Verantwoord consumeerderen

Deze keer niet een post over consuminderen, maar over consumeerderen. Over bewust consumeren, om precies te zijn.

Consuminderen heeft een paar onverwachte bijwerkingen. Het mag duidelijk zijn dat het je geld bespaart, het geeft je meer rust en ruimte, maar het zorgt er ook voor dat je je veel bewuster wordt over waar jouw geld naartoe gaat. Dat is een effect dat ik van te voren nooit had kunnen vermoeden. Tegenwoordig denk ik er meer bij na waar mijn geld naartoe gaat. Besparen kost namelijk best veel inspanning! En dan wil ik eigenlijk ook dat mijn geld goed terecht komt. Dat wanneer ik een uitgave doe, de winkelier of het personeel er ook iets aan overhoudt. Een fatsoenlijk salaris heeft bijvoorbeeld, of dat de arbeidsvoorwaarden goed zijn, er geen arbeidsregels worden overtreden. 

Tegenwoordig kan de gedachte dat ik iets heb gekocht waar helemaal niemand iets aan heeft verdiend, mij een heel rotgevoel geven. Alsof ik mijn geld heb weggegooid. Wat voor zin heeft het dan, denk ik, als ik geld betaal voor een product of dienst, maar niemand wordt er beter van. Volgens mij is dat niet de bedoeling van geld. Geld moet iets in gang zetten. Aan het werk gaan, iets nieuws genereren. Vermeerderen. 


Foto: gerjannefotografie


Een vloerkleed om blij van te worden. 

Sinds kort hebben we een nieuw vloerkleed. Dat stond al heel lang op mijn wensenlijst. [zie hier de lijst van woonwensen waar ik over schreef] We hadden een goedkoop synthetisch vloerkleed van de Makro, maar na talloze omgevallen bekers ranja, kinder- en kattenbraaksel was dat echt niet toonbaar meer. Maar ja, wat dan? Dan wilden we wel graag een mooi kwaliteitskleed. Van natuurlijke materialen ook graag, want natuurlijke materialen in huis heeft een wonderbaarlijk positief effect op een huis. Maar kwaliteit kost nu eenmaal geld. En bij gebrek daaraan bleef het daar steeds bij.

Een tijd geleden stuitte ik op een webwinkel die vloerkleden verkoopt. Sukhi. Sukhi is ‘blij’ in het Nepalees. De kleden worden rechtstreeks van de makers ingekocht, ze worden handgemaakt in landen als India, Nepal, Marokko en de baten komen ten goede aan de makers. Niet aan de handelaren en tussenhandelaren. Die insteek sprak me meteen aan. Op die manier doet geld iets goeds. Mensen kunnen er een bestaan mee opbouwen. In dit filmpje zie je hoe een van de maakster haar kinderen naar school kan laten gaan omdat zij zelf een goed inkomen heeft. 

Het toeval wilde dat ik kort daarna benaderd werd door Sukhi of ik geïnteresseerd was in een samenwerking. Ik een vloerkleed naar keuze met korting en Sukhi aandacht voor hun bedrijf. Dat wilde ik wel natuurlijk, maar ook met korting bleef er nog een flinke hap geld over om bij te leggen. 


voorzichtig openknippen om een kijkje te nemen - eigen foto


Nou ja, om een lang verhaal kort te maken; we hielden contact en de man en ik spaarden door en na rijp beraad kozen we voor het wollen vilten kleed Aryan (uiteindelijk toch niet het kleed dat op mijn verlanglijstje stond). Ik vond het superspannend om het pakket open te maken. Het was weer eens een drukke dag geweest toen de rol bezorgd werd en om de kinderen niet verder door het huis te laten stuiteren, moest het dicht blijven. Maar eigenlijk durfde ik ook niet zo goed. Stel dat het tegen zou vallen? Op een goed moment toch het pakket opengemaakt en het kleed uitgerold. Zo’n compleet andere aanblik! Wat een verschil. We hebben er op handen en knieën over gekropen en er lekker op liggen rollen. Dit was beslist een goede keus! Het oude kleed heeft Michel ritueel in de kliko gedumpt. Zo, weg ermee. 


eigen foto


Voor de gelegenheid heb ik vriendin – en fotografe – Gerjanne Dijkstra (gerjannefotografie) gevraagd om er een mooie foto bij te maken. Want mijn foto’s zijn gewoon huis-tuin-en-keuken-foto’s. Het kleed zou zóveel beter tot zijn recht komen op de foto als zij dat zou doen. Gerjanne is niet speciaal een interieurfotografe, ze fotografeert vooral mensen, maar ze kan ontzettend goed de sfeer van het moment vastleggen. Dus wat beter dan mij en de kinderen met het kleed op de foto te zetten!


foto: gerjanne fotografie


En dan zit ik maar zo op een stoel niks te doen! Dat komt echt nóóit voor! Vervolgens zit ik verdiept in de iphone, dat doe ik dus ook helemaal nooit. Ik zit altijd op de ipad, haha. Normaal is het ook niet zo netjes, maar het is wel echt ons huis. En die kinderen met de DD zijn ook echt. 


