De administratie nog maar een keerOnlangs dook ik weer eens in onze administratie. Ik zou willen dat ik de administratie slechts eenmalig op orde hoefde te brengen en dat ik er daarna klaar mee ben, maar het is helaas een kwestie van regelmatig - elk half jaar bijvoorbeeld - de inkomsten en uitgaven herzien. Ik vind het nog steeds geen leuke materie. Anderen vinden het vast een geweldig leuke klus.

De administratie is veranderlijk als het leven zelf

Net als het leven is je administratie niet statisch. Er veranderen zaken. Er gaan lasten af. Er komen lasten bij. Ook sluipen er abonnementen of donateurschappen in, waar je gewoon niet teveel van wilt hebben. Van die dingen waar je een keer geen 'nee' tegen kon zeggen, maar die je nu al lang genoeg gesponsord hebt. Zo gebeurt dat bij ons tenminste.

Wat ik in de afgelopen jaren heb gedaan is stelselmatig onze vaste lasten en variabele uitgaven terugbrengen. Abonnementen opzeggen, kijken of iets goedkoper kan. Boodschappenbudget instellen. Kosten in kaart brengen en kijken waar ik op kon besparen. Zoals het nu gaat ben ik aardig tevreden. Maar het kan nog beter. De buffer moet omhoog. Dat blijft een streven van mij en de wens is om ook een keer een aflossing te doen op de hypotheek. Gewoon, om eens even te kijken hoe dat voelt.

Verschillende manieren om de administratie in te richten

Door de jaren heen heb ik de administratie op allerlei manieren ingericht. In het begin deden we bijvoorbeeld elk 65% van ons inkomen op de gezamenlijke rekening. De rest konden we vrij besteden of sparen voor onszelf. Maar het was altijd een beetje onduidelijk wanneer iets nu puur voor onszelf was, of gezamenlijk. Kleding bijvoorbeeld?

Momenteel hebben we een gezamenlijke rekening waarop Michel zijn salaris boekt, met aftrek van zakgeld. De rekening waarop mijn salaris binnenkomt gebruiken we als rekening voor boodschappen, met aftrek van spaargeld en zakgeld. Dat werkt erg goed.
Tot voor kort had ik op de gezamenlijke ING allemaal spaardoelen ingesteld. Voor kleding, zorgkosten, onvoorzien, onderwijs en sport kinderen, huisdier, vakantie etc. Dat was in het begin plezierig omdat het me meer inzicht gaf in de soorten kosten die we hadden, maar toen ik dat eenmaal voor mezelf helder had, vond ik het een gedoe al die verschillende potjes.  Daarom besloot ik in deze administratieronde om slechts 2 (oké, misschien 3 of 4) spaardoelen te hebben. Namelijk:
Buffer Groot
Buffer Klein
De nummers 3 en 4 zijn sparen voor de kinderen en abonnementen.

Buffer Groot is bedoeld om langzaamaan te groeien en niet te gebruiken.
Buffer Klein is bedoeld om alle incidentele kosten van te betalen. Kosten voor onze kat, nieuwe bril, reparatie, schoolfoto's, schoolreis, zorgkosten.

Eens zien hoe dat op de lange termijn uitpakt.

Sinds een paar maanden hebben we zonnepanelen en daarvoor heb ik het maandbedrag met €60 verlaagd. De energiemaatschappij denkt dat we moeten bijbetalen, maar ik denk van niet. De zomer ligt nog grotendeels voor ons. We zullen zien wie er gelijk heeft :-).

Credit card voor brandstofkosten

Iets anders wat ik ben gaan doen, is de kosten voor brandstof over te maken naar de creditcard. Beetje ongebruikelijk misschien, maar ik wil zo min mogelijk variabele kosten op de lopende rekening en kosten voor brandstof zijn voor mij altijd onverwacht. Omdat ik vrijwel nooit tank. Michel maakt lange afstanden met de auto en is ook altijd degene die tankt. Alleen weet ik nooit wanneer. Het totaalbedrag per maand is wel min of meer gelijk. Daar komt nog eens bij dat Michel sommige ritjes mag declareren. Kosten voorschieten levert altijd chaos op. Aangezien er bij vrijwel elke benzinepomp met een creditcard (met pin) betaald kan worden, bedacht ik deze constructie en ook dat werkt goed.

Het is echt goed om regelmatig de administratie te bekijken en vooral om samen te bespreken. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat M. nog steeds een bedrag loonspaart, hoewel de regeling al gestopt is. In eerste instantie baalde ik er van dat ik dat niet wist, maar in tweede instantie vond ik het een mooie spaarpot voor de opleiding van de kinderen later. (Sneu hè, voor de man ;-)).

Zoals ik het nu uitgerekend heb, moeten we de vaste lasten van het salaris van M. kunnen betalen en dan heb ik de teruggaves en bijslag niet meegerekend. Daar zit ruimte om te sparen. Enige wat ik niet begroot heb is kleding. Dat moet van de Buffer Groot, maar da's nog niet helemaal ideaal.

