Drievoudige godin

Elke dag heeft mijn maan-scheurkalender een interessant weetje over de maan.

Er gaan wel eens een paar dagen voorbij dat ik een bladzijde afscheur en loop ik een paar dagen achter. Soms zegt een vriendinnetje van Gemma en Ellie daar dan wat van: ‘Jullie kalender loopt drie dagen achter’ (kinderen kunnen dat zo lekker verwijtend zeggen…). Ik zeg dan meestal dat dat komt omdat wij al een paar dagen niet naar de wc zijn geweest, maar tot nu toe trappen ze niet in dat grapje :-).

Maar goed, terug naar die interessante weetjes. Die weetjes kunnen gaan over de stand van de maan in een bepaald dierenriemteken, het kan een ademoefening zijn, voedingsadvies of een recept, soms advies over geld. Voor alles is een ideale stand van de maan.

Sommige stukjes zijn slaan zó de spijker op de kop, omdat ze precies passen bij mijn gemoed van dat moment. Dan voelt dat als een geruststelling ‘ah, nú snap ik het’.


Drie-Gezichten-Godin

Laatst was er een stukje die me erg bijgebleven is. Het ging over de Drie-Gezichten-Godin.
‘In het oude Griekenland werd de maan geassocieerd met drie godinnen: Selene, Artemis en Hecate. Samen de Drie-Gezichten-Godin. 

De lucht is het domein van de godin Selene, de aarde van Artemis en Hecate is de godin van de onderwereld. Zij vertegenwoordigen de fasen van de maan: Selene is de wassende maan, groeien in helderheid. Artemis is de volle maan, de licht doorlatende aarde. Hecate is de afnemende of donkere maan, speciaal de drie dagen van de onzichtbare maan. Beschermster van het huishouden, het pas-geborene en godin van magie.
Symbolisch de drie fasen van het leven: jeugd, volwassenheid en ouderdom.’

Vooral de godin Hecate trok mijn aandacht, omdat ik met mijn hoofd bij een voorjaarsschoonmaak zat en in bredere zin, zin had om op te ruimen in mijn leven. Een nieuwe fase ingaan. Dat komt, ik bevind mij in De Overgang. Een van de nieuwe dingen die hieruit voort zijn gekomen is mijn nieuwe bloglayout. Van die voorjaarsschoonmaak is niet veel gekomen helaas, maar de wens van het schoonmaken en opruimen is tegelijk iets waar ik wat meer los van wil komen. Beetje tegenstrijdig, maar an sich ook een nieuwe fase.

Ik zocht meer informatie over Hecate en ontdekte vele verschillende verschijningsvormen van de Drie-Gezichten-Godin. Soms afgebeeld als drie vrouwen aan elkaar, soms met één lijf en een hoofd met drie gezichten. Soms ook één lijf met drie hoofden. Het drie-gezichten-fenomeen komt niet alleen voor in de verering van de Griekse godinnen, maar vind je terug in allerlei religies en stromingen over de hele wereld.

Loslaten

Godin Hecate kan je helpen als je het gevoel hebt dat je een andere weg gaat inslaan, maar dat je niet precies weet welke richting het op gaat. Hecate staat als het ware bij de drempel en helpt je om los te laten wat je niet meer mee wilt nemen als je over de drempel stapt. Loslaten van oude ideeën, van rollen die niet meer bij ons passen, waar we uitgegroeid zijn, loslaten van wat ons teveel herinnert aan ‘het oude’.

Godinnen van eigen bodem

De afbeelding van één vrouw met drie hoofden kende ik ook uit het boek Godinnen van eigen bodem en zocht erbij wat daarover geschreven werd.

‘De drievoudige godin verenigt de maagd of het jonge meisje, de moeder en de wijze vrouw in zich. De maagd staat symbool voor de kracht van de zichzelf bepalende godin, zij is heel en compleet in zichzelf. De kleur die bij de maagd hoort is wit. De moedergodin symboliseert nieuw leven en alles wat voedt, verbindt, ondersteunt en duurzaam is. De kleur die bij de moeder hoort is rood. De oude wijze vrouw vertegenwoordigt dood, transformatie en wedergeboorte. De kleur die bij de wijze vrouw hoort is paars.
De drievoudige godin heeft ook nog een onzichtbare vierde kant, die vertegenwoordigt de donkere vrouwelijke energie. De kleur die hierbij hoort is zwart. De donkere vrouwelijke energie bevat naast negatieve eigenschappen als manipulatie, woede en wraakzucht ook positieve eigenschappen als creativiteit, vrouwelijke intuïtie en oerinstinctieve vrouwelijke kracht.’

Zo’n scheurkalender staat een beetje haaks op mijn tegenzin om iets te kopen wat je vervolgens eenmalig gebruikt en weer weggooit. Maar deze Maanscheurkalender heeft me toch al heel veel geleerd. Deze ‘wegwerp’ kalender is het me wel waard.

Warme groet,
Anita
Bronnen en/of ook leuk om te lezen:
Mijn eerdere blogartikel over De Godin in onszelf.
Jojo in de overgang
Karen de Vries8 opmerkingen

 1. Fijn dat zo'n kalender je een steuntje in de rug kan bieden, of een nieuw inzicht! Dat soort dingen is heel waardevol vind ik.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn vaak die kleine inzichten waar je juist veel aan hebt.

   Verwijderen
 2. Loslaten, opruimen...nieuwe kansen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oja.... loslaten, daar zit ik middenin. Want als ik loslaat zijn mijn handen weer vrij voor iets nieuws.
  Met de scheurkalender kun je anders nog de kachel mee aanmaken 😉praktische wegwerp ( als je tenminste elke dag de kachel aan moet maken zoals ik).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey, ben ik eindelijk weer eens even, moet weer even bij-lezen bij je hoor ;)
  Wat een mooie nieuwe layout en wat lief dat je mijn blog noemt om ook eens bij te lezen, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!