Ervaringen van deelnemers aan de opruimbingo


foto via canva.com


Op dinsdag 28 maart sloot ik met de deelnemers de voorjaarsopruimbingo af. 


Wat een prachtige bingo was deze editie! Ik vond ‘m zelf de mooiste tot nu toe. Weer heel anders dan de najaarsbingo, zoals een van de deelnemers zei die aan beide meedeed. 


Deze voorjaarsbingo stond in het teken van de Vastentijd. Wij gingen vasten met spullen. 

De bingo bestond uit 5 weken, waarin we elke week aandacht besteedden aan een bepaalde ruimte in huis. Maar zoals altijd mogen de deelnemers van de opdrachten afwijken en datgene opruimen wat voor hen actueel is. 

De dagelijkse opdrachten per mail die ik stuur hebben vaak een spirituele inslag. 

De opdrachten zijn bedoeld om aan te zetten tot dieper graven naar je innerlijke beweegredenen. Je komt weer wat dichter bij dat wat voor jou zinvol is in je leven. 


Het overkoepelende thema voor deze bingo was: Vertrouwen hebben in de dag van morgen. 


Je kunt héél veel tegenkomen tijdens zo’n proces van opruimen. Door te oefenen leren we dat er zich altijd iets aandient waardoor we vertrouwen kunnen houden. 


Hieronder een paar ervaringen die mij heel erg blij maakten of ontroerden. 



“Ik riep bij het opruimen regelmatig: “Ik ben mezelf aan het opruimen!” en dat voelde best eng. Want wat zou er van mij en mijn plannen overblijven als ik alle oude agenda’s, kalenders, vol gekliederde notitieblokken, restjes breigaren, incomplete knutseldozen en wat dies meer zij rücksichtslos zou wegdoen? Ineens viel echter het kwartje: wie ik ben zit al in mij, daar heb ik al die spullen niet bij nodig. Juist zonder alle ballast is er ruimte en daardoor ook vrijheid ontstaan om gewoon weer te zijn en te doen waar ik zin in heb.”


“Ik dank jou en alle leden van de opruimbingo. Ik heb vele schatten gevonden, dierbare schatten die mij herinneren aan betere tijden van een verscheurde familie van herkomst. En dan is mij dit dierbaar omdat je eigen herinneringen donkerder gekleurd kunnen zijn dan de feitelijke tijd weer geeft... Het is de aandacht, de aandacht die het onderscheid maakt. De aandacht, de tijd, de rust...”


“Een beetje weemoedig word ik, maar ook leeg en hoopvol...30 dagen geleden was mijn huis goed gevuld. Nu nog steeds, maar anders.. de spullen die door mijn handen en ogen zijn gegaan, hebben mijn hart geraakt en een plek gekregen. Sommige spullen hebben voor mij een ongekende emotionele waarde en die blijven, ook al is het niets waard. Er is dus ruimte gekomen, ruimte die ook gewoon leeg mag blijven.”

 


“Dankjewel iedereen voor de lieve woorden hier en daar en vooral Anita, dank je voor deze prachtige opruimbingo! Het gaf me iedere keer weer zin en energie om aan de slag te gaan, en het opruimen werd er letterlijk en figuurlijk lichter door. Alle opgedane inzichten gaan me zeker ook later nog van pas komen, als er toch weer ergens een hoekje, kastje of laatje opgeruimd moet worden. Dat geeft niet, opruimen hoort bij het leven, en ook die wijsheid koester ik voortaan.” 



“Het opruimen speelt al jaren door mijn hoofd, vorig jaar ben ik door Anita echt begonnen.” 


“Voordat ik de opruimstap gezet had, heb ik er wel 10 jaar over nagedacht en gevoeld: ik kan er niet meer omheen. Ik heb heel lang uitstelgedrag gehad.”


“Ik wil je enorm bedanken voor de reis die ik mocht maken door je opruim bingo.

Geheel op mijn eigen manier heb ik het vorm gegeven. In een tijd dat ik mijn schaduwstukken aan mocht kijken door wat er in de relatie speelt. […]

Het praktisch opruimen gaf ook licht en maakte lichter.

Dank voor je wijze woorden, inzichten en structuur die je gaf met deze dagen.”


“Veel had ik bewaard omdat ik dacht ‘wie weet of ik het weer nodig ga hebben in de toekomst?’ […] Het was een heftig en lang proces, maar het voelt goed. Volgens mij was dit de onderliggende reden om deel te nemen aan deze opruimbingo.”


“Je lijkt me een bescheiden iemand, maar toch verdien je heel veel credits en mijn respect hiervoor! Je hebt er ontzettend veel werk van gemaakt.”


“Dit proces gaat niet alleen over fysiek opruimen, het ontspullen. Dit proces gaat ook over relaties, wat zeggen ze mij nog? Ben ik blij, word ik gelukkig of is het een last?”


“Ik wist niet wat er allemaal innerlijk zou gebeuren. Ik heb me verzet, weerstand gevoeld maar ook vreugde, ontroering, verwondering...

Alles mag er echt zijn! Een wereldse reis in 30 dagen. Als dat geen bingo is!”


Wat is het heerlijk om dit werk te kunnen doen!


Warme groet en een fijn Paasweekend. 

Anita





2 opmerkingen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!