Tips om op uitstapjes te besparen

De simpelste manier om op uitstapjes te besparen is gewoon niet meer weggaan. Klinkt heel eenvoudig. En er valt niets tegenin te brengen.
Maar je wilt er soms gewoon wel eens uit. En soms wil je wel eens wat anders dan al die gratis opties, zoals naar de kinderboerderij, wandelen in het bos, picknicken, naar een speeltuin, naar open dagen, want wat deze uitstapjes gemeen hebben is dat ze altijd buiten zijn, en dus enigszins weersafhankelijk zijn. En open dagen zijn heel leuk voor de afwisseling, maar vallen op een of andere manier altijd op momenten dat het jou net niet uitkomt. Omdat de kinderen een kinderfeestje hebben bijvoorbeeld of moeten afzwemmen, of omdat je ziek bent, of omdat je net een drukke week hebt gehad.

Je wilt ook wel eens naar een plek die jou uitkomt en waar jij zin hebt. En wijsheid uit de natuur is weliswaar priceless, maar kinderen willen ook wel eens naar een overdekt speelparadijs om te gillen en te rennen.
Ook dan zijn er manieren om de uitgaven binnen de perken te houden.

Overdag:

*neem zelf lunch mee. Dit vergt planning en voorbereiding, maar als je het een paar keer gedaan hebt wordt het routine. En als je je reisgenoten niet zover krijgt, probeer dan te sturen of je in ieder geval 1 moment zelfmeegebracht eten kunt regelen.
*zorg voor genoeg te drinken voor onderweg. Denk aan een thermos voor koffie of heet water. Flesjes water.
*zorg dat je een maaltijd voorbereid hebt voor de thuiskomst. Dat voorkomt dat je terugrijdt op een tijdstip dat je moe en hongerig bent en dan maar besluit om ergens te gaan eten. Als je thuis iets hebt dat je zo op kunt warmen, dan scheelt dat.
*geef je kinderen zakgeld. Echt waar, ik vind het een uitkomst dat zakgeld. Zakgeld smoort gezeur over ijsjes, snoep en merchandise in de kiem. Of in ieder geval wordt het teruggebracht naar gemor :-). Alles wat ze willen moeten ze van hun zakgeld kopen. En het is ook weer geen ramp om over je hart te strijken.

Overnachten:


 • ga je een vakantiehuisje huren? Vergelijk dan niet alleen de huurprijzen, maar ook de prijzen van bijkomende kosten zoals verplichte schoonmaak, administratiekosten, borg, bedlinnen, wifi, betalen voor faciliteiten zoals zwembad. (mijn goedkoopste vondst - prijs versus voor wat je krijgt - op Schiermonnikoog is
 • zelf meenemen van beddengoed en keukenlinnen scheelt geld. 
 • ga je in een hotel? Waar moet de auto geparkeerd? Kun je gratis parkeren of moet je gedwongen betaald parkeren staan?
 • hoe duur is het ontbijt in het hotel?

Uit eten:


 • spreek af dat je op een dagje uit maar een keer op een terras gaat zitten. Anders zit je er 's ochtends voor de koffie en appelgebak, tussen de middag voor de lunch, 's middags voor de bitterballen en 's avonds nog een keer voor een diner. Daarmee lopen de kosten behoorlijk op en geen zelden de voldoening die je zoekt.
 • neem geen toetje! Dat is relatief duur. Voor mezelf bestel ik niet vaak een drankje, meestal vraag ik om kraanwater = gratis.
 • nog een tip over uit eten: wij bestellen voor de kinderen liever een of twee gerechten van de voorgerechten. Dit is meestal niet duurder dan het kindermenu, maar wel veel smaakvoller. Ik ben namelijk geen voorstander van het kindermenu. Als je kieskeurige eters wilt kweken, moet je ze steeds patat en frikandellen aanbieden, denk ik dan.
 • Of we bestellen helemaal niks voor de kinderen en laten ze van ons bord meeëten. Deze truc hangt even af van de leeftijd van je kind en of het een grote of een kleine eter is.
 • Een hoofdmaaltijd bestellen voor de kinderen om te delen is ook een idee. Bij Kaap Hoorn bestelden wij afgelopen zomer de kipsaté voor de kinderen om te delen. 
 • Bij de Van der Valk bestel ik het seniorenmenu :-/.  Jaren geleden bestelde ik dat een keer per ongeluk. Toen het werd gebracht zei de ober 'wie had het seniorenmenu?' Huh??  Maar het bleek een heel goedkope optie. Dat menu is een kleinere variant van een hoofdgerecht, maar het is meer dan genoeg voor mij. 


