Kamperen is een werkwoord

Vorig jaar kochten we een tent. Om flexibeler te zijn in de keuze waar we overnachten. Thuis heeft veel te bieden als je eenvoudiger leeft, maar we wilden ook wel eens weg. Last-minute hotels, B&B's of appartementen zijn soms wel voordelig, maar niet altijd op de plek waar wij willen overnachten. Een overnachting boeken met kinderen erbij heeft ook zo zijn beperkingen in het aanbod. Het was een vrij wild en impulsief idee om een tent te kopen, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad!

Overigens is kamperen niet per definitie goedkoop. €10 per persoon per nacht is niet ongewoon. Maar dat drukt geenszins de pret, want daar krijg je ook veel voorzieningen voor!

Eerst was ons maximum aantal nachten 3. Gewoon omdat de man en ik vrij slecht slapen op een luchtbed. In een slaapzak. Maar deze zomer hebben we maar liefst 4 nachten achtereen op een camping gestaan. Overigens vrijwel alle nachten slecht geslapen (hele nacht regen, hele nacht storm, weer een nacht regen, hele nacht koud), maar ik blijf onverminderd enthousiast over kamperen.

Er blijft wel een tegenstrijdigheid in dat kamperen. Je verruilt de luxe van een centraal verwarmd huis voor een tochtige vochtige tent. Je loopt krom, omdat je eigenlijk net niet helemaal rechtop kunt staan in de tent en je weet meteen hoe de plaggehutbewoners in Drente zich voelden en waarom ze een bochel hadden :-).
Je bent de hele tijd bezig met je hut. Je haalt water op, doet de afwas, veegt de tent aan, haalt boodschappen, loopt naar de wc, gaat eens een keer douchen, doet een wasje, maakt een praatje met de buren, zet een potje thee op je primus, controleert de haringen, zorgt dat er geen regen in je tent kan lopen of ongedierte je gezin op kan eten, denkt na over wat je volgend jaar allemaal beter gaat doen, controleert om de haverklap je proviand. Maalt niet om wat zand in je eten en schoon is een relatief begrip. Echt, het is een dagtaak, dat kamperen! Sommigen zeggen het tenslotte ook: kamperen is een werkwoord.

Toch...het heeft iets. Je zet de tent op en je hebt een instant-vakantiegevoel. Iedereen lijkt zich vrijer te voelen, de kinderen klagen nergens over, vragen nergens om, gaan lekker zelf naar het zwembad voor uren vertier, of zoeken de beschutting van hun cabine als het regent en vermaken zich met hun boekjes en knutselspul (pas op dat je niet met de schaar in het luchtbed prikt!) en de woorden 'wat zal ik doen' of 'ik verveel me' zijn compleet vergeten.

Je voelt de natuur veel dichter om je heen. De vogeltjes die kwetteren, de harde wind die aan de haringen rukt en de grond doet trillen, hoe makkelijker het wordt om contact te leggen met mensen, hoe je samen spullen deelt en heel eenvoudig iets voor een ander te doen, door bijvoorbeeld en pan uit te lenen. Op deze manier het leven terugbrengen tot deze basis, dat boeit me momenteel heel erg. Dus zolang wij nog weer redelijk uit de plooi komen na een paar nachten, dan hoop ik dat ik er volgend jaar ook weer van kan genieten.

Paar foto's voor de leuk.
Ook op je kampeerspullen kun je veel besparen. De tent, slaapzakken en luchtbedden kochten we nieuw (wel afgeprijsd), maar er is heel veel mogelijk op tweedehands gebied. Stoelen en opklap picknickbank, primus, koelbox, voetpomp en vast nog meer dingen die me nu niet te binnen schieten, kochten we tweedehands. Het opklapbare krukje op de eerste foto kocht ik op de valreep, als je een dakkoffer hebt, is een krukje wel handig als je 'm in en uit wilt pakken :-). Dit opvouwbare krukje vind ik ideaal, want neemt weinig ruimte in, maar is wel stevig.  
Vanaf de camping zo te natuur in lopen....


Mijn meisje voelt zich helemaal gelukkig met haar voeten in het water, zoals ze zelf zegt. 


Hi!

We gingen ook nog naar een vakantiehuisje in het Noorden van Denemarken. Want zoals gezegd: slapen in een tent heeft voor ons zo zijn maximum. Wat een geweldig park was dit! Bijna absurd zoveel als er te doen was, maar allemaal op z'n Deens, dus 'hier zijn de voorzieningen, het is aan jou om ze te gebruiken'. Zonder animatie-team dus. In het huisje hebben we heerlijk geslapen, maar ik moet wel zeggen dat ik het buitenleven in het begin wel miste. Op een of andere manier ga je toch al sneller binnen zitten als het huis muren heeft. Maar wat een prachtige plek! De duinen, de duindoorn, theeroos, bossen, de zee. Ik had er de hele winter wel willen zitten! De hele winter? Bedoel je niet de zomer? Nee, ik bedoel de winter. Lijkt me geweldig, de zee, de wind, het verstoken zijn van alles en iedereen. 


Mijn andere meisje voelt zich helemaal gelukkig in de buurt van dieren. 


Het lijkt de sahara wel. 


Maar het is de vuurtoren van Lønstrop. De wind heeft vat gekregen op de duinen en langzaam schuift het duin op. De bijgebouwen zijn al verdwenen. Op een paar jaar verdwijnt deze vuurtoren in zee. 


Het Noordelijkste puntje. Skagen. Waar de twee zeeën botsen. Skagerak en Kattegat. 


Domestic life in het vakantiehuisje. 

