Meditatieoefening: breng je drukke hoofd tot rust
Er zijn heel veel dingen die we aan ons hoofd kunnen hebben. Lijstjes die afgewerkt moeten worden, vragen die aan ons gesteld worden, verantwoordelijkheden die we hebben, zorgen die we hebben, beslissingen die gemaakt moeten worden. Dat maakt het hoofd druk en vol. Ons innerlijke stemmetje begint dan actiever te worden en dat stemmetje is altijd vol kritiek. Over dat je iemand vergeten bent, iets vergeten bent, niet genoeg gedaan hebt, iets niet op tijd af had. Ik denk dat iedereen zijn innerlijke criticus wel herkent.

Die innerlijke criticus is soms best hard in zijn oordeel over jou. Je oordeelt hard over jezelf en juist zachter over de wereld buiten jezelf. Door die innerlijke criticus kom je in cirkels terecht en raak je het contact kwijt met wat je nog meer voelt.

Deze oefening helpt je om ook weer te horen wat er nog meer om je heen is, waardoor die innerlijke criticus even niet zo prominent aanwezig is. Want jij bent die criticus niet. Door je aandacht te verruimen ervaar je wat er nog meer is om je heen.

Ga ontspannen zitten of liggen. Neem even de tijd om rustig te ademen.
Ga met je aandacht naar je lijf. Waar houdt je lijf op?
Ga vervolgens met je aandacht naar de ruimte om je heen. Voelt het groot, voelt het klein. Zijn er geluiden die je aandacht trekken. Zijn die geluiden dichtbij of ver weg?
Ga met je aandacht naar je hoofd. Wat speelt zich daar af? Wat denk je? Hoe reageer je daar vervolgens op? Wat vind je daar van?
Ga met je aandacht naar je bekkengebied en kijk wat er gebeurt.
Ga weer met je aandacht naar de ruimte om je heen en kijk of er iets veranderd is.

Neem ongeveer 20 minuten de tijd voor deze meditatieoefening.

Fijne oefening gewenst.

Warme groet,
Anita


9 opmerkingen

 1. Dank voor deze aanreiking eens kijken of deze meditatie mij gaat lukken..
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan. Kijk maar gewoon wat er naar voren komt. Waar je ruimte voelt en waar je een blokkade voelt. Vaak kun je wel begrijpen waar dat mee te maken heeft.

   Verwijderen
 2. Ik ga het eens proberen als ik weer zo druk in mijn hoofd ben dat ik niet kan slapen.. soms schieten de gedachten heen en weer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad een heerlijke oefening om te doen voor het slapen gaan. Nog meer ontspanning geeft het om een healing te doen die mentale stress verwijdert, maar ja, dat moet ik in levende lijve doen.

   Verwijderen
 3. Ik drink elke dag 30 minuten lang koffie. Elke 10 minuten neem ik een nieuw kopje, en dan mijmer ik voor me uit. De eerste 10 minuten zijn lastig. De tweede 10 minuten word ik rustiger en bij de derde 10 minuten krijg ik allemaal ideeën. Ik weet niet of het meditatie is, maar ik vind dit erg prettig.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aaah, mijmeren....heerlijk is dat. Zo even je gedachten laten dwalen. Het is een lichte vorm van meditatie.

   Verwijderen
  2. Ah, dus het is inderdaad wel mediteren? Zij het in lichte vorm?

   Verwijderen
 4. Heerlijke oefening om even helemaal in het nu te komen. Bedankt voor het delen. Liefs Loena

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!