5 tips om je huis op te ruimen ~ een kastje per dag

Ooit begon ik dit blog als verslag van het opruimproject Een kastje per dag. Het bleek zoveel meer dan alleen maar het opruimen van spullen. Er werden lagen in mezelf blootgelegd die lang verstopt waren gebleven. Ik kwam mijn eigen patronen en mijn eigen valkuilen tegen. Ik ontdekte meer en meer wat ik zelf nodig had om een leefbaar huis te hebben. En is een huis niet een beeld van onszelf? Met de zolder als ons hoofd, de kelder als ons verleden (een blok aan ons been?) en de voordeur en de achterdeur als onze spijsvertering (dat wat er in gaat moet ons voeden en na vertering aan de achterkant het huis weer verlaten).

Wil je het nieuwe jaar opgeruimd aan de slag? Wil je graag aan de slag om je huis stap voor stap voor jezelf terug te winnen, wil je weer het gevoel hebben tijd over te hebben, wil je niet meer moedeloos de deur van die overvolle kast dichtduwen en vervolgens voelen alsof je faalt. Wil je wel aan de slag met een-kastje-per-dag, maar zie je er als een berg (zeg maar gerust Mount Everest) tegenop?Hou dan de volgende vijf tips in gedachten.

1.  Maak van de gelegenheid gebruik.

Is er een plank leeg in je koelkast? Haal er een doekje door.
Heb je veel gekookt en staan alle pannen in de vaatwasser? Haal even snel een doekje over de plank.

2.  Stel jezelf als doel om spullen te herschikken, hergroeperen, comprimeren.

Neem niet als doel om spullen weg te gooien. Vooral met spullen met een herinnering is die horde te groot. En na afloop zul je versteld staan over wat je tòch hebt weggegooid.

3. Richt je op achterstanden en niet op de dagelijkse taken. 

Het dagelijkse komt steeds terug en zal dus steeds je aandacht opslokken. Wanneer je het dagelijkse tot een minimum beperkt en je achterstanden weg kan werken, zie je dat het dagelijkse opeens ook een stuk efficiënter gaat.

4.  Beperk de tijd die je er aan besteedt. 10, 15 of 30 minuten.

Hou hierbij echt de klok in de gaten. Je zult versteld staan van hoeveel je kunt doen in 15 minuten. En het kan een eyeopener zijn bij klussen waar je steeds tegenop ziet omdat ze voor je gevoel zoveel tijd in beslag nemen, terwijl dit in werkelijkheid maar 10 minuten is. Zo heb ik ontdekt dat ik een toilet in 5 minuten kan schoonmaken.

5.  Heb vertrouwen dat in de loop van je klus zich goede ideeën zullen aandienen.

Dat kastje dat een beetje in de weg stond, blijkt eenmaal opgeruimd perfect te passen in je pas opgeruimde slaapkamer.
Die doos van de nieuwe printer die eigenlijk in de weg stond, maar die je vanwege de garantie wilde bewaren blijkt de perfecte doos om al je gebruiksaanwijzingen in te bewaren.
Zo ging ik aan de slag op zolder, alleen maar met het idee om kleine doosjes over te doen in een grote. Ik had nog helemaal geen grote doos. Totdat ik bedacht dat ik net een grote doos met kinderkleding had toegestuurd gekregen. Die doos leeggemaakt (dat moest dan nog wel gebeuren :-)) en zo diende zich de oplossing aan.


Wil je zien welke kastjes ik destijds allemaal heb aangepakt, kijk dan bij het tabblad Een kastje per dag. Als je op de nummers klikt word je naar het betreffende kastje geleid. Nog niet alles staat er op, maar al wel heel veel.

De foto heb ik gemaakt met behulp van het - gratis - programma fotojet.com. Er zijn gratis templates voor social media, zoals blogs, facebook, instagram en pinterest, maar ook templates voor A4 flyers. Ik heb zelf een foto toegevoegd, maar je kunt ook een standaard foto gebruiken.

