Zelf maken: pita broodjes
Het zelf maken van pita broodjes stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Die kant-en-klaar broodjes zijn weliswaar makkelijk om in huis te hebben, maar die zurige lucht van afbakbrood gaat me steeds meer tegenstaan.

De kookgroep Huisgemaakt is een ideale plek om wat op te steken, zo heb ik daar geleerd hoe je pita broodjes maakt. Ik vertel je graag hoe jij dat ook kunt doen.

Deze zelfgemaakte broodjes lijken in de verste verte niet op de vacuüm verpakte versies! De zelfgemaakte ruiken echt heel lekker (en dat terwijl ze gemaakt worden van een simpele tarwebloem) en zijn heerlijk luchtig en zacht. Het levert zeer tevreden huisgenoten op!
Ingrediënten voor pita broodjes
(bron: Ingrid Zij kookt)


(12 stuks)

500 gr tarwebloem
1 zakje droge gist (ik gebruik zakjes van 9 gr van Bioreal)
300 ml lauwwarm water
1 theelepel zout
3 eetlepels (olijf/zonnebloem/arachide) olie
beetje zwarte peper


Doe alle ingrediënten in een mengkom. Als je een keukenmachine hebt, zoals ik, gebruik je de deeghaak om het deeg mee te kneden. Met een broodbakmachine kneden of met de hand kan ook.
Laat de machine ongeveer 10 minuten draaien zodat je een mooi deeg hebt.

Dek de kom vervolgens af met een theedoek en laat je deeg een uur rijzen.
De tip die ik kreeg is om je oven ca. 10 minuten op 50 graden warm te laten worden. Vervolgens draai je de oven uit en zet je de afgedekte kom er in om te rijzen.

Na een uur haal je het deeg uit de kom en kneed het nog een keer door met de hand. Daarna maak je er een rol van. Hiervan maak je in totaal 12 broodjes.
Om de broodjes ongeveer even groot te krijgen is het het makkelijkst om de rol te halveren.
Van elke helft maak je 6 broodjes. Je halveert dus die halve rollen ook nog een keer, voor elk 3 broodjes.

Maak er bolletjes van en rol ze uit met een deegroller. De randen een beetje in vorm duwen, zodat je gelijkvormige broodjes krijgt.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Er passen 6 broodjes op 1 bakplaat (bij mij wel tenminste). Als je twee bakplaten hebt, heb je geluk en kun je gelijk alles voorbereiden. Anders kun je alvast de tweede partij op bakpapier leggen en even een rooster gebruiken, zodat ze wel alle twee tegelijk de oven in kunnen voor de tweede rijs (let op, warme oven, maar niet aan!). Weer afdekken en een half uur in laten rijzen in de warme oven.

De broodjes worden afgebakken in een voorverwarmde oven van 200 graden (je broodjes die lagen te rijzen er uit halen). Na 3-5 minuten gaan ze bol staan en kleuren ze een beetje en dan zijn ze gaar.


Lekker met gegrilde groenten, humus, kiemgroenten, falafalballetjes enz. ..

7 opmerkingen

 1. Dat klinkt lekker en super makkelijk! Dankjewel voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad verrassend makkelijk. Het enige lastige is het rijzen. Dat vergt planning. Je kunt als je thuiskomt om zes uur denken, laat ik vanavond pitabroodjes eten. Oke, dat kan wel, alleen dan eet je laat op de avond :-)

   Verwijderen
 2. Hmm, lekker! Dat ziet er goed uit zeg. Ik moet nodig ook weer eens wat meer zelf gaan bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Top...dat ga ik ook proberen! Dank je voor het recept. Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die zurige lucht, nu jij het benoemt kom ik niet meer van die gedachte af ;-)
  Aan het einde van een dag eten maken (dat iedereen 'lust') geeft mij (als autist) nogal wat stress. Voorgebakken pitabroodjes zijn dan zo handig en ik ben al lang blij dat ik er heel veel groentesoorten in kan stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doet me er aan denken dat je deze broodjes ook heel goed in kunt vriezen. Je bakt ze dan 2 minuten vooraf, daarna in de vriezer en later nog weer een minuut of 2 in de oven afbakken.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!