Hoe je lichter kunt leven


Photo by Lisa Fotios from Pexels


Als somberaar, beroepsmopperaar en hypochonder kan het voor mij bij vlagen een hele uitdaging zijn om de jeu van het leven te voelen.

Maar door de jaren heen heb ik geleerd wat de dingen zijn waaraan ik mij oplaad. De dingen die voor mij van belang zijn om mijn sores makkelijker te dragen en datgene wat zwaar voelde, weer wat lichter wordt. Het zijn niet de grote dingen waardoor ik me lichter, vrijer en blijer voel. Het zit ‘m niet in het vergaren van bezittingen of in het vergaren van verre reisbestemmingen. Het zit ‘m in heel andere dingen. Inmiddels heb ik ook al heel veel over dit onderwerp gelezen en samen met mijn eigen ervaringen zitten daar heel veel overeenkomsten in.

Wanneer je mijn maandelijkse nieuwsbrief wilt ontvangen, meld je dan hier aan.

Tijd buiten doorbrengen

Wanneer je de natuur opzoekt, stem je je als vanzelf af op je omgeving. Het geruis van de bomen of de golven van zee. Het getjilp van vogels, het zoemen van hommels en bijen. Luisteren waar de wind vandaan komt en voelen hoe de temperatuur van de grond is. Als je je afstemt op de natuur om je heen, stem je je af op de natuur in jezelf. Je bent onderdeel van alles om je heen. Je staat niet alleen, je bent geen uitzondering. Je bent.
Wanneer ik teveel in mijn hoofd zit helpt het me om een wandeling in de natuur te maken. Of in de tuin te werken. Wat ook helpt om je meer af te stemmen is bezig zijn met de seizoenen. Dat kan door een seizoenstafel in te richten met vondsten uit de natuur. Of door bewuster stil te staan bij de betekenis van jaarfeesten. Leven met de maan kan je ook heel veel inzichten geven in hoe jij reageert op je omgeving.

Lees hier hoe je meer kunt leven met de seizoenen

Vertragen

Door je tempo te vertragen, wordt je hoofd minder actief. De drukte kan zakken en er komt opeens weer ruimte om te voelen met je middenlijf – je buik, je ribben, je hart - hoe moe je eigenlijk bent, hoe hard je hebt gewerkt of hoe verdrietig of eenzaam je eigenlijk bent. Het voordeel van vertragen is dat je niet op voorhand activiteiten hoeft laten vallen, want dat geeft vaak druk. Door te vertragen wordt als vanzelf duidelijk wat voor jou op dat moment prioriteit heeft. Wie weet vind je het helemaal niet zo belangrijk om elke maand de ramen te wassen of met die kennissen af te spreken of om elke week twee keer te sporten. Door te vertragen en datgene wat je doet, met aandacht te doen, ontstaan er nuance verschillen in de noodzaak van de dingen van de dag. Je ervaart meer kleurverschil tussen willen en moeten.

Zoek gelijkgestemden

Een van de dingen die ik echt heb gemist toen ik opgroeide, was mensen om me heen waar ik me aan kon relateren. Ik leek nooit echt aansluiting te kunnen vinden en dat gaf me het gevoel dat ik de vreemde eend in de bijt was. Ik was altijd de uitzondering. Wanneer je omringd bent door mensen die anders in het leven staan, wordt er (onbedoeld) elke keer benadrukt dat jij daar niet tussen past. Dat er iets aan jou mankeert. Als je dat maar vaak genoeg hoort en merkt, dan ga je er vanzelf in geloven.

Onlangs hoorde ik van een jonge vrouw die wel eens met een van haar vriendinnen op stap ging. Haar vriendin houdt er van om bier te bestellen, maar zij bestelde een kopje thee. Wat vervolgens voor opgetrokken wenkbrauwen zorgde bij haar bierbestellende vriendin. Deze jonge vrouw zei dat ze wel eens jaloers was op haar vriendin dat deze een vriend had en zo makkelijk een gesprek aan kon knopen met anderen. Fundamenteel zit het scheef in deze vriendschap, omdat er geen gelijkgestemdheid is.

Dit soort vriendschappen komen bij jongeren heel veel voor. Je kent elkaar van school of opleiding en je blijft een beetje aan elkaar plakken. Je bent bevriend, maar eigenlijk niet gelijkgestemd. Het is goed om je te omringen met mensen die dezelfde interesses hebben, die dezelfde waarden hebben en op dezelfde manier in het leven staan. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat je gelijk aan elkaar bent, maar wel dat je een gedeelde basis heb. In mijn meditatiegroep of binnen de antroposofische huisartsenpraktijk waar ik bij aangesloten ben, zijn mensen heel erg verschillend, met verschillende achtergronden. Toch gaan de gesprekken heel makkelijk en over onderwerpen die ieder van ons interesseert. Ik heb sneller op een diepere manier contact met anderen – iets waar ik behoefte aan heb. Het element van gelijkgestemden speelt ook een rol bij de zevendedag adventisten, waarover in De Blauwe Zones wordt geschreven.

Omring je stap voor stap met mensen die passen bij jouw manier van in het leven staan. Sluit je aan bij een vereniging of een geloofsgemeenschap of bij een belangenvereniging of een koor of doe vrijwilligerswerk voor een instantie die jij belangrijk vindt – iets waarin jij jouw waarden herkent. Wanneer je gelijkgestemden om je heen hebt, voel je je gedragen. Je hele leven lang.

