Recept: tortilla lasagne

Hier is hij dan: het beloofde recept van de tortilla lasagne. Gemaakt met zelfgemaakte tortilla's. (receppie vind je hier).
Natuurlijk deed ik het bij dit gerecht net weer wat anders dan de vorige keer. Ik heb de onhebbelijke gewoonte om een gerecht elke keer net anders te maken. Da's vast heel creatief te noemen, maar als het de vorige keer juist zo lekker was, dan is de daaropvolgende versie soms een tegenvaller.
Deze keer maakte ik voor de tortilla's een beslag (naar de suggestie van Sillie) in plaats van deeg.

Dan heb je het volgende nodig:
90 gr. maismeel (meer had ik niet in huis)
160 gr. bloem
koffielepel baking powder
50 gr. roomboter op kamertemperatuur
snufje zout
minstens 250 ml lauw water, kan ook meer zijn (dit voegde ik in delen erbij, totdat ik een lobbig schenkbaar beslag had)

Je schenkt het in de koekenpan en smeert het met de bolle kant van een soeplepel uit tot het dun is. Je hoeft geen olie in de pan te doen. Ik gebruikte weer mijn fantastische gifvrije Greenpan.

Het voordeel van schenkbaar tortillabeslag is uiteraard dat je geen deeg hoeft uit te rollen. Nadeel vond ik dat het gevoelsmatig meer pannenkoeken werden. Voordeel van de maismeel was dan wel weer dat de tortilla's flexibel bleven en makkelijk te rollen zijn. Nadeel vind ik de minder smakelijke gele kleur en dat ze niet krokant worden in deze ovenschaal. Je ziet het, voor- en nadelen. Probeer het vooral zelf uit wat, wat voor jou het beste werkt. Het zal ook per gerecht verschillen. De smaak van beide was in ieder geval heel geslaagd.

Wat heb je nodig voor de tortilla lasagne:

ongeveer 250 gr rundergehakt
4 wraps
1 avocado
1 rode paprika
1 ui
2 teentjes knoflook
1 blik kidneybonen
1 blik mais
500 ml tomaten passata
een hoopje geraspte kaas
125 ml zure room
1 tl komijn
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl cayennepeper (als je dit in huis hebt, maar kan ook zonder)
eventueel verse koriander voor de garnering, maar als je dat niet hebt, dan merkt niemand het hoor :-)
Peper en zout
olie



Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe arachideolie in een wok of hapjespan en bak het gehakt rul.
Snij de ui en knoflook en doe dit erbij.

Voeg de komijn, de oregano, het paprikapoeder en de cayennepeper bij het gehakt en bak mee.

Snijd de paprika in blokjes en voeg deze bij het gehakt.

Voeg de tomatenpassata en de uitgelekte bonen en de uitgelekte maïs toe. Laat de saus even sudderen en breng hem verder op smaak met peper en zout.

Neem een ovenschaal, vet deze in met olie en verdeel een flinke lepel van de saus over de bodem. Snijd de wraps door de helft of door vieren en leg dit op de saus. Vervolgens weer saus er op en daarna weer een laag tortilla's. Eindig met saus. Strooi bovenop de geraspte kaas.

Als de ovenschotel klaar is, leg er dan een avocado bovenop. Die zou ik niet weglaten, want avocado is wel een heel smakelijke toevoeging. Een paar kloddertjes zure room (of kwark of yoghurt) erbij en je hebt 'm helemaal compleet!

Eet smakelijk!

Fijne dag
Anita




Het oorspronkelijke gerecht komt van Pauline's Keuken.

Een vraagje: is er meer belangstelling voor recepten van mij? Inmiddels heb ik massa's lekkere gerechten (zonder pakjes en zakjes) op mijn repertoire. Het kost vaak wat meer tijd om een receptenblog te schrijven en meestal denk ik dan dat niemand er op zit te wachten, want ik vertel meestal niks nieuws, het is allemaal op het web te vinden. Maar als er wel belangstelling is, laat het dan vooral in een reactie weten. Dan schrijf ik er graag over.
Als je het leuk vindt, kun je mij op pinterest volgen. Daar heb ik een heel pinbord vol met goedgekeurde recepten (en nog veel meer borden).

6 opmerkingen

  1. Het ziet er lekker uit zeg. Ik krijg er trek van. Alleen de ingrediënten lijst vind ik vrij lang, maar dat ligt ook erg aan mij. Ik moet me echt wat meer culinair ontwikkelen. Als ik aan bucket lists deed zette ik dat er op.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gevoel herken ik wel van toen ik net begon met zelf maken ipv uit een pakje (bijvoorbeeld zo'n pak burrito's van Knorr). In het begin had ik nauwelijks kruiden, behalve peper, zout, kaneel en nootmuskaat. Dan dacht ik 'komijn? wanneer gebruik ik dan nou?' Maar inmiddels heb ik een heel arsenaal aan kruiden en gebruik ik ze ook allemaal. En ik heb altijd wel uien en knoflook in huis, paprika in de groentela of in de vriezer en bonen in het keukenkastje. Nu kost het me geen moeite meer. En je kunt natuurlijk ook kant-en-klaar tortilla's gebruiken. Dat scheelt gevoelsmatig misschien al weer.

      Verwijderen
  2. Lekker, ik ga het een keer proberen. Zeker ook de zelfgemaakte tortillas
    Zelf maken blijft zo leuk, alleen kost het meer tijd en troep.
    Ben wel thuis, maar dan nog...
    Doeg Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kost wel wat extra tijd om zelf te maken, maar ik kan het steeds sneller!

      Verwijderen
  3. Dat ziet er zeer smakelijk uit. Ga ik beslist ook zelf eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja hoor, ik hou van recepten, en zeker zonder pakjes en zakjes!! Ik maak een soortgelijk gerecht in een taartvorm, taaadaaaa de tortillataart...

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!