De wintergarderobe weer aangevuld

Met het ongekend zachte herfstweer van een paar weken geleden zou je bijna vergeten dat er nog zoiets als een winter bestaat, maar die gaat onherroepelijk komen. En dan kun je maar beter voorbereid zijn. Dus ben ik bezig geweest om de wintergarderobe voor man en kinderen en voor mezelf weer aangevuld te krijgen.

Besparen is vooruitzien

Als ik niet wil dat de kosten voor de wintergarderobe de pan uitrijzen, dan moet ik tijdig beginnen met inventariseren en winkels en aanbiedingen in de gaten houden. Eerst kijk ik wat er nog in de kasten ligt. De kinderen waren dringend aan nieuwe broeken toe, want dat wat na de zomervakantie weer uit de kast kwam deed denken alsof we met hoog water te maken hadden. De kledingstukken die te klein zijn geworden haal ik uit de kast, evenals de spullen waarvan ik zeker weet dat het niet meer gedragen gaat worden. Dit gaat naar de kledingruilwinkel, naar de kringloop of ik geef het rechtstreeks aan anderen.



Sportkleding is ook altijd iets om in de gaten te houden na de zomervakantie. Daar kunnen ze na een zomervakantie soms zo uitgegroeid zijn. Vooral schoenen die alleen op school gedragen worden, worden nogal eens vergeten. Zit je kind met kromme tenen in de schoenen. Dochter Gemma had een nieuw turnpakje nodig. Ik heb nog geïnformeerd bij andere moeders of zij iets hadden waar hun dochter uitgegroeid was, maar dat lukte niet. Bovendien houdt Gemma niet heel erg van tweedehands. Dus die bestelde ik nieuw.

Maar het loont wel om vroegtijdig te beginnen met zoeken.

Hoe doe ik dat:


  • ik hou de aanbiedingen in de gaten van mijn voorkeurswinkels
  • ik bezoek regelmatig de kringloop (een briefje in je portemonnee met wat je zoekt is een handig geheugensteuntje) 
  • ik hou faceboek groepen in de gaten
  • ik vraag aan deze of gene. 
  • ik bezoek de kledingruilwinkel (=je levert een x aantal items in en krijgt daarvoor punten. Vervolgens zoek je iets uit van je gading en wissel je je punten in) 

Door te inventariseren weet je wat je hebt en wat er nog ontbreekt en dan overvalt het je niet als het weer opeens omslaat. Want die regen of sneeuw komt dan toch altijd onverwacht en dan moet je snel een paar regenlaarzen hebben of sneeuwlaarzen, mutsen, handschoenen, sneeuwpakken, warm ondergoed. En dan ben jij niet de enige die ze nodig heeft. En als de vraag hoog is, is de prijs ook hoog.

Een mix van nieuw en tweedehands

Tweedehands spullen kopen is een effectieve manier om de kosten laag te houden. Het vergt wel inzet en wat handigheid. Het is altijd een mix van tweedehands en nieuw wat er in huis komt. Toen de meiden kleiner waren had ik veel meer tweedehands, maar nu ze in grotere maten zitten is tweedehands wat lastiger. Deels omdat het aanbod veel kleiner is en deels omdat ze - met name Gemma - graag zelf iets uit willen kiezen en dat is makkelijker in een winkel. Ongeveer twee keer per jaar ga ik met ze naar de (dorps)kledingwinkel hier in de buurt, dan leven ze zich helemaal uit. Dat ik daarmee een kleine zelfstandige steun is voor mij niet onbelangrijk. Bij de kledingruilwinkel vind ik ook nog wel eens wat; o.a. een drietal broeken voor de meiden. Tot nu toe is alleen de spijkerbroek gebruikt. Als de rest niet gedragen wordt, breng ik dat weer terug. Dat is het voordeel van zo'n ruilwinkel. Beter zo, dan dat ik nieuwe broeken heb gekocht die niet in de smaak vallen.

Laarzen is ook zoiets waarvan je moet zorgen dat je die voor je kinderen in de goeie maat hebt. Want voordat jij na de zomer zelf weer in het schoolritme zit, komt de school al weer met de schooltuintjes en dan blijkt dat je kind z'n regenlaarzen niet meer past. Ik struinde wat op MP, keek bij de kringloop, maar kwam er niet uit. Niks in hun maat.
Ik had bedacht dat ik gevoerde waterdichte laarzen voor ze wilde dit keer, zodat ze ze ook kunnen gebruiken als sneeuwlaarzen. Dan hoef ik niet dubbel en dat scheelt weer twee paar laarzen in de kast. Na lang zoeken kwam ik betaalbare gevoerde laarzen van Dunlop tegen.
Overigens ontdekte ik dat maat 36 een lastige maat is voor een kind. Laarzen e.d. houden in kinderversie vaak op bij maat 35. Maat 36 damesmaat kan wel, maar je ziet toch dat het model er niet op berekend is. Maar goed, ik hoor de kinderen niet klagen. Die lopen er het liefst elke dag op. Ik vind ze een vondst!