Ik werkte dit jaar voor het eerst met een afgepast budget. Vooraf had ik het te besteden bedrag op de boodschappen rekening gezet en daar zouden we het mee moeten doen. Tussendoor hield ik de uitgaven in de gaven via de app van de bank en paste zo ons maximum dagbedrag aan. Dat fluctueerde soms omdat er ook getankt moest worden van het dagbedrag en de overnachtingen van de camping er ook nog af moesten. Ben niet helemaal binnen budget gebleven, maar niet ver over. We zijn erg weinig uit eten geweest of op terrasjes gezeten en ik moet zeggen dat ik het helemaal niet gemist heb. Ik vind het prima als mij eten voorgeschoteld wordt, maar dan moet het wel lekkerder zijn dan wat ik zelf kook :-).

De vakantie is weer voorbij. Het school- en werkleven komt weer in zicht. Mijn zee-meisje heeft heel veel zin in school. Zij houdt van het schoolwerk en het schoolritme. Mijn dieren-meisje heeft ook wel weer zin, maar zou het niet erg vinden als de vakantie nog wat langer duurde. Ik heb deze week twee dagen gewerkt en Michel begint volgende week weer. Ik ben als mijn dieren-meisje; ik heb geen tegenzin, maar sta ook niet te trappelen. Ik zou het niet erg vinden als de vakantie nog langer duurde.

Lieve groet,
Anita

14 opmerkingen

 1. Leuke tent! En het is misschien even een investering geweest maar alsje er zorg voor draagt gaat het heel lang mee. Het leuke aan kamperen vind ik dat het vrij last minute kan. En ik heb deze zomer op een aantal Nederlandse campings gestaan voor minder dan €10/nacht (1 persoon wel en geen luxe campings met zwembad of aan zee).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! De echtgenoot wilde een tent met de slaapcabines elk aan een kant van de tent, dus niet naast elkaar. Dit werkt erg goed. Het is inderdaad een investering die je doet en ik denk dat wel elk jaar wel weer een bedrag moeten investeren. Dit jaar bijvoorbeeld haringen bijgekocht die geschikt waren voor duingrond en de krukjes en de dakkoffer. Maar ik vind het feit dat we nu zelf kunnen kiezen wanneer we een weekend willen kamperen en waar, wel erg prettig.

   Verwijderen
 2. ja ik vind de tent ook erg mooi en je verslag over de vakantie heb ik met plezier gelezen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke foto's (en leuk om jou te zien!)

  Ik ben zelf niet zo'n kampeerder, zie er als een berg tegenop, zeker met prinses-op-de-erwt-kinderen (hebben ze van mij). Misschien in de categorie onbekend maakt onbemind!?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, het is geen verplichting hoor ;-)
   Als je het toch eens wilt proberen (zeg maar, gewoon om voor jezelf en de kinderen te bewijzen dat het echt niks voor je is), zou je een kant-en-klaar tent kunnen huren. Een safari tent ofzo, met bedden er al in.

   Verwijderen
 4. Niks fijner om met kinderen te kamperen. Het voordeel ze maken heel snel kontakt. In een hotel ben je meer kwijt. Mooie natuur met de bloeiende heide.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, onze kinderen vinden het echt leuk. Klopt, een hotel met kinderen is duurder. Als je met z'n tweeen bent kan ik me voorstellen dat de keus wel eens in het voordeel van een hotel of b&b uitvalt. Scheelt tenslotte ook werk. Maar voor nu is dit een voordelige en flexibele oplossing. Ja mooi he, die heide.

   Verwijderen
 5. Nou wat toevallig Anita, wij zijn daar vier jaar geleden ook geweest!! In zelfde park en dergelijk huisje dus!!
  Dochter was toen drie jaar en had een ritme in die vakantie van 14 a 15!! uren slapen op een dag te pakken, dus veel van de omgeving hebben we niet gezien haha. Lekker veel boeken gelezen toen en elke daag uitgeslapen. Maar heerlijk park inderdaad en mooie omgeving.

  Fijn dat jullie vakantie goed was en veel succes met opstarten! Wij zijn alweer twee weken bezig. Ik hou er wel van, ritme en structuur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is toevallig! Het schijnt erg populair te zijn bij Nederlanders, was ook wel te zien aan de vele Ned. kentekenplaten. Met zo'n slaapritme kan ik me voorstellen dat je niet veel van de omgeving hebt gezien, maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Is ook wel ontspannen. Ik heb nog niet eens 1 boek uit kunnen lezen.

   Verwijderen
 6. Zalig, kamperen, wij hebben het dit jaar ook weer uitgebreid gedaan, bijna 14 dagen. Wel hadden we een caravan gekocht, nouja ingeruild op de vouwwagen die we hadden. Maar t blijft een werkwoord hoor :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een caravan is nog weer een hele andere tak van sport. Leverde vast weer heel veel nieuwe gesprekken op op de camping.

   Verwijderen
 7. Ik vind kamperen heerlijk! Zen, alleen maar met de basisdingen bezig zijn. Volgend jaar is de jongste een jaar, dan wil ik met mijn drie jongens gaan kamperen. Ik zag het niet zo om met een pasgeboren baby in een tent te zitten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat klinkt als een echt avontuur! Ik wil ook nog een keer kamperen. Ik had d'r vroeger niks mee maar een vriendin van mij trekt vaak alleen in NL. de natuur in met d'r tentje. Dat wil ik ook een keer doen. Denk ergens volgend jaar... P.S. Bedankt voor je leuke reactie op m'n blog! Ik had 'm wat ingekort want vond het anders zo sneu voor Debby.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!