Drie ijzersterke redenen om kringloop of tweedehands te kopen

Vroeger kwam ik bij de kringloop en op rommelmarkten om te speuren naar verborgen schatten en antiek. Op zoek naar een mooi item om neer te zetten op de kast of op de schoorsteenmantel en dan stiekem hopen dat jaren later bij Kunst en Kitsch zou blijken dat ik voor een prikkie iets heel kostbaars in huis had gehaald.

Tegenwoordig kijk ik op een heel andere manier naar kringloopspullen. Ik ga gerichter op zoek naar bruikbare spullen. Spullen voor in de keuken, zoals thermoskannen, glaswerk, eierdopjes, vazen. Boeken en tijdschriften. Meubels en klein huisraad. Ik weet dat er mensen zijn die toch een beetje vies zijn van tweedehands en daarin moest ik ook wel een omschakeling maken. Maar financiën dwingen je soms tot het aanleren van andere standpunten. Zo leerde ik al snel dat tweedehands babykleding nauwelijks anders is dan nieuwe kleding die een paar keer gewassen is.

Als je het idee dat het vies is of er wel iets aan zal mankeren durft los te laten, dan gaat er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Ik heb ontdekt dat vrijwel alles wat ik nodig heb, tweedehands te krijgen is. Je kunt het soms zo gek niet bedenken of het is tweedehands verkrijgbaar.

Zo kochten wij vorig jaar een nieuwe tent, maar spullen zoals campingstoelen, brander, campingtafel, koelbox kocht ik tweedehands. Als je weet dat een goeie campingstoel al snel 50 euro per stuk kost en je wilt toch als gezin graag alle vier zitten, dan kun je je voorstellen dat ik dolblij was met drie zo goed als nieuwe stoelen voor €35, ook al hadden ze niet alle drie dezelfde kleur. En de kinderen konden aan de tweedehands opvouwbare picknicktafel zitten.

Het enige wat mij niet goed lukt is tweedehands kleding voor mezelf. De kwaliteit in kringloopwinkels is meestal niet geweldig (ja, dan ben ik er wel een beetje vies van), maar ik slaag ook nooit bij een kringloop; kledingstuk is leuk, maar maat is niet goed, staat van het kledingstuk niet goed. Via MP heb ik het eens met jassen geprobeerd, maar dat was beide keren een miskoop; de jassen stonden mij niet goed. Voor de rest maakt het mij niet meer uit. En eigenlijk vind ik dat iedereen het tweedehandsconcept eens moet gaan ontdekken.

Ik heb daar drie ijzersterke redenen voor. Drie redenen waar je eigenlijk niks tegenin kunt brengen:Het spaart je portemonnee

De eerste reden is wel duidelijk denk ik: je bespaart enorm veel geld uit door tweedehands te kopen in plaats van nieuw. Er worden heel veel spullen zo goed als nieuw aangeboden voor minder dan de helft van de nieuwprijs. Van de meeste spullen zul je geen verschil zien tussen een nieuwe uit de winkel en een tweedehands exemplaar.

Je spaart het milieu

Door tweedehands te kopen breng je geen nieuwe spullen in omloop. Meer tweedehands betekent dat er minder grondstoffen gebruikt hoeven worden om nieuwe artikelen te maken. Minder bomen gekapt, minder brandstof verbruikt, minder energie, minder water. Minder nieuwe spullen in omloop brengen levert op het eind ook minder afval op. [Lees ook mijn blogpost Help, alles is afval].

Je steunt rechtstreeks een ander, lokale maatschappelijke doelen en niet de grootaandeelhouders

Wanneer je via MP iets koopt, gaat je geld rechtstreeks naar die andere persoon. Ik vind dat een heel prettige gedachte. Soms weet ik zelfs waarvoor men het geld wil gebruiken.
Wanneer je koopt bij een kringloop dan gaat de opbrengst meestal rechtstreeks naar maatschappelijke goede doelen. Ouderenwerk, jongerenwerk, werkervaringsplaatsen, ontwikkelingshulp. De spullen die jij inbrengt leveren rechtstreeks iets op voor de organisatie. Het geld waarmee jij betaalt komt ten goede aan mens en maatschappij. En gaat niet naar grootaandeelhouders van een of andere online winkelketen.

Hoe staan jullie tegenover tweedehands en kringloop?

