ik had het niet verwacht, maar het werkt echt als een droom. Ik heb het nu standaard in de (voor de laatste keer schoongemaakte) oven liggen en nu is schoonmakenv an aangekoekte restjes e.d. op de onderkant nooit meer nodig. Ook werkt het goed ipv bakpapier op de bakplaat als je koekjes maakt e.d. Ik ben fan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zeg je wat! Ik heb siliconen bakmatten in huis, die gebruik ik in plaats van bakpapier op de bakplaat, maar dat kan misschien ook op de bodem. Op maat geknipte matten is nog beter!

   Verwijderen
 8. Ik heb toevallig vanmiddag een demonstratie gezien van JEMAKO, milieuvriendelijke schoonmaakprodukten. Het sprak me wel aan. De intensiefreiniger is voor de oven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, ik heb de website meteen opgezocht. Het deed me er trouwens aan denk dat het schoonmaakmiddel dat ik in huis gebruik (HaRa) vast ook en ovenreiniger heeft.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!