kip saté van Kaap Hoorn

Entree:


 • besparen op toegangskaartjes is vaak het eerste wat je doet. Ik zoek goedkope entreekaartjes via vakantieveilingen.nl, deleukstedeal, anwb, optimel, enz. Maar er worden via allerlei kanalen kortingen aangeboden. Vorig jaar via de ING kaartjes voor €8 p.p. gekocht voor de (oude) dierentuin Emmen. Nu heb ik toegangskaartjes voor de Apenheul via VakantieVeilingen voor €10 p.p. = verjaardagscadeau voor de dochters.
 • sommige zwembaden en pretparken hebben na een bepaald tijdstip een verlaagde entree. Bijvoorbeeld de Huttenheugte. 
 • heel lang wilde ik geen museumjaarkaart. Het kon niet uit voor die paar keer dat wij in een museum o.i.d. komen. Niet omdat we het niet leuk vinden, maar we hebben simpelweg niet genoeg tijd. Maar ik ben het toch aan het heroverwegen. Het is een eenmalige uitgave die maar op 1 moment in het jaar op je budget drukt, de rest van het jaar heb je geen extra onkosten. Het geeft de mogelijkheid om er zomaar eens op een zondag op uit te gaan, waar we nu vaak besluiten om het maar niet te doen omdat het geld kost. In Groningen zijn bijvoorbeeld genoeg borgen om te bezoeken. Dan kunnen we ook eens een keer naar binnen, i.p.v. alleen op het terrein rond lopen :-).
 • vergeet in het algemeen niet om de kosten voor brandstof mee te rekenen. Wanneer je met openbaar vervoer reist tel je wel vaak de reiskosten mee, maar als je met je eigen auto gaat dan denk je er niet altijd om. Wij proberen om de verre uitstapjes alleen te doen voor speciale gelegenheden. Voor de rest proberen we iets in de buurt te zoeken.

Vooral : tel je overwinningen. Soms vliegt een uitstapje financieel gigantisch uit de bocht, maar probeer je te richten op de veranderingen die je hebt doorgevoerd. Probeer daar op terug te vallen en verder uit te bouwen.

Voor doorgewinterde beknibbelaars zullen deze tips gesneden koek zijn, maar niet iedereen is een doorgewinterde zuinigerd. Soms veranderen ook je gezinsomstandigheden waardoor je weer nieuwe manieren moet vinden om te bezuinigen. Ik hoop dat je er voordeel van hebt!

Als je zelf nog tips hebt, laat ze vooral achter bij de reacties!


13 opmerkingen

 1. Je geeft prima tips. Ik hoef niet echt te bezuinigen, maar doe het van nature. En ook omdat ik er gewoon niet tegen kan om drie euro vijftig te betalen voor een kop thee. Kraanwater vraag ik ook en als ze dat niet leveren, neem ik niks. Ja ik drink geen alcohol en geen koffie of frisdrank en wederom drie euro voor een flesje bron vind ik echt belachelijk.
  Maar je beste tip die je zelf nog moet volgen is de Museumjaarkaart. Echt hoor: doen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de koffie nou ook nog lekker was.....dan was die €3,50 nog wel te verantwoorden, maar soms is het gewoon een tegenvaller. Net als de appeltaart.

   Wat me met de museumjaarkaart nog tegenhoudt is dat het dus een aanschaf voor het hele gezin is, wat toch al weer snel richting de €200 gaat.