foto: gerjannefotografie


Dit kleed komt uit de serie vervilte wollen draden kleden uit India. De vilten draden worden gelust op een net of geweven, dat kan ook. De meiden en ik hebben al op de knieën op het kleed gelegen om naar de verschillen in de wollen draden te kijken. We hebben ze ook namen gegeven: zoals Engelse drop (zwarte draad met witte kern) of zuurstok (roze met witte kern) of regenboog (heel verrassend: regenboogkleuren) . 
Het effect van die wollen draden is heel apart. Van een afstand lijkt het of je wazig ziet (dat zie je ook op de foto op de website) en hoewel de draden in horizontale lijnen gelust zijn, lijkt het net of ze schuin lopen. Het kleed is warm, zacht en voelt aangenaam aan. Het pluist wel wat, ik vind her en der vlokken wol terug, maar dat heb je met een natuurproduct. 
Weet je wat ik zo schattig vond aan het kleed: er zit een label aan met de naam van de makers. Giuddu en Burnidid. Kijk, dat geeft toch al veel meer het idee dat je goeie geld goed terecht komt. 

Als je nieuwsgierig bent geworden dan vind je hier nog even alle links op een rij: 
Het vloerkleed komt van Sukhi. Wij kozen het kleed Aryan uit de serie vervilte wollen draden kleden uit India. De kleden uit India worden door mannen gemaakt, in tegenstelling tot de andere landen waar Sukhi kleden laat maken, die worden door vrouwen gemaakt. 
Klik hier voor de website Sukhi
Volgen op facebook kan ook. Dan krijg je regelmatig smikkelmooie foto’s in je tijdlijn en word je op hoogte gehouden van al het werk dat Sukhi doet. 

Gerjanne laat op haar facebook pagina elke dag een foto uit haar portefeuille zien. Als je haar pagina een like geeft dan krijg je elke dag een sfeervolle foto van haar in je tijdlijn. Zo krijg je een goede indruk van haar werk. Neem vooral contact met haar op als je ongedwongen foto’s wilt laten maken van je gezin/familie/huwelijk of een profielfoto wilt laten maken voor je social media accounts. De foto’s voor dit blog kun je herkennen aan haar naam. De foto's voor mij waren een vriendendienst. Het minste wat ik daarvoor terug kan doen is haar hier de gepaste aandacht geven. 

Anita’s dagboek doet gezellig mee en zit ook op facebook.

Nou, dat was het weer voor vandaag. Een heel fijne week gewenst. 

Warme groet,

Anita


21 opmerkingen

 1. Volgens mij zag ik 'm pas al voorbij komen op een foto. Heel erg gaaf is ie. Kan me voorstellen dat je er blij mee bent. Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, een sneak previet met de kat erop. De kat had 'm ook goedgekeurd :-)

   Verwijderen
  2. een sneak previet?? wat is dat? Dat moet natuurlijk sneak preview zijn.

   Verwijderen
 2. Wat een geweldig mooi kleurig kleed. Jammer dat ik er geen nodig heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja soms kun je het jammer vinden dat je niks nodig hebt.

   Verwijderen
 3. Wat een leuk kleed zeg! Zo fijn vrolijk met al die kleurtjes!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Het fleurt de boel inderdaad heel erg op. Normaal ben ik meer van de effen en gedekte kleuren, maar dit is een betere keus.

   Verwijderen
 4. Oh, wauw! Echt een prachtig kleed! En ook hele mooie foto's!
  Elk wollen kleed pluist wat in het begin volgens mij. Wij hebben een wollen kleed (van Ikea) en die deed dat ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi project! En jullie zullen vast blij worden van al die vrolijke kleurtjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een kleurenpracht! Het staat mooi in jullie huiskamer en de foto's geven een goed beeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Su-per-mooi! En extra fijn om op blote voeten over een verantwoord tapijt te trippelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een prachtig kleed!! In alle opzichten inderdaad. En dat pluizen hoort er bij, dat wordt wel minder. Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gezellig warm kleed, Fleurt de hele kamer op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Super mooi geschreven en echt geweldige foto's! Heel leuk om te zien :) gr, Nikki
  www.Sukhi.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi kleed. Weet je dat ik dacht de eerste foto, die met Kids op de bank en jij op de stoel, van een woonwinkel was. Ik dacht je hebt even een foto van Internet gebruikt, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtig vloerkleed! En nog verantwoord ook! Ik vind het een uitstekende keuze. Zo mooi om te zien wat kleur in de woonkamer doet. Jammer dat zo weinig mensen durven kleur te gebruiken in hun interieur.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Anita,

  wat een prachtig kleed... Die kleuren zijn zo leuk en warm.
  En het zal ook lekker warm aan de voeten zijn.
  Ik zou het zo willen hebben!
  Goeie keus!

  Prettig weekend, Marlou

  .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Marlou,
   Dankjewel!
   Het is inderdaad heel zacht en warm. Als het goed is komt er binnenkort een nieuwe blog online over de Sukhi kleden. Ze krijgen namelijk nieuwe kleden in de collectie.
   Jij ook fijn weekend.
   Anita

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!