Zelf maken: bloemtortilla's




Ik probeer mijn repertoire aan zelfgemaakt steeds wat uit te breiden. Inmiddels heb ontdekt dat zelfgemaakt - biologisch, zonder e-nummers, zonder pakjes en zakjes - beslist veel smaakvoller is dan kant-en-klaar. Het is niet heel veel meer werk, maar je moet het je eigen maken en vooral niet alles in een keer willen. (steekt hand in eigen boezem).

Over mijn zelfgemaakte brood ben ik nog niet zo tevreden, hoewel Gemma wel altijd vol lof is, dus misschien moet ik eens een cursus gaan doen. Tot die tijd probeer ik me toe te leggen op andere broodvarianten.

Zoals de tortilla.

Als er één product is dat stikt van de toevoegingen, dan is het de kant-en-klaar tortilla wel! Tjonge, wat daar nog voor herkenbaars in zit is op 1 hand te tellen. En als je het pak openmaakt komt er zo'n typisch zurige lucht uit. Van de biologische/reform koop ik ze ook wel eens, maar die zijn best prijzig. En dat vergeet ik ook nog wel eens in huis te halen.

Hoe maak je zelf tortilla's?


Zou ik ze zelf kunnen maken, vroeg ik me af?



Mijn eerste pogingen waren redelijk, maar ook niet meer dan redelijk. Ik kwam er namelijk al vrij snel achter dat mijn pannen te klein zijn waardoor de tortilla's niet mooi vlak in de pan liggen, omdat de bodem een beetje rond loopt.  Daardoor krijgen de tortilla's een opstaand randje en breken ze sneller.

Dus vroeg ik mijn vrienden van Greenpan welke pan zij zouden adviseren en ze waren zo vriendelijk om mij een pan ter beschikking te stellen! Ik ben al jaren stille fan van hun pannen, maar kocht er pas vorig jaar twee (zie Hoe bevalt de Greenpan). In de tijd dat iedereen nog volop overtuigd was van de wonderen van de koekenpan met anti-aanbaklaag, was Greenpan een van de eerste waarover ik over las dat met milieuvriendelijke koekenpannen adverteerde) die kwam met een koekenpan met keramische teflon laag die geen schadelijke stoffen afgeeft.

De pan die ik heb gekregen is eentje die geschikt is voor het bakken van pannenkoeken en ei en door de platte bodem heel erg geschikt voor het bakken van tortilla's.  Het is inderdaad een compleet andere pan dan die ik al had. Deze is niet alleen veel groter, maar ook echt plat en heeft een dikke bodem. Als ik alleen al op het uiterlijk afging vond ik het al een succes.







Ik maakte er een middag voor vrij en ging aan de slag met een simpel recept voor bloemtortilla's. Er zijn legio recepten voor tortilla's, met allerlei soorten bloem of meel - al dan niet maismeel. Maar ik heb besloten om het basis te houden met bloem en water. Als ik dit een beetje onder de knie heb, dan kan ik er wel mee gaan variëren. Zo is tenslotte elke tortilla ontstaan; met een beetje bloem en wat water.





Wat heb je nodig om bloemtortilla's te maken


Ingrediënten:

250 gr (spelt)bloem
koffielepel baking soda
150 gr lauw water
50 gr roomboter op kamertemperatuur
1 snufje zout

Meng de roomboter (op kamertemperatuur) met de bloem en de baking soda. Voeg het zout erbij.
Meng dit in zijn geheel goed door elkaar, totdat het deeg kruimelig is. Doe het water er beetje voor beetje bij en meng dit alles goed door elkaar. Is het te nat, doe er dan wat bloem bij. Is het te droog, doe er dan wat water bij. Strooi vervolgens bloem op je keukenblad of op je siliconen bakmat (ik vind ze ideaal) en kneed het deeg door elkaar. Verdeel het deeg in balletjes van 30-35 gram. Dek het af met een dunne vochtige theedoek (kaasdoek, of een hydrofielluier - zooo handig die hydrofiels) en laat dit 10-15 minuten liggen.


Na 10-15 minuten rol je de bolletjes uit tot een cirkel, of iets wat er op lijkt :-). Het ideale van de siliconenmatten is dat je niet zoveel bloem hoeft te strooien, want daar wordt je deeg steeds droger van. Probeer ze zo dun mogelijk uit te rollen. Dat is nog de grootste kunst, om ze zo dun mogelijk te rollen, zonder dat er gaten in komen.

Zet de (droge!) pan op het vuur, zodat je pan kan voorverwarmen. Doe de wrap er in en bak 'm heel kort aan beide kanten. Het is echt maar een paar seconden. Laat de tortilla er uit glijden en leg er een nieuwe in.



De smaak is niet te vergelijken met kant-en-klare tortilla's. In het begin zal het even wennen zijn, misschien een beetje een flauwe smaak, maar uiteindelijk vond ik deze smaak veel beter.

En toen ik klaar was, was mijn koekenpan net zo schoon als toen ik er mee begon. Die heeft de vuurdoop goed doorstaan. Maak een flinke voorraad tortilla's en vries ze in. Vorig jaar kocht ik tweedehands een mooie ronde trommel van tupperware om ze in te bewaren. De tortilla's zijn kwetsbaar in de vriezer, ze breken snel. Nu in de trommel zijn ze goed beschermd.