In mijn zendingsdrang om vaker ecologisch verantwoord, biodynamisch, rechtsdraaiende fair fashion te kopen, besloot ik eenzijdig dat de man biokatoenen onderbroeken moest hebben. Een tijd terug kocht ik al twee van Comazo om te testen. Die waren inmiddels goedgekeurd en ik bestelde er nog wat bij. Ze zijn behoorlijk duur, maar ik vind het een fijn idee dat er minder/weinig/geen chemicaliën bij zijn gebruikt. De oude onderbroeken met gaten gooide ik weg. Eigenlijk moeten er ook nieuwe hemden bij, maar die zitten dan weer net niet in het assortiment van Greenjump.
Voor sokken voor de man ging ik ook zoeken naar een biovariant, maar die zoektocht gaf ik op en liet hem maar weer gewoon een nieuwe partij halen bij de WE. Een stuk goedkoper. Een mens moet keuzes maken tenslotte.

Eerder schreef ik al een keer dat dochter Ellie vreselijke uitslag kan krijgen van nieuw ondergoed. Ik had een hele tijd terug al een keer een review gelezen bij Marstyle over ondergoed van Sanetta. Sanetta is een Duits merk dat gespecialiseerd is in ondermode en nachtmode van ökokatoen. Ondanks de prijs besloot ik het er toch maar eens op te wagen en ik ben niet teleurgesteld. Ellie krijgt er geen uitslag van, terwijl ik het niet eens voorgewassen heb. De pasvorm vind ik echt supergoed, want daar was ik met het ondergoed van H&M en C&A en Wibra ook al niet enthousiast over. Dochter Gemma is echt helemaal fan van haar Sanetta hipster slips. De pasvorm is goed, het katoen is van dikke kwaliteit, hemden zijn lekker lang en de uitvoeringen zijn modern maar niet tuttig. En niet onbelangrijk: ze hebben meisjeshemden zonder spaghettibandjes! Mijn meiden willen dus pertinent geen hemden met spaghettibandjes. En dan kan de hema wel heel leuk zeggen dat ze hun ondergoed niet meer labelen met girls en boys, maar met kids, maar de uitvoeringen zijn nog steeds verdeeld in jongens en meisjesmodellen. En altijd spaghettibandjes voor de meiden. Nou heb ik sowieso een frustratie met het ondergoed van de hema. Daar moet ik nog een leuke foto van hebben: 3 x hemden in maat 128 en allemaal van verschillende grootte.....Als ik de foto kan vinden voeg ik 'm toe. Ken je lache...
Maar goed, helemaal blij dus met het spul van Sanetta. Ik heb er nog een tweede ronde bijbesteld.

Voor mezelf slaagde ik wonderwel een paar keer heel goed voor kleding. Een shirt en een vest gratis bij de ruilwinkel. En later nog een leuk vest en top bij de kringloop voor totaal €6. Een broek erbij zou nog wel fijn zijn en nieuwe pantoffels. Oeps, helemaal winterklaar ben ik dus nog niet :-).




Fijn weekend!

Warme groet,
Anita







3 opmerkingen

  1. Goed geregeld, een huishouden draaiend houden is geen sinecure!
    Ik probeer zo weinig mogelijk bij de Hema te kopen, wegens te kleine en te snel versleten sokken, hemden die zelfs in een verpakking van 2 nog flink van elkaar afwijken qua formaat enzovoort. Ik hou niet van een bedrijf dat mensen wil verleiden tot impulsaankopen en de kwaliteit van artikelen steeds slechter laat zijn.
    In het algemeen vind ik kleding vinden voor groeiende kinderen lastig qua pasvorm, kwaliteit en kosten. Ik probeer zoveel mogelijk in de opruiming te kopen en voor oudste (bijna 20) is dat ook een sport. Leuk om te zien trouwens! Warme vesten en pantoffels voor in huis vind ik ook belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ik vind het ook lastig om kleding voor groeiende kinderen te vinden. Toen ze kleiner waren was dat wat makkelijker.

      Verwijderen
  2. Goed geregeld. Staat je goed en een fijn koopje is het dan want voor jouw is het weer nieuw.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!