Een hele maand zelf koek en koekjes maken

In januari deed ik mee aan de bespaarmaand van Meergeldminderstress. Ik sloot me aan bij de facebookgroep en dacht na over welke besparingen ik wilde gaan doen. Eigenlijk kon ik niet zoveel bedenken. Heel veel heb ik al een keer gedaan (abonnement opzeggen, budgetteren, thermostaat lager zetten, wasdroger niet gebruiken, niet meer elke dag douchen enz) en is inmiddels een gewoonte.
Ik besloot om een hele maand geen kant-en-klare koek of koekjes te kopen, maar alles zelf te maken. Eens zien of dat zou lukken en hoe dat zou bevallen.



Creating habits

In de facebookgroep kwam er al snel een reactie van iemand die zei dat het voor haar nauwelijks een besparing op zou leveren, omdat haar pakken koekjes nooit meer dan een euro kostten. Het klopt natuurlijk, als het mij puur om het geld zou gaan, zou ik beter over kunnen stappen op de goedkope koekjes van bijvoorbeeld de aldi. Dat zou een gezondere financiële gewoonte zijn. Maar niet een gezondere gewoonte voor mijn lijf. Ik zou geheid allerlei klachten krijgen van die goedkope rommel.

Op kwaliteit van voedsel besparen zou ik niet zo snel doen. Sterker nog, ik koop kwalitatief beter voedsel en ben toch maandelijks minder geld kwijt aan boodschappen. Door bewuster met geld om te gaan, werd ik me er bewust van waarom sommige producten goedkoop zijn (omdat het van inferieure kwaliteit is). Door meer te koken zonder voorgefabriceerde producten ontdekte ik welk deel het echte voedsel was en welk deel niet. Een langetermijnverandering.

Ik vertel dit omdat ik heb geleerd dat om te kunnen besparen, je jezelf nieuwe gewoontes aan moet leren. Niet op korte termijn denken, maar op lange termijn. Zo had ik gemerkt dat door vaker zelf te bakken ik nog nauwelijks taart bestel voor een verjaardagsfeestje. In mijn notitieboekje heb ik bij januari 'creating habits' neergekrabbeld. Zo werkt een ogenschijnlijk onbelangrijke (en op het eerste gezicht misschien zelfs duurdere) keuze door naar een groter effect. En dat is de kracht van besparen.

De hele maand zelf koek en koekjes bakken


Geen kant-en-klaar koekjes voor mij dus. Ik bakte de hele maand alles zelf. Ontbijtkoek om mee te nemen naar school en werk, appeltaart voor bij de koffie; ik bouwde een heel eigen repertoire op. De meiden deden fanatiek mee. Ze vroegen of ik ook een ontbijtkoek met rozijnen wilde maken, namen thuis vaker fruit, vroegen niet om snoep en ze bakten zelf zandkoekjes en ze lieten het grootste deel onaangeroerd liggen (win-win ;-)). Tjonge jonge, wat een bewustwording dacht ik.
Zo tegen het eind van de maand kreeg ik de vraag wat voor datum het was. Nietsvermoedend zei ik 29 januari. ‘Oh, dus dan is het bijna februari??’
-Ja
Yeah, dan koop je weer kant-en-klaar koekjes!!!

Dus.

-Ik dacht dat jullie die zelfgebakken koeken lekker vonden?! Jullie vroegen er elke dag om!

Nou, dat was dus alleen omdat ze wisten dat het eindig was….

Had het dan wel zin gehad? Behalve dan dat ik het zelf heel leuk vond om te doen, bleek het ook nog eens heel goed haalbaar. Ik merkte aan het boodschappenbudget dat het toch scheelde, hoewel ik niet heb bijgehouden hoeveel ik er normaal gesproken aan uitgeef en wat het me nu had gekost aan bloem en boter e.d. Het scheelde trouwens wel heel veel in plastic afval! En op de lange termijn is het wederom een kwestie van gewoonte. Zou ik vroeger als er visite kwam een taartje van de AH meenemen of iets van de bakker, nu maak ik zelf iets. Nu is het maart en heb ik toch weer vaker iets zelf gebakken in plaats van gekocht. En dat zijn de gewoontes die op de lange termijn verandering teweeg brengen.

Appelcake

Een van mijn lievelingscakes op dit moment is een appelcake. Hij komt uit de Allerhande, het originele recept vind je hier [klik]. Ik vind ‘m makkelijker te maken dan een appeltaart en hij is minstens zo lekker.



1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de vorm met behulp van een bakkwast goed in met 20 g zachte roomboter. bij deze meteen een bespaartip van mij: elk recept met deze stap, maar alleen als je een oude oven hebt die veel opwarmtijd nodig heeft òf als je supersnel bent in het inelkaar flansen van je baksel, dan heeft het zin om de oven aan het begin voor te verwarmen. Ik doe het pas op het eind, het duurt maar een minuut of 3 voor mijn oven voorverwarmd is en daarmee heb ik veel stroom bespaard.

2. Mix 200 g boter met 100 g suiker. Voeg al kloppend met de mixer de eieren toe.

3. Voeg het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe. Mix dit kort en snel door het boter-suikermengsel. Voeg de melk toe en roer tot een glad beslag.