Uitvaartverzekeringen

Er zijn twee dingen die nog mijn aandacht moeten. Onze uitvaartverzekeringen. Michel is naar mijn smaak onderverzekerd en ik ben naar mijn idee oververzekerd (kinderen hebben een elk een eigen polis bij dezelfde maatschappij waar ik ook zit). Dat kwam door het bezoek van een verkoper van het uitvaartbedrijf. Hij was 80+, had dit werk jarenlang gedaan en vond het nog steeds leuk. Ja, ik snap nu wel waarom het bedrijf hem van stal heeft gehaald....Het was gewoon een goeie verkoper. Wie zegt er nou 'nee' tegen een 80 jarige?! Overigens werd mijn uitvaartmaatschappij vrij snel daarna overgenomen door een andere. Ligt het aan mij, of was dit een trucje van het bedrijf om meer waard te worden? Op de valreep meer polissen binnenhalen om als bedrijf een grotere verkoopwaarde te hebben? Mmm... het zal mijn achterdochtige mind wel zijn. Dus nu wacht mij de gezellige klus van het polissen uitzoeken en of ik een deel premievrij kan maken.

Waar ik nog niet over uit ben is mijn abonnement op de Happinez. Opmerkelijk genoeg had ik een paar jaar geleden geen abonnementen op tijdschriften. Toen kon ik er niet op bezuinigen. Toen er wat meer geld kwam, wilde ik graag de Happinez. Maar ik lees ze heel vaak niet uit. Kom er gewoon niet aan toe. Maar ik kan me er ook nog niet toe zetten om het op te zeggen. Het gaat echt over mijn soort onderwerpen. Die hou ik dus nog even in beraad. Maar aan de andere kant, als ik zie hoeveel korting ik kan krijgen als nieuwe abonnee....

Deze keer niet echt concrete tips van mij, behalve dan dat het goed is om regelmatig je administratie te herzien en weer strak te trekken.

Warme groet,
Anita

13 opmerkingen

 1. blijft vervelend die administratie, ik vind het op papier gezet btw altijd overzichtelijker dan alles digitaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe de administratie ook veeeeel te weinig omdat ik er ook zo'n hekel aan heb! Wel heb ik dit jaar toevallig het abonnement op de Happinez opgezegd. Ik las 'm vaak maar half en heb inmiddels zo'n grote stapel, dat ik het wel even genoeg vond. Misschien gaat het over een tijd weer kriebelen, maar dat zien we dan wel ;-) Een tip; zeg jaarlijks de Happinez/een tijdschrift op en neem een nieuw abonnement op het adres van de buurvrouw/ouders etc. Je mag niet gelijk hetzelfde adres gebruiken, maar op deze manier kan je toch kosten besparen door de welkomskorting te gebruiken. En vaak krijg je ook nog een brief in de bus of je wel zeker weet dat je het abonnement wilt opzeggen en komen ze met een fijnere prijs! Fijne avond!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn man doet de administratie maar we bespreken het wel samen. 3 jaar heb ik nu samen met hem de belasting ingevuld maar dat is niks meer. Begrafenisverzekering ik wou dat ik er nooit 1 had genomen dat kun je gemakkelijk zelf opsparen. Toen ik nog werkte heb ik nooit mijn geld gebruik in het huishouden maar alleen voor bijzondere uitgaven. Bij de kringloop liggen zoveel mooie tijdschriften zonde om een abonnement te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met uitvaartverzekering denk ik ook wel eens: was maar gaan sparen. Het nadeel is dat nabestaanden niet direct bij het geld kunnen als het op mijn/onze spaarrekening staat. Stel dat man en ik tegelijk verongelukken. Dan zouden nabestaanden niet bij het spaargeld kunnen komen. Dat is de reden dat ik de voorkeur geef aan een verzekering.

   Verwijderen
 4. Het blijft een noodzakelijk terugkerend kwaad, die administratie. Nu met een eigen bedrijf is het helemaal een crime om te doen, maar nog belangrijker dat ik het goed bijhoud.
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een eigen bedrijf moet je inderdaad helemaal niet je aandacht laten verslappen.

   Verwijderen
 5. Ik ben echt zoooo slecht in administratie... Ik vind het zo lastig om het bij te houden. Vanmiddag moet ik bijvoorbeeld een winactie op mijn blog afronden, en dat vind ik ook echt verschrikkelijk. Al die rompslomp. Bah.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo'n winactie geeft rompslomp. Die keren dat ik het deed, begon ik er enthousiast aan, maar vroeg ik me aan het eind altijd af waarom ik het had gedaan.

   Verwijderen
 6. Wanneer ik de Flow wil opzeggen (telefonisch), krijg ik (al een paar jaar) het aanbod om zo ongeveer voor half geld door te gaan. Wij hebben in de bibliotheek ook tijdschriften zoals Happinez. De nieuwste kan nog niet geleend worden, de rest wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet ik dat ook eens gaan doen. En als ik dan na een jaar verlengen nog steeds te weinig er uit lees, dan kan ik alsnog opzeggen.
   De bieb is ook een goed alternatief.

   Verwijderen
 7. Ik ben GREAT DR AKHERE, de krachtige spell-founder die jouw probleem kan oplossen
  binnen 24 uur. Ik ben al meer dan 35 jaar een spell-caster
  en mijn werk spreekt enorm tot mij. u kunt contact met hem opnemen via mijn privé e-mailadres zazabatemple@yahoo.com of WhatsApp +38972751056

  Ga je via zo'n PREDICAMENT HIERONDER:

  (1) Wil je financieel rijk worden?
  (2) Wil je je ex terug?
  (3) Heb je altijd slechte dromen?
  (4) Wil je gepromoot worden op je werkplek?
  (5) Wil je dat vrouwen / mannen achter je aan rennen?
  (6) Wil je geestelijk krachtige magie?
  (7) Wil je een spirituele kracht voor cocaïnebedrijven?
  (8) Wil je zwanger worden?

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!