Van de vlierbloesem kun je heerlijke siroop maken! Het plukken van vlierbloesem in het wild was mijn eerste wildpluk-ervaring. Ik was zo enthousiast dat ik genoeg bloesems had voor 10 liter siroop! Daarvan heb ik veel flessen weggeven als cadeautje. Vooral omdat dochters Gemma en Ellie het niet bliefden...
Ik hou de volgende verhouding aan:
1 liter water
500 gr suiker
halve citroen
genoeg vlierbloesem om die liter water te bedekken
Ik maak vaak meer dan 1 liter; dan doe ik er in totaal minder suiker in. Bijvoorbeeld 5 liter water en dan 2 kg suiker, i.p.v. 2,5 kg.
Voor 5 liter limonadesiroop heb ik een tas vol bloesemschermen.
Doe het volgende:
Schud de bloesemschermen boven een krant zachtjes uit, zodat eventuele vliegjes en beestjes er uit vallen. Niet teveel schudden, want dan schud je de zoetigheid er ook af. De schermen even op de kop laten liggen op de krant kan ook.Schenk de nog warme siroop in gesteriliseerde flesjes. Allerlei flessen zijn geschikt, als ze maar met een goeie schroefdop of beugel af te sluiten zijn. Deze beugelflessen bijvoorbeeld. Maar je kunt ook lege flessen van Flevosap of AH sap gebruiken. Nadeel daarvan is dat deze flessen nogal groot zijn, dus eenmaal geopend moet je je siroop snel opmaken of in delen invriezen. De laatste keer gebruikte ik kleine horeca sapflesjes. Die zijn op mijn werk altijd in grote getale over, want de cateraar wil ze niet retour. Die kleine flesjes heb ik gewassen en vervolgens in een pan met een stoominzet gesteriliseerd. Handig klein formaat en nog steeds leuk om als cadeautje te geven.
Vlier:
'Zoek jouw eigen geneeskracht op, lees erover en pas die toe. Geloof in jezelf.'
uit: Kruidenwijsheid van Marjanne Huising
Tips:
Dit is limonadesiroop; je maakt het per glas aan met water, zoals siroop/ranja.
Na openen in de koelkast bewaren.
Invriezen in kleinere porties kan.
Waterijsjes van maken kan ook
Kijk bij de Aldi in het aanbiedingvak naar beugelflessen sangria of olijfolie; deze kosten weinig. Als je alleen de fles wilt gebruiken, gooi je de inhoud weg (zoals ik deed met sangria)
Pluk de boom niet helemaal kaal, anders hebben de vogels in het najaar niks te eten (en kun jij geen jam maken van de besjes ;-)).
Warme groet,
Anita
===================================================================
In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis.
Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt.
Wil je op de hoogte blijven, dan vind ik het leuk wanneer je je aanmeldt voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.
Alle artikelen over Zelf Maken vind je terug onder het label Zelf Maken in het rechtermenu. Ook kun je ze op Pinterest vinden.
Is iets waarvan ik reeds jaren zeg dat ik er eens moet aan beginnen. Wij hebben geen vlier en in het wild zijn ze hier enorm schaars. Dat is een serieus afremmend feit. Geniet van de siroop.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk dat je dit zo zelf maakt. En die flesjes zijn ook nog eens schattig. Ga je er ook nog etiketten opplakken?
BeantwoordenVerwijderenIk blijf het een mooi idee vinden, je eigen vlierbessensiroop. De bloesemschermen worden niet gewassen begrijp ik en ik ben altijd zo huiverig voor vogelpoep enzo.
BeantwoordenVerwijderenOh ja haha. Gaat er met koken wel uit, denk ik maar :-D
VerwijderenOoit las ik eens een blogpost van iemand die bij een gemeenteperk valappels had geraapt. Ze had vervolgens de hele middag appelmoes staan koken. Toen kwam haar man thuis en zei droog dat op dat gemeenteperk ook heel veel honden werden uitgelaten.....toen heeft ze alle appelmoes maar weggegooid. Zo sneu, maar ook stiekem vreselijk grappig.
Hoe lang kun je deze siroop bewaren? Bedankt alvast voor je reactie
BeantwoordenVerwijderenHallo Annemieke. Sorry dat ik je vraag nu pas beantwoord; ik had ‘m niet eerder gezien.
VerwijderenAls de flesjes goed vacuüm zijn, dan kun je ze minstens een jaar bewaren en ik durf ook wel een fles van twee naar geleden nog op te drinken. Eenmaal open moet je het in de koelkast bewaren. Dan maximaal twee week. Als het niet goed meer is, zie je vlokken verschijnen. Je kunt het na openen wel invriezen. Of ijsjes mee maken.
Leuk dat je langskwam!
Groeten Anita
Erg raar om sangria weg te gooien om aan ee lege fles re komen.
BeantwoordenVerwijderenHahaha, ja sommige dingen klinken totaal niet logisch. Dit was toen de snelste manier om aan voordelige lege beugelflessen te komen. Zelfs inclusief de sangria was het wel 3 euro goedkoper dan een nieuwe lege fles. Beugelflessen zijn erg prijzig. Ik lust trouwens ook helemaal geen sangria. Jij wel?
Verwijderen