Zelf maken: energiereep

Energierepen zijn er in soorten en maten. Sommige repen klinken gezond, maar als je de ingrediƫntenlijst bekijkt, dan valt het tegen. Mijn ervaring is dat hoe beter de kwaliteit van de repen, hoe puurder de ingrediƫnten, hoe minder toevoegingen, hoe duurder de reep is. Ook gaan al die repen apart verpakt in een doosje. Als je wilt, kun je daar heel creatief een alternatief voor maken.
Handig voor in je eigen broodtrommel of voor de broodtrommel van je kinderen.



Wat heb je nodig?

ca. 200 gr. abrikozen
ca. 150 gr. dadels
2 eetl. chiazaad
1 theel. kaneel
50-60 gr. pompoenpitten (ook wel pepita's)

Je kunt wat spelen met de hoeveelheden. Het oorspronkelijke recept gaat uit van 1 cup abrikozen en 1 cup dadels. 1 Cup abrikozen is iets minder dan 200 gr, maar zo komen de verhoudingen vrij goed uit.

Als je wilt kunt je dingen toevoegen als:
cranberries
rozijnen
cacao nibs
kokosrasp
zonnebloempitten

Hoe maak je deze energierepen?


Snij de abrikozen en dadels even doormidden en doe ze in je keukenmachine. Doe er het chiazaad bij en het kaneel. Mix of pulse totdat het een ietwat kleverige substantie wordt. Indien nodig duw je tussendoor de puree naar beneden. Doe de pompoenzaden erbij en druk nog een paar keer op pulse.




Bekleed een ovenschaal of een brownie bakblik met bakpapier. Verdeel de pasta er over en strijk het met de bolle kant van een lepel mooi in de hoeken en glad. Wat ik altijd doe is vervolgens het bakpapier naar binnen vouwen en daarover heen strijken. Zet in de koelkast om op te stijven.




Deze keer waren mijn dadels aan de droge kant. Dan wil het niet zo makkelijk tot een massa gevormd worden. Daarom heb ik de dadels, abrikozen en chiazaad in een aparte kom met een klein beter water in de week gezet. Het is nu iets kleveriger geworden dan ik het anders heb. Maar ja, dat heb je met ambachtelijke producten hĆØ; die zijn nooit helemaal hetzelfde als de vorige keer ;-).

Je kunt ze bewaren in een afgesloten trommel in de kast (hoeft niet in de koelkast). Leg wel steeds een velletje bakpapier tussen de plakjes, anders gaan ze aan elkaar kleven.

Warme groet,
Anita

Hier vind je het oorspronkelijke recept voor de energiereep. 
Alle recepten uit de rubriek Zelf maken vind je terug op mijn blog, maar ook op Pinterest.


6 opmerkingen

  1. Ik deed er altijd havermout bij, sesamzaad en zonnebloempitten. Dan vind ik het minder zoet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Havermout geeft denk ik ook wat structuur aan de reep en neemt evt. overtollig vocht op.

      Verwijderen
  2. Ga ik maken! Dankjewel voor het delen. En de tip van de havermout neem ik ook mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Super! Ben benieuwd hoe het bij jou met havermout uitpakt. Zo handig, die lezerstips!

      Verwijderen
  3. O zo lijkt het toch wel te doen. Ik vind die dingen uit de supermarkt zo duur en zoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lekker recept, ik koop ze nooit veel te duur en te zoet. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!