Imbolc - schoon schip maken

Vandaag - 2 februari - is het feest van Godin Brigida: Imbolc.
Het feest van de bevruchting van de aarde in het nieuwe zonnejaar.

Ik heb zin om schoon schip te maken. Na elke keer opruimen denk ik dat er niks meer op te ruimen valt, maar ik zat de laatste dagen door foto's te bladeren en dan verbaas ik me toch over hoe leeg sommige kastjes waren en hoe opgeruimd de zolder was. Er zijn nog steeds laagjes die weggeschraapt moeten worden. En dan te bedenken dat ik het destijds helemaal niet opgeruimd vond! Een rare gewaarwording. Zit het gevoel van opgeruimd zijn dan toch niet in spullen? In ieder geval heb ik zin om oude pijnpunten op te ruimen, schoon schip te maken, oude meuk weg te doen (zoals mijn kleding) en nieuw fris spul te kopen! Zin om de mouwen op te stropen, achter die knieschotten te duiken, naar de stort en de kringloop te rijden! Alleen zo jammer dat ik steeds naar mijn werk moet ;-). Maar ik buffel verder.

Ondertussen kwakkelen we in huize Willems met onze gezondheid. Keelpijnen, dubbele oorontstekingen, allergieën, buikgriep en een mogelijke ziekte van Pfeiffer. En dan heb ik het alleen nog maar over de personen in ons huis, niet eens over de kat.
Eigenlijk reden te meer om de ramen en duren open te zetten, schoon schip te maken, de frisse voorjaarskou door het huis laten trekken. Ruimte te maken voor wat er straks in het voorjaar op kan komen. Zeg maar alle dode blaadjes opvegen, tuinieren in je eigen huis :-).

Overigens kende ik het feest Imbolc helemaal niet, maar dat is weer eens reden te meer om er meer over te weten te komen.

Uit Godinnen van eigen bodem - Ineke Bergman:
'Met haar witte staf slaat Brigida op de aarde om het zaad wakker te maken, zodat het kan ontkiemen. De eerste tekenen van de lente dienen zich daarna aan. De sneeuwklokjes steken hun kopjes boven de grond en de ooien geven melk. Er wordt gezegd dat het de tijd is dat Brigida haar groene mantel aantrekt als metafoor voor het ontluikende groen in de natuur.'

'Brigida is de beschermvrouwe van kinderen en kraamvrouwen. Volgens een legende buigt ze zich over de wieg van elk kind. Maar eveneens is ze de godin van vruchtbaarheid en beschermt ze het vee. Er bestaat een verhaal over haar, dat ze als kind niet wil eten en slechts melk van een koe wil drinken. Eén van haar totemdieren is dan ook een witte koe met rode oren.'

'Brigida heeft een sterke associatie met het element vuur, een zuiverend element dat ook symbool staat voor inspiratie en intuïtie. Volgens een legende werd Brigida geboren met een vlam op haar hoofd die tot in de hemel reikt en bezit ze een eeuwig, heilig vuur waarop 19 maagden toezicht houden. Elke 19de dag van de maand past Brigida zelf op het vuur. Mannen mogen er niet in de buurt komen: doen ze het toch, dan worden ze gek of ze gaan in vlammen op.'


Om Godin Brigida te eren, of er mee in contact te komen, kun je een witte kaars branden.

Een witte kaars branden tijdens Imbolc - poes probeert het altijd weer....ruiken aan een brandende kaars...Ps: het boek Godinnen van eigen bodem kreeg ik van uitgeverij A3. Ik vroeg het aan omdat ik als het ware de godin in mezelf probeer te zoeken, maar het komt nu ook van pas bij de viering van Imbolc.

3 opmerkingen

 1. En ook wel het moment van de voorjaarsschoonmaak. Nou, ik ben nog niet écht aan de schoonmaak begonnen maar de laatste dagen en vorige week pakte ik al steeds iets in huis om ineens heel ijverig schoon te maken. Heb de deur hier gister en vandaag ook al open staan, probeer de eerste tekenen van leven in de natuur te ontdekken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa, de voorjaarsschoonmaak! Vorig jaar voelde ik hoe natuurlijk dat is, dit jaar ga ik het weer doen. Ben al een beetje begonnen.

   Verwijderen
 2. Ik herken wel in wat jij schrijft...dat opruimen en spullen niet echt altijd iets met elkaar te maken hebben. Als ik lekker in mn vel zit, zelf mijn schip bestuur ;) ...dan kan ik prima veel spullen om mij heen hebben. Laat ik mij echter afleiden tot van alles en nog wat...dan heb ik veel meer opruimdrang...alsof ik daar dan de regie weer in handen wil krijgen ;)
  Mooi verhaal over Imbolc. Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!