4. Was de appels en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis. Snij ongeveer de helft van je appelpartjes in kleinere stukjes. bestrooi met kaneel. Meng de kleinere stukjes appel door het beslag. Schep het appelbeslag in de vorm. Leg de rest van de appelschijfjes in een cirkel op het beslag en duw ze er een beetje in.

5. Bak de cake in ca. 35-40 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.


Enjoy!

Ik vind het heel leuk als je mijn dagboek blijft volgen. Dat kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld via Bloglovin of via facebook.

23 opmerkingen

  1. Ik ga die appelcake aan mijn man laten zien. Hij bakt bijna elk weekend iets met appels, en deze lijkt me heerlijk!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is toch ook vele malen lekkerder dan die troep uit de winkel. Veel appelcake's gebakken en iedereen vindt het lekker, beetje abrikozenjam er over is ook zo lekker. Momenteel bak ik niet veel maar wel altijd met verjaardagen, het scheelt ook nog eens veel in je beurs.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Abrikozenjam er over ga ik de volgende keer doen!
      Ik denk echt dat het je door de jaren heen veel geld kan besparen.

      Verwijderen
  3. Wat een goed idee, zelf bakken is so wie so lekkerder vind ik, ik heb het echter nooit als een besparing gezien.
    Deze cake ga ik dit weekend maken, zeker weten
    Fijn weekend Manon

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het ook altijd zo gezellig om zelf te bakken en te brouwen, het smaakt lekkerder, is ¨gezonder¨ (omdat er alleen de ingrediënten in zitten die wij er in het keukentje zélf in gooien in plaats van de fabrieksrommel). Alleen ik heb er helaas niet altijd de tijd en rust voor... Jammer, moet het toch ook weer eens gaan oppakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een klein repertoire opgebouwd met makkelijke baksels. Ik heb er een sport van gemaakt om baksels te kiezen waarbij ik zo weinig mogelijk kommetjes hoef te gebruiken voor het afwegen. Dat scheelt, dat maakt de drempel lager om gelijk tijdens het koken van het eten er een koek bij te bakken.

      Verwijderen
  5. Wat een geweldig gezellige challenge!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb veel fruit van eigen struiken in de vriezer, bramen, witte, rode, zwarte en kruisbessen. Ik maak daarvan een combinatie met 1-2 appeltjes en die gaan op een beslag tussen vake en zanddeeg, maar aangezien ik zelden iets afweeg is die elke keer anders, soms doe ik er ook een restje amandelmeel in.
    In 1 weekend eten we de helft, de rest gaat in de vriezer.
    Vriend vind zo'n glibberlaagje lekker erop, ik niet te glibberig en zoet, maar volgende keer zal ik abrikozenjam eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik ook wel eens, dat ik uit de losse pols iets gemaakt heb met wat er toevallig in huis was. En dat kon ik dan nooit evenaren...

      Verwijderen
  7. Ik bak heel veel, ons brood en verder ook de 'koek en taartdingen'. Niet om te besparen maar omdat ik t bv minder zoet kan maken en ik weet wat erin zit. Ik sta graag in de keuken dus tis nog leuk ook ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik pas ook vaak de hoeveelheid suiker aan. Steeds iets minder, totdat ik het niet lekker meer vind en dan doe ik er weer een beetje bij.

      Verwijderen
  8. En het smaakt ook veel lekkerder dan fabrieksspul. We bakken cake's en doen plakken in de diepvries. Zo hebben we als er visite komt altijd iets lekkers in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het ook vele malen lekkerder dan fabriekskoekjes. Hoewel mijn kinderen daar dus anders over denken. Maar ik hou hoop voor de toekomst.

      Verwijderen
  9. Wat lekker! Het schijnt dat er in gekochte koekjes ook veel transvetten zitten. Dat was voor mij de reden om zelf meer te gaan bakken. Nu vind ik het steeds leuker. Het voelt gewoon beter om een papieren meelzak bij het oud papier te doen, dan al dat plastic afval.
    Er is een groep op Facebook waar ik veel leuke tips en recepten (ook gezond) vandaan haal: Huisgemaakt.
    Fijn weekend!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ik weet wat er in mijn baksels zit, vind ik zelf ook een belangrijke. Ik moest het even opzoeken wat transvetten ook al weer zijn. Dat is toch duidelijk wel een risico. Vanaf nu ga ik daar meer op letten. Bedankt voor de tip van de facebookgroep. Ik heb me aangemeld.

      Verwijderen
  10. Dat zoet er goed uit! Ik moet zeggen dat ik eigenlijk nooit koekjes in huis heb. Als ik van tevoren weet dat ik visite krijg, haal ik het speciaal in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooh, wat een discipline Mirjam! En het scheelt in de kosten. Ik ben wel echt een koekjesmonster, moet ik zeggen. Hoewel, dat komt en gaat bij vlagen.

      Verwijderen
  11. Ik probeer ook zoveel mogelijk zelf te bakken. Gezonder en veel minder afval. Cakejes enzo kan je vaak ook makkelijk invriezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed dat je dat noemt. Mijn moeder heeft ook vaak een cake in de vriezer. Zij bakt bijvoorbeeld ook wel eens voor de plaatselijke verenigingen.
      Ik ben bang dat de cake hier al op is voordat het de kans krijgt om ingevroren te worden :-).

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!