Wie zichzelf gaat aanleren om eenvoudiger te leven en het pad van Zelf Maken bewandelt, die komt al snel uit bij het zelfgemaakte bananenbrood. Geroemd om zijn eenvoud. Geprezen om zijn kwaliteit om restjes te verwerken. Kortom, de trots van elke beginner én ervaren thuisbakker.
Het was al heel lang geleden dat ik een bananenbrood maakte. Want ik vond het stiekem altijd zo'n gedoe, met al die verschillende 'beetjes van dit en restjes van dat'. En ik koop wel bananen, maar niet altijd en er blijven bijna nooit bananen in de kast liggen. Bananen zijn nogal in trek hier in huis.
Je kunt hele rijpe bananen trouwens ook goed invriezen; schil eraf, overlangs doorsnijden en plat in een ziplock zakje invriezen. Heel geschikt voor een smoothie. Of bananenbrood.
Hier is trouwens mijn lijst met producten die je kunt invriezen.
Onlangs lunchte ik met mijn groepje van de antroposofische patientenkring en iemand had een zelfgebakken bananenbrood meegebracht. Iedereen vroeg hoe ze het gebakken had en welk recept ze gebruikte. Daardoor raakte ik weer in de stemming om weer zelf een bananenbrood te bakken. Ik gebruikte het recept voor een healthy bananenbraad van Pauline's keuken als basis en paste zoals gewoonlijk weer iets aan. Zaak om het snel op te schrijven, voordat ik het vergeet.
Ingrediënten:
- 3 rijpe bananen, gemiddeld formaat
- 3 eieren, kamertemperatuur
- 3 à 4 (medjoul) dadels
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr boekweitmeel
- 30 gr kokosrasp (kokos neemt vocht op, dus prima geschikt voor een bananenbrood)
- handvol gewelde rozijnen (van te voren een handvol rozijnen in een kommetje heet water laten wellen. Voor gebruik afgieten en afdrogen).
- ca. 75 gr. hazelnoten en/of walnoten
- 2 theel. bakpoeder
- snufje zout
- koekkruiden of spekkoekkruiden
Zo maak je het brood:
- Pureer de bananen en de in stukjes gesneden dadels (zonder pit) met een staafmixer tot een gladde substantie.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop ze met een garde door het beslag.
- Spatel dan de amandelmeel en boekweitmeel erdoor. Meng ook het bakpoeder, de koekkruiden en snuf zout door het beslag.
- Hak de noten in stukjes en spatel deze ook door het beslag.
- Meng tot slot de kokosrasp erdoor.
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
- Vet een cakevorm of broodvorm in met boter. Ik zet altijd het cakeblik met een beetje boter in de oven die aan het voorverwarmen is. Na een paar minuten haal je het blik er uit en is de boter zacht genoeg om te kwasten. OF: bekleed de binnenkant van je bakblik met bakpapier.
- Bak het bananenbrood in ongeveer 45 minuten.
- Test of je cake gaar is door met een lange satéprikker of dunne breinaald in het midden van je cake te prikken. Komt je prikker of naald er schoon uit, dan is je cake gaar. Anders nog even terug in de oven.
- Als je bananenbrood klaar is, dan even laten afkoelen in de vorm en dan op een rooster verder laten afkoelen.
Dankjewel voor het recept. Ik schrik inderdaad wel een beetje terug voor het aantal ingrediënten maar dit lijkt me ook wel iets dat je niet haastig moet willen doen.
BeantwoordenVerwijderenIk vind het ook meer iets voor het weekend. Ook omdat het snel op moet, dus dan is het echt iets om te delen met meerdere mensen. Eigenlijk is het een gezelschapsbrood, want er zitten best veel lekkere (en dure) ingredienten. Maar dure ingredienten kunnen ook restanten zijn :-)
VerwijderenO dat lijkt me echt lekker. De ingriedienten heb ik niet in huis maar toch ... je zou het ook in een vakantie kunnen doen en lekker van het proces van klaarmaken kunnen genieten. Wie weet... (o en bedankt voor de vriezer link, wat je in kan vriezen). https://momentsfrozentime.blogspot.com/
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan Aritha.
Verwijderen