Koester gesprekken met vreemdelingen

Het lijkt in strijd met wat ik hierboven zei, maar onderschat nooit het belang van de woorden van willekeurige vreemdelingen. Ik draag ontelbare herinneringen bij me van ontmoetingen met mensen die mij onbedoeld (of soms wel bedoeld) bemoedigden.
Zo heb ik naar mijn idee meer gehad aan kleine gesprekjes over het ouderschap met (meestal oudere) mensen waar ik bijvoorbeeld in de speeltuin mee in gesprek raakte. Of tijdens een wandeling naar de winkels. Vooral ouderen delen ongevraagd hun levensverhaal. Niet zelden zijn dit verhalen met enorm veel levenswijsheid. Put daar uit voor jezelf. Ook deze mensen hebben zorgen doorstaan, verdriet gekend en geluk ervaren. Net als jij. Er gaan vaak grote levenslessen schuil in de kleine wijsheden van de verhalen die mensen jou vertellen.

Wat je feitelijk doet, is jouw eigen natuur afstemmen op de wereld om je heen. Dat geeft een groter gevoel van zingeving, van 'erbij horen'. Je bent meer in harmonie met jezelf en dat voelt lichter.

Warme groet,
Anita

14 opmerkingen

 1. Wat een wijs verhaal, lichter leven heb je veelal zelf in de hand. En levenslessen zijn heel waardevol en zitten vaak in maar een paar woorden.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel.
   De kunst zit 'm er in om niet te proberen om ongeluk en zwaarte uit het leven te bannen, maar volgens je eigen waarden hier mee om te gaan.

   Verwijderen
 2. Mensen vinden waarmee je aansluiting vind, zijn erg moeilijk te vinden is mijn ervaring. Ik mis dat! Ik zou er graag wat vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar. Online zijn er denk ik heel veel gelijkgestemden, maar ik denk dat je ze ook graag wat dichterbij wilt.

   Verwijderen
 3. Ik ben het eens met wat Nicole zegt hierboven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook zo. Ik heb ook maar weinig daarvan in mijn kring. Wat ik niet meer doe, is krampachtig aansluiting te vinden bij mensen die al in mijn kring zaten, maar waarmee ik niks had. Want je merkt toch elke keer dat je niet genoeg bent. (zoals het voorbeeld van het meisje met haar vriendin in de kroeg). Dat zie ik maar als winst voor mezelf.

   Verwijderen
 4. Hoe ouder je wordt hoe beter dat gaat.
  Gelijk gestemden vind je inderdaad niet zo snel omdat ieder mens toch uniek is maar tussen in is ook een weg, het is net als met vrienden daarmee zit je met veel dingen op 1 lijn maar niet met alles, je voelt elkaar aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi gezegd!
   Ik merk ook dat het makkelijker gaat met het ouder worden.

   Verwijderen
 5. Ja die gelijkgestemden...mijn ervaring is dat er niet echt heel veel gelijkgestemden zijn. En dan moeten ze ook nog in je buurt wonen...da's niet makkelijk. En ook zonde denk ik. Want als ik op zoek ga naar gelijkgestemden dan heb ik zo mijn verwachtingen naar iemand toe. En dat betekent weer dat er een hoop mensen niet voldoen. Terwijl er zoveel leuke mensen zijn! Wat ik steeds meer leer is dat iedereen...echt iedereen wel iets gelijkgestemds heeft met mij. Want ieder mens is heel veelzijdig. Kijk...ik heb een vriendin waarmee ik naar een stilteweekend ga, over spirituele zaken praat, mantra's zing...heerlijk! Maar met haar hoef ik niet naar een slappe lach film. Daar heeft zij niks mee maar ik weer wel. Dus daar ken ik een andere vriendin voor...die houdt daar wel van. Oké..die heeft weer niks met mantra's maar dat hoeft ook niet. Maar...en dat is voor mij de enige verwachting die ik heb naar mensen toe...en dat is respect. Als je iedereen respecteert precies zoals hij of zij is dan kun je met iedereen een diepere verbinding aangaan. En hoor je ook nog eens iets anders! Dan gaat het eens over volleybalcompetities. Iets waar ik niks mee heb én niks van weet. Maar ik ontmoette iemand die dat wel heeft. Een lieve vrouw waar ik meteen een klik mee had. Nee...zij heeft niks met bewust leven en ze vroeg aan mij wat mantra's waren. Maar zij vertelde mij wel over dus volleybal en hoe zij haar kinderen met een trampoline leert om goed de bal weg te slaan. Grappig! O ja...wat wij wél gemeen hadden? De zorg voor het groen in onze buurt. Zo leuk kan het zijn. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooie contacten beschrijf je!
   Die grote verbindende factor van respect, die je beschrijft, dat noem ik gelijkgestemdheid. Dat je elkaar vindt in een manier van in het leven staan. Iemands leven kan er heel anders uitzien, iemand kan andere hobby's hebben, maar die verbinding op het diepere niveau is er dan wel. Mooi hoor!

   Verwijderen
 6. Hmmm voel ik hier een meeting-achtig iets opkomen? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat er volgt, weet ik nooit precies. Soms denk ik aan een meditatiegroep, omdat het zo leuk is om samen met anderen een meditatieoefening te doen.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!