16 opmerkingen

 1. Daar staan leuke tips tussen. Weer een heel andere benadering dan Marie Kondo, volgens mij. Ik denk dat dit beter werkt voor mij.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. De Marie Kondo methode ken ik alleen van horen zeggen. Tot nu toe heb ik dat maar aan mij voorbij laten gaan. Het sparkte bij mij geen joy, zeg maar :-)

   Verwijderen
 2. Wat een mooie vergelijking, tussen ons en ons huis!
  En bedankt voor de tips. Ik heb nl. nogal snel een overweldigend gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een van de dingen die ik geleerd heb door mijn huis kastje voor kastje (beetje bij beetje, plank voor plank - hoe je het ook doet) is de wisselwerking tussen mijn huis en mijzelf. Dat is een heel krachtige les voor mij geweest. Wat hou je vast? Waar heb je behoefte aan? Waar loop je met een grote boog omheen?

   Verwijderen
 3. Ik heb afgelopen jaar al heel veel opgeruimd en geklust, maar na de zomervakantie was ik gewoon moe. NU in het nieuwe jaar heb ik weer zin om verder te gaan. Ik heb wel de boeken van Marie Kondo gelezen en heb er uitgehaald waar ik wat mee kon. Zo ligt mijn mobiel s'avonds in mijn schoenenkastje , waar mijn puberdochter dan weer heel hard om moet lachen !
  Fijne dag, groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mobiel in je schoenenkastje klinkt inderdaad wel erg grappig. Een mooie manier om jezelf te beschermen tegen verleidingen.

   Verwijderen
 4. Eigenlijk heb ik een beetje een hekel aan tips in blogs. Behalve dan wanner ze overduidelijk niet gekopieerd zijn uit een boek of een ander blog, maar uit eigen ervaring.

  Dus... wat een leuke tips!

  Ik ga ze nog een paar keer teruglezen de komende tijd, denk ik... ,-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stiekem heb ik ook wel een lichte hekel aan het woord tips (aan tips zelf heb ik niet en hekel). Ik had een vriendin en die zei wel eens 'als ik je een tip mag geven...dan zou ik het dopje van het kruidenpotje rechtsom draaien ipv linksom' of zoiets miereneukerigs. Het was een verkapte manier voor haar om mij te vertellen hoe ze vond dat ik het moest doen.

   Maar leuk dat je ze toch gelezen hebt :-)

   Verwijderen
 5. Ah wat grappig, toen ik vandaag alle kruidenpotjes uit de kast gehaald had om nieuwe mengsels te maken heb ik 'van de gelegenheid gebruik gemaakt' om twee planken even schoon te soppen. Goed op weg zo in het begin van het nieuwe jaar dus. Als het even kan, worden er morgen nog een paar planken opgeruimd en schoongemaakt op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag je foto van al je kruidenmengsels! Wat een mooie voorraad. Als de kast dan leeg is, kun je er inderdaad gelijk even een doekje door halen.

   Verwijderen
 6. Die tips zouden dan echt weer totaal niet werken voor mij. Om het zo te doen dan, om te gaan ruimen zijn ze een fijne aanzet.

  En ik <3 je idee van het komt wel goed. Dat is ook zo. Toen ik een leger huis wilde was ik ook echt een spons, ik wilde alles weten. Maar uiteindelijk moet je toch vooral je eigen rotzooi uitzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat Een kastje per dag is niks voor jou is. Voor mij was het een perfecte praktische en overzichtelijke manier om orde te scheppen. Een kastje, dat was te doen voor mij. Het hele huishouden was me danig boven het hoofd gegroeid.
   Het was inderdaad voor mij ook een fijne aanzet om te beginnen. Ik lees bij anderen nog steeds wel eens tips. Als ik even weer een zetje nodig heb.
   Bij jou bijvoorbeeld :-)

   Verwijderen
 7. Via de blog "Een kastje per dag" van Nelleke ben ik destijds bij jou terecht gekomen. Leuk te lezen dat het kastjesproject je zoveel bewustwording heeft gebracht. Zelf ben ik ook met kastjes aan de slag gegaan maar dat ligt nu helemaal stil. Ik merk wel dat de kastjes die ik destijds onder handen heb gehad nu veel opgeruimder blijven en makkelijker schoon te maken. Het gaat veel sneller als je minder spullen hebt. Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, de kastjes die ik eerder heb gehad, zijn beter bij te houden. Wat leuk dat je destijds via Nelleke bij mij terecht bent gekomen. Wat is dat al weer lang geleden eigenlijk.

   Verwijderen
 8. Dankjewel voor de tips! Het heeft mij geinspireerd om 1 kastje op te gaan ruimen. Morgen de volgende! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!