   Verwijderen
 2. We gaan weinig dagjes weg, en hoef ook niet te bezuinigen maar neem toch vaak wat mee voor onderweg.
  Tijdje geleden gingen we in Duitsland boodschappen doen en nam ik thermosfles koffie mee en beleg. De heerlijk verse kaasbroodjes kocht ik onderweg bij een bakker en we lunchten op een parkeerterrein aan de Rijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Door de consuminderen en te bezuinigen hebben we het ruimer gekregen, maar nog steeds moet ik goed opletten waar het geld aan besteed wordt, anders kom ik niet uit. Bezuinigen is wel noodzaak, maar een mens wordt er steeds creatiever en handiger in.

   En als je zelf je thermos met koffie bij je hebt, hoef je ook niet meer te zoeken naar een leuk restaurant of koffiehuis, wat een bijkomend voordeel is.

   Verwijderen
 3. Goede tips! Van huis uit ben ik gewend om lunch en drinken mee te nemen, een cappuccino bij een tankstation vind ik altijd een feestje en het kost minder dan opsteken in een restaurant. Doorrijden en dan met kleine slokjes genieten van de koffie...mij kan je geen groter plezier doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van huis uit gingen wij hoogstzelden uit eten. Toen ik op de middelbare school zat ging ik een keer met mijn mentor en groepje naar de Chinees. Ik had geen idee hoe ik iets van de kaart moest bestellen!
   In mijn twintiger jaren was het meer gewoon om op een terras te gaan zitten. Dan vond je een broodtrommel echt heel stom :-)

   In je eentje van zo'n koffie genieten....ja dat begrijp ik wel :-)

   Verwijderen
 4. Leuke tips! Wat ook handig kan zijn, meedoen aan spaaracties van sommige supers waarbij je voor flinke korting naar bepaalde pret/dierenparken kunt. En sommige parken hebben een soort korting als je bij hun "concurrent"gaat dus 3 voor de prijs van 2 parken....wellicht handig om met een vriendin samen te doen, doe ik toevallig. Heb nu kaartjes voor 8 euro pp voor t dolfinarium, maar daar waren we algeweest dus die ruil ik me museumkaartjes. Soms een rondje MP voor gratis korting kaartjes.
  En bij ons op t werk spaart iedereen alles, en hangt t op t prikbord op (de volle of halvolle kaarten ) voor wie wil.etcetc

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed op acties letten inderdaad! En hier wel de museumkaart. Ik probeer wel zelf drinken mee te nemen, maar ontkom vaak niet aan de vette lunch ter plekke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eerst baalde ik er altijd heel erg van als wij ondanks alle voorbereidingen en inspanningen toch ergens in een cafetaria belandden, maar inmiddels kan ik daar wel vrede mee hebben. Dan denk ik aan wat ik allemaal al gewonnen heb en ben er de volgende keer weer scherp op.

   Verwijderen
 6. Wat een leuke tips op een rijtje, bedankt daarvoor. Bovendien eet je gezonder als je zelf iets te eten meeneemt. UIt eten is vaak een vette hap. Nogmaals bedankt voor de tips. Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gezonder eten is trouwens ook een reden waarom ik het liever zelf meeneem. Ik kan inmiddels wel redelijk goed bepalen welk eten van de kaart ik verdraag, maar mijn darmen willen nog wel eens van slag raken van restaurant-eten.

   Verwijderen
 7. Slim, die eettips! Ik heb ook wel eens geen ontbijt apart geboekt. Is vaak namelijk enorm duur, en ik krijg 15 euro er echt niet 'uit'. En vaak is het zo'n buffet en echt niet bijzonder. Dan ga ik liever naar een tentje waar ik precies krijg wat ik wil, of de bakker ofzo. Afgelopen weekend was ik in Belgie, daar zat het ontbijt bij de prijs inbegrpen. En lekker!! Ik rolde bijna van tafel.. Alles of zelf gemaakt, of van de boer. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!