Twaalf heilige nachten

Als ik weer iets tegenkom op spiritueel vlak dat nieuw voor me is, verbaas ik me over hoe vertrouwd dat nieuwe voelt. Alsof er weer een puzzelstukje aan het geheel wordt toegevoegd. Sowieso lijkt het spirituele een oneindige bron aan kennis voor mij. Alles lijkt met alles verband te houden.

Bij de afsluiting van de moonchallenge noemde Yvonne de periode van Twaalf heilige nachten. De periode waarin de tijd als het ware stil staat. Waarin er niets lijkt te gebeuren, maar dat is maar schijn. Over wanneer tot wanneer die periode nu precies loopt denkt niet iedereen hetzelfde. De een vindt dat het loopt vanaf 21 december, de dag met de kortste dag en de langste nacht, tot 1 januari. De ander zegt dat het loopt van Eerste Kerstdag tot 6 januari, Drie Koningen. Als ik afga om mijn eigen gemoedstoestand, dan vallen de Twaalf Heilige Nachten tussen 25 december en 6 januari.

De periode van twaalf heilige nachten wordt omschreven als een tijd van verwondering en geestelijke groei. Het is een periode waarin je veel kunt dromen. De dromen van de nacht geven een voorspelling van de komende twaalf maanden. Ik ben verschillende berekeningen hiervoor tegen gekomen. De droom van nacht nummer 1 correspondeert met januari van het nieuwe jaar. De droom van nacht 2 met februari van het nieuwe jaar enz. Maar ook  tellingen waarbij de eerste nacht de maand september van het volgende jaar voorspelt.

Nu moet je weten dat ik altijd veel heb gedroomd. Vaak ook terugkerende dromen. Toen ik jonger was droomde ik regelmatig over hoe ik wilde rennen maar niet vooruit kwam. Sommige periodes droom ik zo beeldend dat ik moe ben als ik wakker wordt. Ik word dan wakker met de emotie van de droom nog voelbaar. De afgelopen 12 nachten heb ik ontzettend veel gedroomd! Het ging vooral over huizen en over mijn baan. Ik ben benieuwd hoe dat het komende jaar terug gaat komen. Ik neem dromen overigens nooit letterlijk, maar zie het altijd als een verbeelding van emoties. In een van mijn laatste blogposts noemde ik bijvoorbeeld het huis als beeld van onszelf.

Ik wilde dus meer weten van die twaalf heilige nachten.Wat vond Rudolf Steiner er eigenlijk van?
Rudolf Steiner noemde in een van zijn toespraken dat in vroeger tijden mensen dichter verbonden waren met de natuur. Dat maakte mensen ontvankelijker voor de boodschappen van de kosmos. De donkere dagen en daarna het lengen van de dagen. In dat groeiende licht konden mensen heel bijzondere ervaringen hebben. Tegenwoordig is er overal elektrische verlichting. In de huizen en op straat. Daardoor is die donkere periode weliswaar niet zo zichtbaar, maar kan het wel voelbaar zijn.

Dit is eigenlijk nog maar het begin van de vele symboliek waar ik over gelezen heb. Je kunt deze periode terugvinden in de astrologie – de twaalf sterrenbeelden -, in het verhaal van de geboorte van Christus en de twaalf dagen die de drie koningen over hun reis deden.

Wat ik hierboven genoemd heb is nog maar een fractie van wat ik er online over gelezen heb. Voor nu ben ik heel blij dat ik nu kan plaatsen dat ik in deze periode zoveel droom en dat ik er de tijd voor moet nemen. Doordat ik nog Kerstvakantie heb kan dat ook. Ik was extreem moe de afgelopen periode. De ochtenden en avonden voelde ik me het slechtst. Ik voel me nu weer beter, alsof ik nu pas wakker ben. Alsof het jaar voor mij nu pas begint.

Welkom 2017!Ps:
Leuke toevalligheid: mijn meditatiedocente schreef deze week ook een stuk over de twaalf heilige nachten. Lees hier het artikel.

Andere achtergrondinformatie:
http://jaarfeesten.blogspot.nl/2011/01/de-12-heilige-nachten.html
8 opmerkingen

 1. De afgelopen nachten heb ik ook zo veel gedroomd, vooral de kleuren waren helderder dan anders.
  Ik ga de stukken eens lezen, dank voor de links

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet veel gedroomd, wel vind ik het altijd een periode dat er niet veel uit mijn handen komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat er niks uit je handen komt lijkt ook bij deze periode te horen, waarin alles even stil staat.

   Verwijderen
 3. Je eerste alinea geeft heel goed weer hoe ik het ook ervaar. Grappig.

  Ik droom al mijn hele leven heel uitgebreid en veel en heb jaren lang een droomschrift bijgehouden. Heel leuk om terug te lezen want ik kan dan zo´n droom weer als een herinnering terug halen.

  Van die 12 heilige nachten had ik eerlijk gezegd totdat Yvonne dat zei nooit over gehoord maar zoals jij zelf ook zegt soms hoor je weer iets op spiritueel gebied en denk je, ja natuurlijk... Ik vergeet mijn dromen nu op te schrijven, heel suf natuurlijk want nu zou het juist interessant zijn. Misschien nog even proberen terug te halen wat ik de afgelopen week allemaal gedroomd heb...

  Ik kan je trouwens een boek aanbevelen, misschien ken je het al maar zo niet dan denk ik dat je het interessant zou vinden; In het licht van de maan van Petra Stam. Een geweldig boek dat je bewust maakt van de maan en alles wat daarmee verband houdt én waarin heel veel informatie staat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de aanbeveling van Petra Stam. Ik ben haar naam al vaker tegen gekomen, maar heb nog niets van haar gelezen. Ze heeft geloof ik ook mooie maankaarten.

   Verwijderen
  2. Ja klopt, dat zijn eigenlijk inzichtskaarten. Ik heb ze ook.

   Verwijderen
 4. Ik kende het fenomeen van de twaalf heilige nachten helemaal niet. Nu overvalt me een gevoel van: 'En ik heb ze gemist!' Ik vind het een mooie gedachte zoals je het beschrijft.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!