Spiritualiteit werkt in de tuin

De winter is niet het eerste seizoen waarbij je aan tuinieren denkt. De planten zijn in rust, het blad is afgestorven. In de winter is de natuur in zichzelf gekeerd. Het teert op de eigen reserves, maakt intern schoon schip. Er hoeft niet in de tuin gewerkt te worden. Het leven speelt zich niet buiten af, maar binnen.

Wij hebben de neiging om in de winter door te gaan met ons drukke en goed gevulde leven. Te leven alsof het zomer is. Maar als het je lukt om je te verbinden met de verstilling van de winter in de natuur, kun je zelf ook verstillen. Door verbinding te maken met de natuur om ons heen, maken we verbinding met de natuur in onszelf. En dan blijkt er in die ogenschijnlijke rust van de winter juist heel veel te gebeuren. Er ontstaat een diepere geestelijke rijkdom. Je ziet opeens weer helder, kunt hoofdzaken van bijzaken beter onderscheiden. Net zoals de structuur van de takken van bomen zichtbaar wordt als het blad er af is. Als je je met die aspecten van de winter kunt verbinden, kun je in het voorjaar met nieuwe energie je hoofd weer boven de grond uit steken.Dit artikel schreef ik eerder voor inspirerend leven.

Gelezen ter inspiratie: Spiritualiteit werkt in de tuin door J. van de Rest

2 opmerkingen

  1. mooi! Precies waar ik nu mee bezig ben...dat verstillen. Voor de feestdagen was dat ook mijn intentie maar wat bleek...ik had het druk drukker drukst. Toen werd ik ziek met Kerst en lag in bed...letterlijk uit te puffen! En dat was goed want juist daar nam ik het besluit om het écht anders te gaan doen. Als ik nu zie hoe snel ik weer geneigd ben om in mijn ouder ritme te springen...fijn dat ik dat nu steeds kan herkennen. Fijne dag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meestal ga je in de winter al een beetje trager, ik i.i.g wel en inderdaad is het vaak zo als mensen even stoppen van de drukke arbeid dat ze dan juist ziek worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!