Spaardoelen en ander gegoochel met geld

Na al die jaren consuminderen en besparen zijn De Financiën nog steeds niet mijn hobby. Sommige periodes zit ik er bovenop en sommige periodes loop ik er met een grote boog omheen.  Als ik dan bij anderen handige tips lees maak ik daar dankbaar gebruik van.

De tips waar ik de afgelopen maanden gebruik van maakte:

Geld gelijk apart zetten 

Naast de verdeling van de inkomsten over budgetten (zoals buffer, vervoer, abonnementen) is een klein deel dat niet toebedeeld is aan een budget. Dat geeft me een beetje ruimte als uitgaves tegenvallen. Als er wat overbleef zette ik dat opzij.
Maar nu doe ik het andersom. Ik zet meteen een deel opzij. Ook al moet ik er dan in de loop van de maand aanspraak op doen, het voelt toch anders dan kijken wat er aan het eind van de maand overblijft (want dat is natuurlijk meestal niks). Alsof ik me er al aan gecommitteerd heb dat ik het over wil houden. Het is een trucje natuurlijk, je kan het zien als jezelf bedotten, maar het gaat om een andere mindset. En daar gaat het hele consuminderen over, dat het een andere mindset is ten opzichte van geld.

Spullen verkopen en apart zetten voor een spaardoel

Bij Harma van gezinsleven zag ik elke maand haar lijstje van mp verkopen. De opbrengst daarvan gaat in een spaarpotje voor een gezinsvakantie. Het ging soms maar om een paar euro, maar bij elkaar opgeteld tikte het toch lekker door. Verkopen via mp (of fb) verkopen kan ik niet te lang achtereen doen, want soms word ik zat van dat geneuzel om een paar euro. Maar door Harma’s volharding ging ik er wel anders naar kijken. Al die kleine verkopen liepen aardig op en dan zou het best wel eens de inspanning waard kunnen zijn.
Er zijn namelijk best wel dingen die ik graag zou willen, maar die lager op de prioriteitenlijst staan. Stel nou dat ik op deze manier een langlopende wens zou kunnen waarmaken? We willen namelijk al jarenlang een trapkast. (hij staat op mijn interieur wensenlijst). Nu is het een open gat en dat geeft altijd een rommelige aanblik. We hebben het er ook vaak genoeg over gehad om zelf een kast te timmeren om geld uit te sparen. En dat zouden wij best kunnen, áls we de tijd hadden om ons die vaardigheden eigen te maken. Maar laten we reëel zijn: dat gaat er niet van komen. Dat komt er tenslotte al 5 jaar niet van. Samen klussen is bovendien niet zo goed voor onze relatie.
Ik steldw een doelbedrag van €600 euro. Dit bedrag was gebaseerd op een offerte die we 5 jaar geleden hadden laten maken. Dat was toen ca. €500.

Zoals ik al zei heb ik met verkopen via mp of fb een haat/liefde verhouding. Het is een ideale verkoopplek en heel handig om aan goede spullen te komen, maar het is af en toe wel een enorm geneuzel.  Vooral de verkopen. Kopen is makkelijker ☺.  Laten we eerlijk zijn, het is enorm veel werk; spullen zoeken (als het speelgoed is; zien of het compleet is), schoonmaken, op de foto zetten, prijs bepalen, afspraken maken voor afhalen (opsturen doe ik alleen als het niet anders kan, dat vind ik nòg meer werk). Dat hele gedoe kan ik maar een beperkte tijd opbrengen. Niet het hele jaar zoals Harma. Ik oktober begon ik en in november ging ik door, tegelijk met de bespaarmaand van Sjoukje’s November Bespaarmaand (Nu: Bespaartips). Ik haalde mijn doelbedrag ruimschoots! Met als topverkoop mijn originele bruynzeel potlodendoos. Die tip kreeg ik van Harma. Dat leverde €20 euro op. Die doos kreeg ik als tiener en heb ‘m altijd goed bewaard incl. De potloden. Hoewel de potloden nu door mijn meiden in gebruik zijn genomen.

Volgende week komt mijn aangetrouwde neef om de kast op te meten. Hij heeft een bouwservicebedrijf. Ik kan niet wachten!

