Van de tijdschriften die ik vroeger las, leerde ik dat de liefde groots en meeslepend moest zijn. Flitsend en alle dagen feest. Je partner moest niet alleen de perfecte match zijn tussen de lakens – een minnaar die alle kneepjes van het vak kende – maar ook je beste vriend zijn. Je maatje. Liefst ook het zelfde opleidingsniveau hebben en niet te vergeten die humor hè. Al die gezapige volwassenen die al tig jaar getrouwd waren, nee, die hadden nergens verstand van gehad. Het was spijtig voor hen, maar zij moesten het er maar doen met wat ze hadden. Je kon het hen ook niet kwalijk nemen, want ja, die tijdschriften van nu, die waren er toen nog niet.
Maar die tijdschriften hadden het fout!
Het draait niet om de tijdschriftenliefde. Je hoeft geen wereldzeeën met je partner te bevaren, je hoeft niet van feest naar feest om je liefde tentoon te spreiden. Niks groots en meeslepend, wie houdt dat tenslotte zijn hele leven vol? Ik niet in ieder geval. De langetermijn liefde is eerder alledaags. Uiteindelijk willen we vaak maar heel simpele dingen in de liefde. Dat zie ik vaak bij de mensen die op zoek zijn naar de liefde zoals in programma’s als The Undatebles of Boer zoekt vrouw. Gewoon iemand die je lief vindt. Iemand om van te houden en die van jou houdt.
Over die alledaagse liefde las ik in de boeken van Maeve Binchy – hoewel ik dat pas met terugwerkende kracht zo zie. [Heb je mijn stukje bij Ogma.nu over Maeve Binchy al gelezen?]. En ik las er over in de boeken van Geertrude Verweij [Hou Ogma.nu in de gaten voor mijn Valentijnsartikel daar].
Als gezin vieren we Valentijn met onze inmiddels traditionele Valentijntapas. Je denkt altijd dat je tradities moet maken, maar vaker ontstaan ze zonder dat je dat van te voren van plan was. De eerste keer bedacht ik deze tapas om toch iets semi-romantisch te doen zonder dat het veel zou kosten en zonder dat ik opvang voor de kinderen zou moeten regelen. Het pakte heel gezellig en feestelijk uit en het viel zo in de smaak bij de kinderen dat ze er elk jaar om vragen. En op andere momenten zijn tapas trouwens ook heel leuk ☺.
We eindigen altijd met een zelfgemaakte monchou taart als toetje. Het oorspronkelijke recept komt van Smakelijck.nl. Je maakt 'm zonder de bekende mix van dr. O en zonder suiker (als je tenminste suikervrije biscuits gebruikt). Het is absoluut een van mijn favorieten. Met verjaardagen serveer ik ‘m ook graag als gewone taart.
Ingrediënten:
75 gram roomboter,
12-14 suikervrije biscuits (bijv. van Molenaartje) Meestal krijg ik die niet te pakken, dan doe ik gewone (volkoren) digestive koeken van Verkade
een pakje van 200 ml slagroom of een beker van 250 ml slagroom, gekoeld.
300 gram monchou op kamertemperatuur
vanillemerg van een half vanillestokje,
6 eetlepels biologische honing,
blikje kersenvulling (ik gebruik de reguliere, want goed verkrijgbaar)
Bereiding:
Maal de biscuits fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Meng de kruimels bij de boter. Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het koek-botermengsel over de bodem. Zet voor 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
Klop de slagroom stijf. Zet even apart. Klop de monchou helemaal glad en voeg de honing en vanillemerg toe. Als dit een mooie gladde structuur heeft mag de slagroom erbij. Spatel nog even goed door en verdeel over de bodem. Zet de monchoutaart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Verdeel de vruchten over de taart kort voor serveren.
Fijne valentijn iedereen. Ik dek alvast de tafel!
<3 <3 <3
Een recept voor de liefde (en een recept voor monchou taart zonder pakjes en zakjes)
recepten
dinsdag 14 februari 2017
loading..
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Nooit geweten dat daar ook al een mix in pak voor te koop is.
BeantwoordenVerwijderenAangezien we in de familie deze taart al maken zolang ik me kan heugen, en dat is heeeeeeel lang, was dat nog voor de tijd van mixen.
De enige verandering die ik wel eens doe is het maken met speculaas of bastognekoeken.
Dat realiseer je je soms niet als je voor alles een kant-en-klaar mix kunt kopen: dat de basis daarvoor een Echt recept was. De mix is dan weliswaar bedacht door de fabriek, maar die hebben bouillon (bijv) niet uitgevonden. Dat bestond natuurlijk al.
VerwijderenIk vind het wel grappig dat de kant-en-klaar monchou geheel aan jou voorbij is gegaan.
Gelukkig komen de echte recepten ook weer terug! en gaan steeds meer mensen weer back-to-basics.
VerwijderenMooi geschreven...en zo ervaar ik het ook. De alledaagse dingen, gewoon blij zijn met elkaar. En soms ook niet...ook dát is liefde! Dat je soms gewoon een rotbui mag hebben, kribbig mag zijn, onuitstaanbaar...en dan tochde veiligheid voelen dat het je wel 'vergeven' wordt gewoon omdat die liefde er is. Jullie hebben een mooie traditie en een heerlijke taart!! Ik bak elk jaar iets harterigs voor bij de thee en koffie...zo maar eens aan beginnen ;)
BeantwoordenVerwijderenOok ik ben dol op Maeve Binchy, ik heb al haar boeken gelezen en heb er een paar (Tara Road en Vrienden voor het leven). Het is met deze boeken net als met de liefde: niet groots en meeslepend maar het leven van alledag. Dat is ook de kracht van de liefde tussen twee mensen, je leven samen delen, elkaar door dik en dun steunen en er iedere dag zijn voor elkaar. Als je op elkaar kunt bouwen heb je die verre reizen en bucket lists niet nodig.
BeantwoordenVerwijderenOverigens wist ik ook niet dat er een kant-en-klaar pak van Monchou te koop is. Ik gebruik al decennia hetzelfde recept waarbij je overigens wel witte basterdsuiker toevoegt. Gezellig zo'n gezinstraditie, geniet er van. Groetjes, Nienke
Hier nog zo iemand die niet wist dat kant en klaar mix voor Monchou bestaat. Ik gebruik eigenlijk nooit kant en klaar mixen, niet voor taart, niet voor cake maar ook niet voor sauzen of soepen of noem maar op. Wij vinden dat lekkerder en denken ook dat het gezonder is.
BeantwoordenVerwijderenLekker maak regelmatig een monchoutaart maar dan glutenvrij. Doet het altijd goed.
BeantwoordenVerwijderen