Zelf maken: bladerdeegpizza

Vergeet recepten! Leer koken!

Dat was een kreet die ik een keer bedacht had voor een blogartikel. Een hele campagne had ik erbij in gedachten, die zich als een olievlek via social media zou verspreiden. Met als doel om iedereen te bevrijden van het keurslijf van het volgen van Recepten! Dat je vrijer kunt gaan koken als je kooktechnieken onder de knie krijgt en dat je leert uit de losse pols iets op tafel te zetten met elk willekeurige groente of basisingrediënt dat je in huis hebt. Maar ik ben geen campagnevoerder, ik schrijf het liefst gewoon stukjes voor jullie. Stukjes waar je thuis mee aan de slag kunt, een artikel waar jij mee geholpen bent. Laat mij dat maar doen :-). 

Vroeger was ik namelijk in staat om nog snel naar de winkel te rennen (dat kon toen ook, want ik woonde dichtbij een supermarkt) om een rode paprika te halen als het recept daarom vroeg. Terwijl ik een groene in de koelkast had liggen, bijvoorbeeld. Of bleef ik hangen in het idee dat er elleboogjesmacaroni in de macaroni moet, terwijl je er ook fusilli in kunt doen en dan is het ook een pasta gerecht. Of dat je een sausje wilt maken waarvoor het recept creme fraiche vraagt, maar heel het schap creme fraiche is leeg. Dan bedacht ik niet dat ik dan kwark of volle yoghurt kon gebruiken, maar ging naar de volgende winkel. 

Inmiddels heb ik geleerd om anders te koken. Ik ben zelfredzamer geworden doordat ik nu kan koken met basisingrediënten. Ik heb geleerd hoe ik kan variëren en hoe ik een goed gevulde voorraadkast kan aanleggen. Wat ik ook geleerd heb is dat je helemaal niet veel nodig hebt om een lekkere volwaardige maaltijd op tafel te zetten. Koken kan namelijk heel simpel zijn. Helemaal zonder recepten hoeft natuurlijk niet, ik val ook terug op kookboeken, maar ik ben wel selectiever geworden. Gerechten met dure ingrediënten doe ik niet snel meer en gerechten met heel veel soorten groenten kort ik in. Ook denk ik simpeler, ik laat heel veel weg, of gebruik een alternatief. De meeste recepten vind ik op het web. De AH Allerhande is makkelijk, daar kun je invullen welke producten je in huis hebt en dan rollen daar bijpassende gerechten uit. De website van Smakelijck heb ik ook veelvuldig gebruikt; deze recepten zijn zonder e-nummers en zonder witte suiker. Kookboeken koop ik nog zelden. Ik leen ze bij de bieb en af en toe vind ik er eentje die ik de moeite waard vind om te kopen.

Zoals het boekje Slechts 5 ingredienten vegetarisch, waar onderstaand recept uit komt. Dit boekje heb ik nieuw voor mezelf aangeschaft nadat ik het van de bieb geleend had. Ik heb al heel veel plezier van dit boekje gehad. 

Deze bladerdeeg pizza is simpel, heeft weinig ingrediënten en je kunt er heel veel variaties op maken. Waar het op neerkomt is dat je een bodem hebt waar je beleg op legt. Meer is het eigenlijk niet.


Wat heb je nodig voor je bladerdeegpizza:

De laatste keer maakte ik twee plaatpizza's omdat onze meiden het graag lusten; aan 1 bakplaat heb ik niet genoeg. Moet wel zeggen dat ik het voordeel van een dubbele oven heb, dus ik kan ze tegelijk klaarmaken. 

- Bladerdeeg.
Voor 1 bakplaat gebruik ik 6 plakjes.  


Als je écht goed bent in Zelf Maken, dan zou je bladerdeeg ook zelf kunnen maken, maar ik gebruik altijd diepvriesplakjes. Ik heb verschillende merken geprobeerd met diverse prijzen en die van Koopmans werkt voor mij het beste. Biologische bladerdeeg koop ik ook graag, maar die is niet overal verkrijgbaar. Nóg handiger is waarschijnlijk om bladerdeeg op rol te gebruiken, maar dat heb ik nog nooit gekocht. Plakjes bladerdeeg heb ik namelijk altijd wel in huis, daar maak ik bijvoorbeeld ook kaasstengels van. Een rol zou ik dan alleen kopen voor deze plaatpizza en ik koop liever geen producten voor 1 specifiek gerecht. Maar zo’n rol ziet er wel handig uit moet ik zeggen.
- Potje groene pesto (mag natuurlijk ook zelfgemaakt zijn).
- Tomaten (dit mogen cherrytomaten, Hollandse tomaten of Romatomaten zijn – wat je voorkeur heeft of wat er in de aanbieding is het op moment)
- Feta (of mozzarrella of andere - geraspte - kaas)
- Pijnboompitten (als je dit niet in huis hebt laat je het lekker weg)
- Blaadjes basilicum (ook optioneel)

