Help! Alles is afval!

Niet dat ik er eerder niet over nadacht - in tegendeel - maar sinds ik ben begonnen met consuminderen en het kastjesproject, is er een diepere laag in het afvalbewustzijn gekomen. Want als je steeds spullen tegenkomt in kastjes die in de weg staan, ga je beter nadenken over wat je in huis haalt en als je weggooit waar je nog niet zo lang geleden je geld aan uitgegeven hebt, dan ga je ook beter nadenken over je aankopen.

In vergelijking met de kliko’s van onze buren, zijn wij zeer bescheiden met afval. Maar ik vind het een uitdaging om het restafval nog verder terug te brengen. Daartoe aangespoord door mensen als EmilyJane Lowe van LevenZonderAfval, verpakkingsvrije winkels als Opgeweckt Noord en het recente verbod op plastic tasjes.

So far, so good. zou je zeggen. Maar nu komt het: inmiddels kan ik alleen nog maar in afval denken! Alles wat door mijn handen gaat zie ik als toekomstig afval. Ook spullen die ik heb hergebruikt en ook de stoffen tas!

En ook de spullen die ik naar de kringloop breng. Het stelt allemaal niet veel voor, wat ik daar naartoe breng. Geen grote waarde, maar nog goed bruikbaar voor anderen. Totdat ik me realiseerde dat het gewoon uitstel van afval is!
Als ik het niet weggooi, dan zal uiteindelijk iemand anders het wel weggooien.

Zodoende kan ik alleen nog maar in afval denken. Ook wat ik hergebruik. Die lege margarine kuipjes die ik als bewaarbakjes gebruik, die lege toiletrollen die voor knutselwerkjes gebruikt worden…uiteindelijk wordt het toch afval, ook al heb je het hergebruikt. Hoe nobel dat ook is.
Dat zijn dingen waar ik steeds meer over nadenk. Dan kan ik er maar beter voor zorgen dat mijn afval het milieu zo min mogelijk belast.

Heel recent nog: In de weken dat er ijzel lag en het schoolplein met prut bedekt was mochten de kinderen sloffen aan in de klas. Nou, mama beloofde wel lekkere warme vilten sloffen te breien. Maar ik kon natuurlijk niet zo snel breien en eigenlijk wilden de meiden liever kant-en-klare sloffen (grrr). Dus gingen we naar de Actionio en kozen zij voor 3 euro sloffen uit (per paar). Om de prijs hoef je het niet te laten, zou je zeggen. Maar ik weet nu al dat die sloffen in no time uit de gratie zijn (want ons kroost loopt het liefst op blote voeten) en die sloffendag op school gaat ook voorbij. Dus dan heb ik afval geproduceerd van 6 euro, van flut broeierig synthetisch materiaal, waaraan iemand in China amper iets verdiend heeft en waarmee mijn kinderen de trap af flikkeren omdat die sloffen een waardeloze pasvorm hebben. Niet echt iets waar ik me goed bij voel.


wollen sloffen - gevilt
Ik las dat het 1 tot 5 jaar duurt voordat wollen sokken in de natuur vergaan zijn. 
Plastic tasjes 200 tot 1000 jaar.
Goedkope synthetische sloffen? 100 jaar? 



Dat soort dingen, daar denk ik steeds meer over na. Als alles wat ik gebruik afval is en op een of andere manier weer aan de aarde teruggegeven wordt – de aarde waar wij van eten -, dan krijgt het opeens veel meer belang.

Door al die tegenstrijdigheden en druppels op de gloeiende plaat zou ik me van de wijs kunnen laten brengen of laten ontmoedigen. Maar ik ga gewoon door met mijn druppels op de gloeiende plaat. Alle beetjes helpen tenslotte. Ook al doe ik soms ieniemienie verminderingen en laat ik grote mogelijkheden liggen. Je moet toch ergens beginnen.

 
Afwasbare rietjes van Greenjump.
Ook hier denk ik 'hellup! ik bespaar heel veel wegwerprietjes, maar uiteindelijk gaat dit siliconenrietjes ook afval worden!'



