Mijn 7 favoriete zomerse salades

Het warme weer nodigt niet uit om lang boven een warm fornuis te staan om eten te koken. Een salade heeft in zulke gevallen de voorkeur in veel huishoudens. Ik heb onze favoriete salades voor je op een rij gezet. Ik hoop dat er iets van je gading bij zit.


  1. watermeloen salsa
  2. komkommer en makreel
  3. tomatensalade
  4. mango walnoten geitenkaas
  5. tomaat mozzarella
  6. rode biet en sinaasappel
  7. aardappel witlof ei

#1 Watermeloen salsa (vegetarisch)


Niets hoort zo bij zomerse dagen als watermeloen! Deze salade is echt top!

Ca. 4 roma tomaten (zaad en dergelijke er zoveel mogelijk uithalen)
Halve watermeloen in kleine stukjes.  (de watermeloen zo snijden dat je zo weinig mogelijk wit vruchtvlees meeneemt. Zoveel mogelijk zaadjes er uit peuteren – met punt van je mes).
1 rode ui
1 groene paprika en/of
1 oranje paprika
Verse gehakte koriander (optioneel)
1 a 2 theelepels kruidenzout
(verse) limoensap

Met deze salade kijk je een beetje naar de verhoudingen. Het is niet zo belangrijk dat je exact de hoeveelheden er in doet die ik hierboven genoemd hebt. Als je bijvoorbeeld een kleine watermeloen hebt dan doe je die in zijn geheel. Misschien heb je hele grote paprika’s, dan volstaat het om de helft te snijden.

Lekker met pita broodjes. Of taco's. Of met tortillachips met kaas.

#2 Een verrassende salade van komkommer, makreel en kappertjes


Deze salade staat alleen maar op nummer twee omdat wij nummer 1 allemaal lekker vinden en ene dochter niet van deze houdt. Maar zelf vind ik dit een geweldige salade. Lekker met het zoute van makreel (ik koop Fish4Ever) en kappertjes.

(ca. 2 volwassenen en misschien een paar kinderen – mits ze niet zo’n grote eetlust hebben)

1 (blikje) gestoomde makreel
1 fijngesnipperde (rode) ui
1 potje kappertjes
1 appel in blokjes gesneden
1 halve komkommer in blokjes gesneden
1 rijpe avocado
3 eetlepels balsamico azijn
Peper

Gewoon alles in één schaal doen.

#3 is een tomatensalade (vegetarisch)




[helaas op dit moment geen foto van deze tomatensalade. Maar wel een foto van een bord ;-)]

Een salade met alleen tomaten? Wat is dáár nou aan, vraag je je misschien af. Maar deze is zo ontzettend smakelijk. Typisch een voorbeeld van hoe je een eenvoudig gerecht op tafel kunt zetten, op smaak gemaakt met basis toevoegingen als azijn, olie en mosterd.
Deze salade aten we voor het eerst in Frankrijk, waar we op vakantie waren. Ik was zwanger van onze tweeling en we waren in een dorpje terecht gekomen, hadden een leuke foto gemaakt bij een riviertje en toen was het al weer tijd om te eten. We kregen een tomatensalade geserveerd en keken er eerst meewarig naar, maar waren al snel verkocht! Grappig hoe een gerecht in je geheugen blijft. We hadden geen idee hoe zo’n salade werd gemaakt, maar later las ik in de Volkskrant in de kookrubriek een recept dat wel hetzelfde móest zijn.

Voor 4 personen
8-10 lekkere tomaten
1 ui
2 eetlepels scherpe mosterd
4 eetlepels wijnazijn (zelfgemaakte vlierbloesemazijn is ook lekker)
1 eetlepel water
Snufje zout
Snufje suiker
8 eetlepels olijfolie
Optioneel: verse peterselie of munt (fijngesneden)

Snij de tomaten in dunne plakjes met een goed scherp mes. Leg ze dakpansgewijs op een platte schaal. Snij de ui zeer klein en strooi over de tomaten. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette en schenk over de tomaten. Tot slot naar wens een beetje peterselie of munt.
Deze salade is extra lekker als de tomaten op kamertemperatuur zijn en de vinaigrette de tijd heeft gehad om in te trekken.