Ik maakte ook nog een hele lekkere bonenschotel met de tortilla's die niet door de schoonheidscommissie kwamen. Dat recept zal ik binnenkort plaatsen. Daar heb ik namelijk geen foto's van gemaakt en moet ik eerst weer lelijke tortilla's maken ;-).

na afloop was de pan schoon en droog


Onderhoud: 

Doe je pan niet in de vaatwasser! Was 'm af met de hand.
Gebruik arachide olie of kokosolie, geen olijfolie. De eerste twee hebben een hogere verbrandingstemperatuur en laten geen zwarte laag achter op de bodem.
Gebruik vilten pannenbeschermens als je ze stapelt in de kast. Een vaatdoekje of iets anders creatiefs kan natuurlijk ook.

Nog even over de pan. 

Het is er dus eentje van Greenpan. Deze kreeg ik cadeau van Greenpan en het gaat om dit model. (dit is een affiliate link, als je bij bol wat bestelt krijg ik een klein percentage).
Andere suggesties die ik je graag aan de hand wil doen is om te kijken bij AH. Daar kocht ik namelijk voor half geld die andere twee koekenpannen. Af en toe zie ik ze in het aanbiedingsschap, maar dat hangt vast van het filiaal af. Er zijn regelmatig diverse aanbiedingen. 


Warme groet,
Anita


KokenKoken

18 opmerkingen

  1. Hè, wat een goed idee om de tortilla's in de ronde bewaardoos in de vriezer te leggen. ik loop er altijd tegen aan dat ze breken in de vriezer. En heb nog een mooie taartdoos liggen( zo vaak eten wij geen taart) Wij hebben een plaatstalen pannenkoekenpan. Bijna aL onze koekepannen zijn van plaatstaal. DE oudste is al meer dan 25 jaar oud. EN kostte toen nog geen 12 gulden..... Veel en veel betere pannen dan de pannen met antiaanbaklaag . Fin dat de keramische pan zo bevalt.
    Warme groet terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat ik je zo nog een tip aan de hand heb gedaan. De trommel die ik heb is inderdaad ook een taartdoos. Desnoods haal je de tortilla's er tijdelijk uit, mocht je de taartdoos nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zoveel lekkerder zelf maken. Ik bewaar zoiets op een groot bord met een plastic zak er om heen. Een bak neemt altijd zoveel lege ruimte in. Ik heb maar 3 lade's. Heb je hier weleens gekeken Uit de keuken van levina.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op een bord in de vriezer vind ik ook een goed idee!
      De keuken van Levina ken ik inderdaad, ik volg haar blog. Zij is een echte pro. Maar met mij wil het dus nog niet lukken :-)

      Verwijderen
  4. Zoveel lekkerder zelf maken. Ik bewaar zoiets op een groot bord met een plastic zak er om heen. Een bak neemt altijd zoveel lege ruimte in. Ik heb maar 3 lade's. Heb je hier weleens gekeken Uit de keuken van levina.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik herken wat je zegt over die zurige lucht... En het valt me mee wat je nodig hebt om je eigen tortilla's te maken moet ik zeggen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, je hebt niet veel nodig. Het dun uitrollen is belangrijk en een ruime platte koekenpan. Een flinke voorraad maken, niet een paar voor het gerecht van de avond.

      Verwijderen
  6. Heel herkenbaar dat breken van de tortilla's. Nu ben ik wel nieuwsgierig naar je recept van de bonenschotel. Helena

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop binnenkort het recept online te hebben. Voor de zekerheid zal ik een berichtje bij je achterlaten.

      Verwijderen
  7. Heerlijk tortilla's. Maar wat doe je er op (ik neem aan geen saus uit een potje?!) ??? Tips zijn welkom.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Saus uit een potje mag natuurlijk, je hoeft tenslotte niet alles meteen zelf te maken :-)
      Zelf doe ik nooit tomatensaus op tortilla's. Je kunt er een mix van kookroom en kwark op smeren. Of roomkaas. Met avocado, kaas en kipfilet. Of met mango, Chinese kool en kipfilet. Of met mais en kidneybonen.
      Ik zal bij de post over de tortilla schotel aanvullen met andere recepten. Hopelijk binnenkort.

      Verwijderen
  8. Die ga ik onthouden....ik heb me zelf voorgenomen om inderdaad gezonder te gaan koken (lees; meer zelf gemaakt) dus....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn tip is om te kijken naar wat je nu al vaak op tafel zet en daarvan een kant-en-klaar product te kiezen om zelf te maken.
      Bijv. als je aardappelpuree uit een pakje maakt, overgaan op zelf aardappelpuree maken. Of als je een saus koopt (zoiets als chicken tonight - bestaat dat nog ??) kijkt naar welke ingrediënten er in zitten en dan een pakje Heinz tomatenblokjes aanvult met kruiden en paprika en ananas. Pakjes tomatenblokjes zijn ideaal om in huis te hebben !

      Verwijderen
  9. Ik maak ze ook altijd zo, maar een vriendin van me maakt een veel dunner deeg, meer een soort psnnenkoekbeslag maar dan zonder ei, wat ze op de pannekoekmanier bakt zonder olie in een hete pan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan ben ik wel benieuwd naar dat recept! Dus met veel minder bloem denk ik? Of geen bloem, maar maïsmeel er door?

      Verwijderen
    2. bloem of half met maismeel , snuf zout en water tot een pannenkoekbeslag dikte. dan in koekenpan op heet vuur beide zijdes bakken. Het is gemakkelijker dan uitrollen ;-)

      Verwijderen
  10. Ohhh dat zal vast wel veel lekkerder zijn! Die ga ik even opslaan hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben het helemaal met je eens!
    Zelfs over het merk pan.
    Regelmatig bij de AH in de reclame ( daar vond ik de eerste inmiddels een paar maten in huis en ook de wokpan), geweldige pan!
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!