Wat ik doe:

Ik laat 6 plakjes bladerdeeg ontdooien. Die zes plakjes ga ik vervolgens aan elkaar rollen zodat ik er een bodem van krijg. Dat doe ik als volgt:
Ik neem een siliconen bakmat. Leg dit op het aanrecht. Bestrooi dit met bloem. Haal het velletje papier van het bladerdeeg af en leg de plakjes een voor een op de mat. Daarbij leg ik steeds de randen net iets over elkaar en druk het een beetje aan. Dan rol ik het uit met een deegroller (deegroller inwrijven met bloem). Net zoveel dat het nog op de bakmat past.  Heb je geen siliconen bakmat, dan zou je denk ik ook een vel bakpapier kunnen gebruiken.

Als je bladerdeeg op de rol gebruikt, dan kun je de rol laten ontdooien en vanaf hier verder gaan:
Vervolgens kerf ik een rand in. Door de rand in te kerven - ca 1,5 cm vanaf buitenkant - rijst het bladerdeeg van de buitenste rand evenredig omhoog. Net zoals met een bladerdeeg bakje. In het midden waar de pesto en tomaten straks komen te liggen, is het natter, dus dat gaat niet rijzen. Door inkerven krijgt je pizza een opstaande rand.
Nu verplaats ik de siliconenmat met uitgerold bladerdeeg naar de bakplaat.
Smeer het middenstuk in met groene pesto. Blijf binnen het lijntje waar je ingekerfd hebt.
Snij de cherry tomaten door de helft. Als je Hollandse tomaten hebt of roma tomaten, snij ze in partjes. Verdeel over de pesto.
Snij de feta (of mozzarella) in kleine blokjes. Mozzarella gaat smelten, dit geeft een ander effect als het eenmaal klaar is. Feta smelt niet. Verdeel over de pizza.
Strooi er wat pijnboompitten overheen.
Naar smaak zout en peper er over strooien.
Basilicumblaadjes kunnen zowel meegebakken worden als achteraf er los op gedrapeerd worden. (In dat laatste geval halen mijn kinderen het er onmiddellijk af).

Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 220 C. Na 20 minuten is je bladerdeegpizza klaar.

Hierboven pizza met partjes Hollandse tomaat en feta. Hierboven met cherry tomaten en mozzarella - voordat het de oven in ging.Zelfde pizza, maar dan hoe het uit de oven kwam. Mozzarella smelt, feta niet.

Zo, weer een hele uitgebreide blogpost over alleen maar een bladerdeegpizza! Veel plezier ermee gewenst en lees het gerust later nog een keer na.

Warme groet,

AnitaAndere (goedkope) variaties op pizza: zevenbladpizza. Zevenblad is in april volop in de natuur te vinden!

Dit jaar – 2018 – probeer ik elke week een artikel te plaatsen over Zelf Maken of Zelf Doen. Omdat iets zelf kunnen maken je heel veel voldoening geeft. Bovendien kun je op die manier heel veel ongewenste toevoegingen vermijden. Zelf maken geeft je meer regie over je eigen leven.
Alle artikelen in de rubriek Zelf Maken kun je terugvinden op mijn blog onder het label Zelf Maken. Ook staan ze verzameld op mijn bord op Pinterest.


5 opmerkingen

 1. Haha, dat gevoel herken ik. Een geweldig idee hebben, ermee naar buiten willen en dan beseffen dat je zo niet in elkaar zit. Ik vind het overigens een enorm goede kreet "Vergeet recepten, leer koken!"
  Ik volg nooit recepten (maar dat heb je vast al eens op mijn blog gelezen), ik gebruik ze als inspiratie. Als je eenmaal snapt hoe koken werkt, heb je ze ook niet echt nodig.
  Bladerdeegpizza vind ik een briljant idee, al is het hier niet toepasbaar (gluten-, melk- en soja intoleranties). Mijn aanpassing zijn geweest om ieder één of twee eigen plakjes bladerdeeg te laten beleggen met hun eigen voorkeur. Dat deed ik met kant-en-klare (glutenvrije) bodems. Scheelt zeker bij pubers een hoop gezeur en ze vinden het nog leuk om te doen ook ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hmmm, wat ziet de pizza er verrukkelijk uit! Ik ruik hem hier bijna!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mmmmmm, ziet er heeeerlijk uit zeg!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed idee! Bladerdeeg is ook handig om kinderen zelf iets lekkers te laten maken.
  En knakworstjes in bladerdeeg is een delicatesse die de twee oudste zonen en ik delen (en lekker veel curry erbij).

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!