13 opmerkingen

 1. Helemaal mee eens. Grappig, ik slaag juist vaak goed voor mezelf. Er zit hier een redelijk dure Leger des Heils kringloop met heel goede spullen. Soms moet ik wel 10 dingen passen, maar vind ik uiteindelijk wel wat ik zoek. Speelgoed, kleding en sommige meubels koop ik graag tweedehands. Het argument dat het geld in de buurt blijft vind ik ook een belangrijke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik draag geen zwarte kleding, misschien dat dat het verschil maakt ;-)

   Verwijderen
 2. Jaren geleden toen de kringloopwinkels net opkwamen kocht ik veel te veel kleding, vaak te klein in de hoop af te vallen.
  Mijn kleding, jassen en schoenen bestaat uit zeker 90% tweedehands. Schoenen van 2 goede merken via MP.
  Meubels zelfde verhaal, als ik de kamer rondkijk zijn alleen 2 bijzettafeltjes van Ikeaa voor 8 euro elk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O ja...ik vind t heerlijk om te snuffelen en heb hier al heel wat staan wat ik in de kringloop heb gevonden. Geen waarde hoor, gewoon leuk! Of Koninginnemarkt..ook heerlijk. En marktplaats ook hoor...als ik iets zoek kijk ik daar ook even. Geen kleding...idd vaak wel iets gekocht maar t was t dan toch weer niet. En ik vind t op de kledingafdeling van de kringloop bij ons nooit zo fris ruiken...dat werkt bij mij ook wel tegen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben veel meer tweedehands (of derdehands, vierdehands..) spullen in huis dan nieuwe. Heerlijk! Om dezelfde redenen als jij noemt.
  Enne, mensen die tweedehands dingen vies vinden... gaan wel uit eten in dure restaurants, waar ze bestek gebruiken dat door talloze anderen gebruikt is. En slapen in hotels op matrassen en kussens waar talloze anderen op gelegen hebben. Drogen zich daar af met 'luxe' handdoeken die niet speciaal voor hen nieuw zijn gekocht maar gewoon van een grote stapel komen. Natuurlijk: allemaal gewassen en klaar om opnieuw te gebruiken. Dat is dan geen enkel probleem Maar het idee dat je zelf iets tweedehands koopt, is dan vies? Daar kan ik met mijn verstand niet bij en daar moet ik stiekem weleens om glimlachen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die discussie had ik ook met een oud collega die mij altijd een beetje met vreemde blik bekeek als ik weer vertelde over een leuke tweedehands vondst op een rommelmarkt of in de kringloop. Tja zo had ze het nog nooit bekeken. Haar eerste reactie daarop was , pffff en daar betalen we dan ook nog eens de hoofdprijs voor het privilege om gebruik te mogen maken van al die veel gebruikte spullen, zonder te weten of het wel echt schoon is. En nog geen week later vertelde ze mij dat ik haar ogen geopend had en zij haar eerste tweedehands aankoop gedaan had en dat het zeker niet de laatste was.

   Verwijderen
  2. oh ja, Groentje, dat zijn precies dingen die ik ook wel eens zeg. Hotels, beddengoed, servetten, borden. En datzelfde geldt uiteindelijk ook voor de borden van vrienden en familie waar je van eet. Eigenlijk allemaal tweedehands :-)

   En aan anoniem: die eerste weerstand bij mensen vind ik soms lastig om mee om te gaan. Maar het gaat me steeds beter af om het me niet aan te trekken. In inderdaad: later tappen mensen uit een ander vaatje. Wel sportief dat die collega er bij jou op terugkwam dat jij haar de ogen had geopend.

   Verwijderen
 5. Roep marktplaats, oma of kringloop en mijn huis stort in hahaha
  Helemaal mee eens met die 3 mooie wijsheden
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Precies om die redenen kopen wij ook veel tweedehands. Alleen wil het met die kleding vaak ook moeilijk lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal mee eens, het heeft vooral te maken met mentaliteit. Kleding koop ik eigenlijk nooit tweedehands, ook niet voor de kinderen. Dat heeft niks met vies te maken trouwens, in de winkel vind ik het gewoon praktischer...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben dol op kringlopen. Ik heb een aantal favoriete waar ik regelmatig kom. Van kleding tot meubels, het maakt mij niet uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik koop bijna alles 2e hands en vind heel vaak hele leuke kleding. Vertel dat niet aan iedereen, want idd sommigen kunnen er niet mee om gaan. Als ik het wel vertel krijg ik vaak de reaktie dat ik altijd van die leuke kleding draag. Ik vind het ook altijd heel spannend omdat ik nooit van te voren weet wat ik tegen kom. Toch lukt het vaak om precies dat te vinden wat ik zoek. In de gewone winkels heb je ook altijd meerdere maten van hetzelfde kledingstuk. In de kringloop is ieder kledingstuk uniek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad niet iedereen wil tweedehands. Dat wilde ik zelf vroeger ook niet graag. Een eerste reactie van mensen is soms afkeer, maar ik denk dat het toch vaak mensen aan het denken zet.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!