Moestuin Maandag ~ goudsbloem thee en ander lekkers en leuks

Er wordt gewerkt in de (moes)tuin. Niet zoveel als ik zou willen, maar af en toe steel ik een momentje. Alvast voorbereidingen treffen voor volgend jaar. Sommige planten zijn te groot geworden of voegen niet veel meer toe aan de tuin. Er hangen nog druiven te wachten totdat ik sap van ze maak. Dit jaar heb ik zelfs stekjes in potjes gedaan. Waar de aardappelen hebben gestaan, heb ik de grond helemaal omgespit en weer netjes gemaakt. Er is zowaar weer een nette border verschenen.

Er is één plant die zichzelf nog in volle glorie laat zien: de goudsbloem. Wat een uitnodigende plant! De kinderen plukken graag de bloemen om in een vaasje te zetten.
Maar je kunt er zoveel meer mee. Wanneer je de oranje blaadjes door roomboter mengt, heb je een heerlijke kruidenboter.
Ook kun je er thee mee maken. Goudsbloem wordt veel verwerkt in zalf, douchegel, olie vanwege de zachte werking voor de huid. Ook wanneer je er thee van maakt heeft het een gunstig effect op de huid, maar dan van binnenuit.Onlangs deelde Judith Baehner van het Groenlab (voorheen Juuljools in the garden) haar recept voor goudsbloem thee met munt, naar aanleiding van een bericht van mij op haar blog.

Nu de goudsbloem nog zo nadrukkelijk bloeit wilde ik het moment niet voorbij laten gaan om die thee eens te maken. Dus dronk ik vanochtend thee met goudsbloem en munt uit eigen tuin.


Doe een takje munt in een glas of schone theepot (gebruik een theepot die je niet voor reguliere zwarte thee gebruikt vanwege het achtergebleven looizuur). Doe de goudsbloem(blaadjes) in een theezeefje. Giet hierover gekookt water. Even laten trekken.
De thee smaakt zo zacht als de bloemblaadjes voelen. Fluweelzacht.

Geïnspireerd door Judith's foto's deed ik ook aan een beetje windowdressing. :-)
Vorige week kocht ik de doek die over tafel ligt. Heel lang geleden had ik ze al een keer gezien bij een budgetwinkel en vond ze zo leuk, maar oordeelde destijds dat het niet nodig was. Vorige week had ik een onbedwingbare behoefte om ze toch te kopen. In mijn herinnering waren het vaatdoekjes, maar het bleken grotere theedoeken. Maar ik moest ze hoe dan ook hebben, in drie varianten. En ik ben er blij mee :-)
Het Murder, She Wrote boek is een vondst op een markt/braderie voor een goed doel afgelopen vrijdag. Ik heb nog een pocket uit die serie, die heb ik nog niet eens (uit)gelezen, maar zo'n vondst kon ik niet laten liggen.
De taart hebben manlief en ik gebakken ter gelegenheid van Heel Holland Bakt. Vorige week keken we naar het programma met een sober kopje thee. Dat kijkt niet echt gezellig :-(


foto gemaakt door manlief

Daarom bakten we samen deze taart. Ik deed zaterdag het voorwerk, Michel bakte 'm zondag af - ik niet vanwege mijn zondagsrust. ;-) 
Gemaakt met oerzoet en met appels en bramen. 
Het programma Heel Holland Bakt keek gelijk een stuk feestelijker.
8 opmerkingen

 1. Gezellige foto's. De taarten zien er heerlijk uit ;0

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind ze prachtig, goudsbloemen! Nooit geweten dat je ze ook kunt 'gebruiken' voor in de boter of de thee, dat maakt ze nog mooier:-)
  Herkenbaar wat je schrijft: Heel Holland Bakt kijken met iets lekkers in je handen kijkt net even fijner :-) Ze zien er inderdaad super smakelijk uit, jouw taarten. Hmm... ik krijg gewoon zin om ook te gaan bakken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goudsbloemen kom ik tegen als ik langs de volkstuintjes fiets hier in de buurt... Ze staan altijd zo vrolijk... maar dat je er thee van kunt maken, dat wist ik niet... wat een goed idee...
  Gezellige foto heb je zo, met dat super fleurige kleed op je tafel... Murder,She Wrote, ik keek de serie altijd op tv, jaren geleden alweer... was heel leuk...
  En wat hebben jullie een heerlijke taart gebakken, krijg er spontaan trek van...
  Ik wens je een fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een goede tip van de goudsbloem, ga ik ook proberen, fijne week

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank allen.
  Maar het is een taart hoor, de linker is het voorbeeld uit het tijdschrift. Dat het lijkt of het er twee zijn is wel een compliment :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nouja zeg... Nu zie ik het pas! ;-) Dat is inderdaad een compliment!!!!!

   Verwijderen
 6. Volgens mij ben ik voor het eerst op je blog. Wat heb ik genoten van wat ik las. Ik heb ooit, nog niet zo heel lang geleden, calendula-zalf gemaakt van goudsbloemen. Ook erg leuk om te doen. Thee lijkt me ook heel lekker. de taart ziet er prima uit. Wat zullen jullie gesmuld hebben. Wat een leuk programma is HHB he? Heb je de Engelse variant ook wel eens gezien? Ook aan te bevelen. Murder she wrote is nog steeds op tv zag ik laatst . Welke zender het was, kan ik me niet herinneren. Ik kom zeker nog eens bij je terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Tineke,

   Wat een aardig bericht heb je voor me achtergelaten. Wat fijn om te horen dat je met zoveel plezier hebt gelezen.
   Van de Engelse versie van HHB heb ik wel eens stukjes gezien. Ook erg leuk om naar te kijken. Bakken hoort ook echt bij Engeland :-)
   Wat interessant dat je zelf calendula zalf hebt gemaakt.
   Murder She Wrote in de herhaling op de Nederlandse tv? Dat klinkt las iets wat ik zeker moet zien. Het schijnt ook op de Amerikaanse versie van Netflix te worden uitgezonden, met een beetje moeite moet ik dat ook kunnen zien (die moeite moet mijn man dan doen... :-))
   Leuk dat je even langskwam en graag tot ziens.

   Groeten Anita

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!