#4 salade met mango, walnoten, zachte geitenkaas

















Deze salade is perfect voor warme zomerse dagen waarop je niet lang in de keuken boven een heet fornuis wilt staan. Ook zeer geschikt om mee te nemen naar het werk als lunch.
Over deze salade met mango schreef ik al eerder in dit blogartikel.

Wat zit er in:
sla (maakt niet uit welke soort, ijsberg, kropsla, gemengde, wat je maar in huis hebt of lekker vindt)
mango
zachte geitenkaas
walnoten
uitgebakken ontbijtspek (of een ander soort spek of ham, dikke plakken, dunne plakken, maakt niet uit, smaakt allemaal lekker :-))
honing
peper


#5 klassieke salade van tomaat, mozzarella en basilicum (vegetarisch)


Deze klassieker doet het altijd goed: het rood, wit, groen van Italië.
Kan met roma tomaten, maar ook met cherry tomaatjes. Buffelmozzarella, of mini mozza bolletjes. Basilicum of ander groen eetbaar blad. Met een dressing van olijfolie, rode wijnazijn en zout en peper. Met wat geroosterde pijnboompitten, mmmmmm.

#6 Verrassende salade van rode biet en sinaasappel (vegetarisch) 


Deze salade is verrassend lekker en net als de mango, geitenkaassalade heel geschikt om mee te nemen naar het werk als lunch.

- Stuk of wat gekookte rode bieten, velletje er af.
- 2 bio sinaasappels
- 1 tl grove mosterd
- 1 el rode wijnazijn (of andere azijn die je erbij vindt passen)
- 1,5 el witte wijnazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout en peper
- Beetje waterkers (optioneel)
- Zachte geitenkaas

Snij de bieten in kleinere stukjes. Schil de sinaasappels en verdeel in partjes. Het vruchtvlees kun je er nog van af snijden. Maak een dressing van de mosterd, azijnen, olie en peper en zout. Meng de dressing met de bieten (en eventueel de waterkers). Leg de stukjes geitenkaas en sinaasappelpartjes er bovenop.

# 7 Maaltijdsalade van aardappel en witlof en peer


Deze salade komt uit een Margriet uit de jaren 80. Da’s al een hele lange tijd geleden. Soms vergeet ik dat ik ‘m heb, maar hij komt altijd weer boven water. Laatst appte een vriendin met de tekst ‘nog steeds een favoriet hier in huis’. Met een foto van deze salade. Dus dan blijkt wel weer dat het een geslaagde salade is.

Wat heb je er voor nodig:
4 stronkjes witlof
1 blikje peren op blik (uit blik omdat je het sap ook gebruikt)
1 kg gaar gekookte aardappelen
3 a 4 hardgekookte eieren
1 grote ui
3 dikke eetlepels mayonaise
Wat geknipte bieslook
Wat gehakte peterselie
Beetje gedroogde tijm (als je hebt)
Peper en zout

In het oorspronkelijke recept gaan 2 dikke plakken ham. Echter, wij zijn iets anders gaan eten en daar horen voorgesneden en voorverpakte dikke plakken ham niet meer bij. Ik laat de ham tegenwoordig weg. Ham smaakt ontzettend lekker, maar is juist vanwege die smaak moeilijk te vervangen. Vandaar dat ik het maar weglaat.

Eet smakelijk en ik hoop dat ik je op ideeën heb gebracht.

Warme groet,
Anita



8 opmerkingen

  1. Wat ben ik hier blij mee! Ik vind het zo leuk om salade recepten uit te proberen! Ik ga ze allemaal pinnen..want zo kies ik meestal onze maaltijden. Heerlijk een maaltijdsalade met dit warme weer.
    En wat een tijd heb je gestoken in dit bericht! Dankjewel...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat fijn dat ik je hier blij mee heb kunnen maken.
      En wat lief dat je opmerkt hoeveel tijd het maken van dit bericht heeft gekost <3
      Maar ik heb het graag gedaan.

      Verwijderen
  2. Met deze hitte zijn dit soort koele recepten zeker welkom. Wij eten vandaag slaatje van de aardappels die ik gisteren kookte. Vandaag dus geen fornuis nodig gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed idee, ik denk dat ik morgen ook maar eens een salade maak!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!