Hoestsiroop van salie en honing

Zijn er meer mensen die zo aan het kwakkelen zijn deze winter? Hier in huis kwam er al vanalles voorbij: dubbele oorontsteking, buikgriep, verkoudheid. Je zou er moedeloos van worden. Maar dan is er gelukkig altijd een lekker medicijn dat je ook kunt nemen als je maar een klein beetje last hebt van je keel.

Deze maakte ik vorig jaar al weer, maar het recept - voor zover je van een recept kunt spreken - had ik nog nooit hier gedeeld.




Ik had een bos verse salie in huis (komt niet zo vaak voor) en maakte samen met honing dit brouwsel. Salie werkt ontstekingsremmend en honing is verzachtend.

Neem een flinke bos salie.
Haal de blaadjes los en snij of knip de steeltjes er af.
Doe ze in een afsluitbare pot.
Giet er vervolgens zoveel honing (bij voorkeur biologische en als het je lukt ook nog van een lokale imker) over dat de salieblaadjes onder staan.
De beste werking geeft het als het tijd heeft om een week of twee te trekken, maar ja, als je last van je keel hebt kun je daar niet altijd op wachten.
Je kunt een theelepeltje nemen zo in de mond (lepel niet weer terug in de pot doen natuurlijk, maar dat had je waarschijnlijk zelf ook wel bedacht), of een theelepeltje in thee. Bijvoorbeeld warm water met citroen en gember.

Je brouwsel is best lang houdbaar - ik zou het in de koelkast bewaren, maar die van mij ging helemaal op.


Een vergelijkbare honinglepel kun je vinden bij de Dille en Kamille.

7 opmerkingen

  1. Vervelend dat je zoveel last hebt gehad van griep etc. Het is bij ons grotendeels voorbij gegaan, alleen jongste dochter heeft buikgriep gehad een paar weken geleden. En een verkoudheid bij andere dochter, maar ze ging wel gewoon naar school.
    Lekker, zo'n natuurlijk brouwsel!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een geluk dat het meeste aan jullie voorbij is gegaan. Dat zal andere jaren wel anders zijn geweest. Met een gezin geef je virussen ed vaak aan elkaar door.

      Verwijderen
  2. Hier zijn we ook al een aantal keer verkouden geweest en bij de volgende verkoudheid ga ik dit zeker proberen! Heerlijk in een kopje thee! Ik heb ook niet zo vaak verse salie in huis, maar hiervoor ga ik gewoon een grote bos kopen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toevallig ben ik momenteel verkouden met keel- en oorpijn... Als ik salie in huis heb (of op mijn balkon) kauw ik weleens op een blaadje, schijnt goed voor je keel te zijn... Maar... met honing is natuurlijk veel lekkerder en minder sterk. Dankjewel voor je recept, ga ik zeker uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met honing erbij is inderdaad wat aangenamer. En honing is volgens mij ook antiseptisch.

      Verwijderen
  4. Ik hoor zeker veel mensen en ook bloggers die grieperig zijn. Zelf heb ik het gelukkig nog niet gehad, maar ik durf het bijna niet te typen, want vaak krijg je het dan als nog : )

    Bedankt voor dit fijne recept.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop dat jet je bespaard blijf. Inmiddels heb in een keelontsteking :-(

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!