15 opmerkingen

  1. ik wordt gek van al dat scheiden van afval, is goed voor het mileu dat begrijp ik ook, maar thuis staan 3 bakken voor de deur, en ik moet op alles extra letten, om boetes te voorkomen, het is wat...ja is maar aan wennen...groetjes anny ik ben weer terug, ik zal me blogje ook niet meer verwijderen, desnoods neem ik pauze of zo, anders raak ik iedereen weer kwijt...hoop dat we mekaar weer volgen, ik lees graag bij je...liefs soraya

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Soraya, ik dacht je laatst al weer terug te zien in blogland. Ik zal je weer gaan volgen en groot gelijk dat je nu niet je blog opheft als je een pauze wilt nemen.

      Verwijderen
  2. Al dat plastic wordt weer hergebruikt en veel kleding ook. Zo denk ik altijd na over biologisch. Waar vindt je dat nog als de aarde zo vol ligt van al die afval. In Italie gooiden ze over vervuilde grond een "schone" laag aarde en planten ze de groente er weer op en dat wordt dan hier weer gegeten. Hoe kan je de boel belazeren, en daar betalen ze dan 3 keer meer voor. Nee dank je ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doen ze dat in Italie? Jeetje, dat is echt de boel belazeren. Maar ja, de Italianen zijn nooit zo secuur met regels.

      Verwijderen
  3. ja zo kan ik soms ook overvallen worden, het lijkt allemaal een soort van zinloos ofzo...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeer voor ogen te houden dat het zinvol is voor mìj, maar ook dan word ik nog wel eens overvallen door een gevoel van 'waarom zou ik'.

      Verwijderen
  4. Ja... Zo zie ik op dit moment alleen maar plastic. Overal! Yoghurt in plastic bekertjes, groente in plastic, m'n nieuwe led-lampen. Nou liet ik er eentje donderen... Die krengen zijn hartstikke duur! Niet erg, maar om dat geld nu zo weg te gooien? Toen was ik toch wel blij met het plastic beschermhoesje dat om de lamp zat... :) Maar idd, alles is uiteindelijk een keer afval.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, als je er op gaat letten dan zie je overal plastic. Plastic om een boeket bloemen, plastic om mijn bolletjes wol die vacuum verstuurd worden.
      Gelukkig heeft het wel een lamp gered :-)

      Verwijderen
  5. Inderdaad soms word je er moedeloos van, maar als iedereen maar wat doet houden we geen aarde meer over voor onze nazaten.
    Dus weer de schouders eronder!
    Fijn te lezen dat veel mensen ook dit probleem hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alle beetjes helpen en ik denk dat er steeds meer mensen er in meer of mindere mate bewuster mee om zullen gaan.
      Bedankt voor je reactie!

      Verwijderen
  6. het bewustzijn is duidelijk in gang gezet! En er komt vast vanzelf een goed evenwicht.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zo werkt het vaak wel. Eerst extreem en dan een mildere nieuwe manier.

      Verwijderen
  7. Niet in paniek raken, maar gewoon doen wat je kunt doen. Als iedereen dat deed was de wereld al een stuk leefbaarder ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lat je niet ontmoedigen alle beetjes helpen. Als jij iets naar de kringloop brengt wordt het nadien ook afval maar je hebt misschien wel voorkomen dat iemand anders iets nieuws kocht waardoor er dubbel zo veel afval zou zijn. Als ik een kast zoek kan ik naar de ikea rijden of de kringloop. De tweede optie geeft veel minder afval (geen verpakking, en een kast minder).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heel herkenbaar, je wilt graag goed doen maar je roeit tegen de klippen op. Toch is het wel goed om bewust met je spullen om te gaan omdat
    a: bewustzijn zorgt ervoor dat je minder goederen koopt
    b: door het naar de kringloop te brengen hoeft iemand anders niets nieuws te kopen
    c: alleen kan je het niet veranderen maar er zijn meer mensen die denken zoals jij. Samen ontstaat er een andere manier van leven.
    d: je geeft het goede voorbeeld aan je dochters die dit besef van huis uit meekrijgen en doorgeven aan hun vriendinnetjes en vriendjes.
    Groetjes, Nienke

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!