Mijn volgende spaardoel wordt ons weekend naar Best Kept Secret. Manlief is een echte muziekliefhebber, muziek is echt een onderdeel van ons gezin. Dit festival leek mij ook altijd al erg leuk, je kunt er namelijk in een vakantiehuisje verblijven ☺. De kinderen gaan ook mee. Het is een kleinschalig muziekfestival op het terrein van Beekse Bergen. Je kunt ook een bezoek aan het dierenpark brengen. Dit is echt een weekend tussendoor, iets wat we normaal niet zouden doen, dus dat vind ik een mooi spaardoel.

Bloggen en indirecte inkomsten

Soms noem ik mezelf een blogger, maar heel natuurlijk komt dat niet uit mijn mond. Als beroep is het ook geen ambitie van me om blogger te worden. Ik hou me bezig met spirituele groei, persoonlijke ontwikkeling, groener leven, de magie van het huishouden en ik schrijf daar over. Dat is wat ik fijn vind, om daar over te vertellen.
Maar…toch zou ik het mooi vinden als ik wat aan het bloggen over kan houden. Ik deed een artikel voor Nieuwetijdskind, ik kreeg een keer sokken en een mooie pan en er komt binnenkort een post over ons nieuwe vloerkleed van Sukhi. Ik ontvang wel eens een boek en de affiliate links van bol leveren wat op. Het zijn indirecte inkomsten en daar experimenteer ik wat mee.
Dat probeer ik wat uit, maar dat is nog een beetje aftasten. En misschien geeft het me uiteindelijk wel helemaal geen voldoening om gratis of gesponsorde spullen te krijgen. De tijd zal het leren.

Het is financieel allemaal wat ruimer voor ons, merk ik. Het kan nog beter, een grotere buffer geeft me een beter gevoel. Het gaat ook nog zeker niet in grote stappen, maar ik vind het een heerlijk idee dat we dit toch al zover voor elkaar hebben gekregen. Ik heb in ieder geval weer zin om te consuminderen en te besparen in 2017!

sneak preview van het vloerkleed van Sukhi - goedgekeurd door onze kat


6 opmerkingen

 1. Goeie tips! Het woord Blogger klinkt ook niet geweldig, vind ik eigenlijk. Maar schrijver is ook weer een groot woord. Maar wat zou je er anders van moeten maken??? Ik wenst je een mooi jaar en hartelijke groet El

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blogger vind ik zelf ook geen mooie benaming. Nu realiseer ik me dat ik nu zelf de fout heb gemaakt door mezelf iets te noemen. Terwijl ik daar juist vanaf wilde; je bént je beroep niet, je wérkt als....
   Zo gemakkelijk kom ik dus nog niet van die gewoonte af.
   Misschien moet ik het simpel houden en zeggen 'ik schrijf stukjes'.
   Jij ook een heel mooi jaar gewenst!

   Verwijderen
 2. Geld meteen apart zetten doe ik ook! Anders heeft het bij ons de onhebbelijke neiging om gewoon te verdwijnen.... Op de spaarrekening is het veilig.

  Geld verdienen met je blog is heel fijn vind ik persoonlijk. Voor mij maakt het alle verschil. Als ik geen inkomsten zou kunnen halen uit mijn blogs, zou ik er niet zoveel tijd aan kunnen besteden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo ging het hier ook met het spaargeld: er bleef nooit wat over. Nu moet ik weliswaar vaak wat terugboeken, maar er blijft wel steeds wat staan en dat telt dan toch weer op maand na maand.

   Verwijderen
 3. Iedereen doet het op zijn manier. Wij zetten het ook altijd meteen opzij je kan altijd weer terug boeken. Af en toe verkoop ik wel eens wat op mp maar het is inderdaad veel werk. De laatste keren kwamen ze ook nog eens s'avonds om iets op te halen dat vind ik ook niet erg prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo doe ik het nu ook met het spaardeel; als ik wat nodig heb dan boek ik dat bedrag weer terug.
   De mp verkopen dienen altijd een doel (spullen zijn nog te goed om aan de kringloop te geven of ik kan het geld zelf te goed gebruiken), maar ik kan het maar een beperkte periode achtereen.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!