Dus bij deze leg ik stap voor stap uit hoe ik mijn kruidenboter maak. Iets wat ik vroeger kant en klaar kocht in de winkel, zonder er veel gedachten aan vuil te maken. Net als bijvoorbeeld boursin. Ik was er gek op, maar ik koop het nu nooit meer. Scheelt geld en toevoegingen.
Kruidenboter
Dit heb je nodig voor een klein schaaltje kruidenboter, genoeg voor 4 personen:- Ongezouten roomboter op kamertemperatuur, ca. 50 gram
- Zeezout. Ik gebruik meestal grofkorrelig zout. Op de foto middelgrof zeezout.
- Gedroogde groene kruiden. Op de foto zie je een bakje gemengde kruidenboterkruiden. Mijn kruiden koop ik bij Inmakenenzo op de Ommelandermarkt in Groningen. Je kunt ook losse groene gedroogde kruiden gebruiken; oregano, basilicum, peterselie, bieslook. Een eetlepel vol in totaal is meestal wel genoeg.
Doe de roomboter in een kommetje.
Een eetlepel gedroogde tuinkruiden er bovenop.
Theelepel zout er bovenop.
Met een mes omscheppen, zodat alles goed gemengd is.
Als je vindt dat de roomboter wel wat meer kruiden kan gebruiken, dan doe je tussendoor er nog een beetje bij.
Strijk de bovenkant een beetje glad met het mes. Of doe het in een leuke botervorm.
Variatie:
Goudsbloemboter
Ongezouten roomboter op kamertemperatuur, ca. 50 gramZeezout, theelepel
Gedroogde goudsbloemblaadjes, eetlepel
Knoflookboter:
Ongezouten roomboter op kamertemperatuur, ca. 50 gramZeezout, theelepel
teentje knoflook, geperst
Geschikt om in te vriezen.
Ik heb altijd roomboter in huis, ook altijd op kamertemperatuur omdat we het op de boterham smeren. Maar als je niet veel roomboter gebruikt, dan is het handig om te weten dat je het in kunt vriezen. Zo heb je wel altijd de basis in huis. Maar je kunt ook een voorraad kruidenboter maken en dat invriezen. In kleine porties rechtstreek in huishoudfolie of in kleine bakjes invriezen. Als je een heel pakje roomboter van 250 gr. gebruikt kun je er bijvoorbeeld een rol van maken, tussen huishoudfolie, en daarna invriezen. Het is echt in no-time gemaakt. Ook lekker op stokbrood bij een snelle tomatensoep.
Warme groet,
Anita
Lekker! Zo zie je maar dat iedereen het op zijn eigen manier maakt. Recepten zijn altijd welkom ��
BeantwoordenVerwijderenDank je!
VerwijderenLekker zeker! Zelf maak ik t bij voorkeur met verse kruiden geknipt uit de tuin, maar dan issie wel minder lang houdbaar, maar das hier eigenlijk noooit een probleem ;-)
BeantwoordenVerwijderenVerse kruiden is natuurlijk ook erg lekker. Vooral met bieslook. Alleen heb ik in de winter geen verse kruiden uit de tuin :-/
VerwijderenWat een leuke tip! Dat ga ik eens proberen voor het Paasontbijt. Dankjewel!
BeantwoordenVerwijderenLeuk!
VerwijderenBij vlees...ook lekker!
BeantwoordenVerwijderenKnoflookboter is lekkerder met groene kruiden erdoor. Ik gebruik meestal gedroogde bieslook maar gedroogde peterselie is ook erg lekker. Heel goedkoop en veel lekkerder dan uit de winkel.
BeantwoordenVerwijderenGeef het wel even tijd om ‘in te trekken’, smaakt het nog beter.
zaterdag is manlief jarig en maak ik soep voor wie wil...leuk, nu ga ik dit erbij maken! Dank je wel!
BeantwoordenVerwijderen