Zelf maken: satésaus

 




Ik heb al heel veel dingen zelf gemaakt en er ook al heel veel hier op het blog gedeeld (allemaal te vinden in de rubriek Zelf Maken), maar satésaus is denk ik wel de allerlekkerste. 

Vroeger kocht ik de kant-en-klare satésaus van AH, maar daar zitten best veel extra toevoegingen in als verdikkingsmiddel, emulgator en kleurstof.

Nu ik het zelf maak, kan ik zelf kiezen welke basisingrediënten ik gebruik. 
De pindakaas van Jori vinden wij al jaren de allerlekkerste pindakaas die er is en bestaat uit louter pinda's en een snufje zeezout. Dus geen suiker aan toegevoegd. 
De kokosmelk van Go-Tan is altijd top. Er is ook een bio-variant, maar ik kies meestal de gewone, want goedkoper. Een mens zit raar in elkaar. 




Hoe maak je satésaus?



Je hebt nodig: 

Doe drie flinke eetlepels pindakaas in een pan. 
Doe kokosmelk erbij, maar niet meteen het hele pakje. Ik laat altijd wat achter in het pakje zodat ik de dikte van de saus nog een beetje kan corrigeren. 
Verwarm dit op een laag vuur tot een egale saus. Veel blijven roeren zodat klontjes verdwijnen. 
Zie de foto hier onder:
De kleur is nog licht, zoals je ziet. De bruine satésauskleur krijgt het door de ketjap. 



Dan schenk ik er ketjap manis en ketjap asin bij. Dat doe ik een beetje op gevoel, maar ca. 2 eetlepels per saus. 
Waarom ook ketjap asin erbij? Dat is bij toeval ontstaan omdat ik een van de eerste keren niet genoeg manis had en er toen maar wat asin bij gedaan heb. Dat bleek verrassend goed uit te pakken, vanwege het zoutige. Het bleek een fijne tegenhanger van de zoete manis. Dus sindsdien is het onderdeel van mijn recept. 
Als de saus nog te dik is doe je het restje kokosmelk erbij. Als het alsnog te dik is, dan kun je evt. meer ketjap toevoegen of een andere melk die je toevallig open hebt.
Tot slot een theelepel sambal erbij. 

Lekker bij zelfgemaakte nasi. 


Eet smakelijk!


Warme groet, 
Anita



* deze blogpost bevat affiliatelinks naar producten die ik gebruik hebt. Wanneer je iets besteld, krijg ik hiervoor een kleine vergoeding. Het kost jou niets extra. 

6 opmerkingen

  1. Qua ingrediënten valt het me alles mee zeg! Dit zou ik denk ik ook nog wel kunnen : ) Dank voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan.
      Zo kom je nog tot onvermoedde talenten in de keuken :-)

      Verwijderen
  2. Ik maak al heel lang zelf satesaus, mijn schoonzus maakte het eens toen mijn man en ik nog verkering hadden. De toevoeging van Ketjap Asin ga ik zeker proberen, dankjewel voor de tip.
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Véél lekkerder dan die uit een potje!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!