De magie van bomen

Ieder mens is aan een boom verwant.
Slechts in verbinding met een boom
kan hij gelukkig zijn.

Nostradamus


Sinds ik die meditatie in de natuur heb gedaan, kijk ik heel anders tegen bomen aan. Ik ben nog net geen tree hugger geworden, maar ik begrijp mensen die dat doen nu veel beter. Bomen communiceren ècht met ons. Zij ademen onze adem in en wij ademen in wat zij uitademen. Op het moment dat mijn kinderen gingen lachen tijdens de meditatie in de natuur gingen de bomen ruisen. En als je let op de windrichtingen en volgt waar je naar toe getrokken wordt dan kun je dat zien als een richting voor jouw eigen leven.

Het oosten

De geboorte, in het oosten, gesymboliseerd door de kleur rood, de kleur van opkomende zon.

Element is Lucht

Het zuiden

Het kind groeit op naar de pubertijd en komt in het zuiden waar de kleur geel is, de kleur van de zon op zijn hoogste stand.

Element is Vuur

Het westen

Naar het westen, waar volwassenheid wordt bereikt, de kleur is zwart, de kleur van de nacht waar de zon geen licht geeft.

Element is Water

Het Noorden

Daarna naar het noorden waar men de ouderdom tegemoet gaat. De kleur is wit, van het licht.

Element is Aarde

[meer over de elementen noemde ik in de blogpost Mediteren in de natuur]Ik vond het leven van bomen zo interessant dat ik begon aan het boek Het geheime leven van bomen van Peter Wohlleben. Als houtvester in Duitsland raakte hij gefascineerd door de bossen waar hij in werkte. Hoe de bomen elkaar in leven houden, hoe de groten zorgen voor de kleinen. Maar een houtvester is nog geen schrijver....ik kwam gewoon niet door het boek heen en bracht het terug naar de bieb.

Toen kwam ik het boek 'De heilige buxusmoeder en 33 andere levensbomen' tegen. En dàt boek vond ik wel interessant. In De heilige buxusmoeder worden net even wat andere verbanden gelegd. Over wat jouw eigen oerboom is, over energetische kracht van bomen, over de communicatie van bomen en dieren. Dit boek heeft een uitgebreide inleiding over de rol en betekenis van bomen in de mythische geschiedenis en hoe het terug te vinden in alle uitingen van geloof. Dit boek legt op die manier heel brede verbanden. En dat is precies mijn interessegebied: alles is met alles verbonden.

Iedereen heeft een eigen levensboom. Net zoals een totemdier dat kan zijn. Een boom die je helpt bij je levensweg.
Omdat ik geen idee had wat mijn levensboom zou zijn, sloeg ik het boek open op de bladzijde van de coverboom: de buxus.
Ik was meteen verkocht! Dit was mijn boom! Of in ieder geval de boom voor mij op het moment dat ik het las. Vooral het vrouwenaspect sprak mij aan.

'....Voel de oude kennis door je heen stromen. Je hebt contact met de vele vrouwen die je zijn voorgegaan. Je familielijn is belangrijk en jij bent er om het karma aan te zien en te transformeren....'

Ik benoem ook nog even de eik, want dat is een boom die velen tot de verbeelding spreekt. Vaak geassocieerd met wijsheid. En ouderdom. Ik denk dat er veel mensen zijn die iets met de eik hebben.

'De huwelijksbemiddelaar. De eik gaat over verbinden in vrijlaten. Het heilig huwelijk als uitdaging. Liefde in jezelf is de basis. Waarbij seksualiteit een ander niveau bereikt. Ree en reebok tonen je de oerwetten.'

Ik heb genoten van dit boek!Auteur van De heilige buxusmoeder is Marjanne Huising. Het boek is verkrijgbaar via de 
uitgever A3.
Via de lokale boekhandel of via bol.com. De link naar Bol is een affiliate link. Als je daar bestelt krijg ik een klein percentage (waar ik dan weer nieuwe boeken van koop ;-)).5 opmerkingen

 1. Leuk dat je dit boek bespreekt Anita, ik heb het geleend van de bieb. Mijn boom was overduidelijk de Den.
  Fijne dag, liefs Katrien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat toevallig. Ik heb gelijk even gekeken naar de den. Heel ontroerend.

   Verwijderen
 2. oh ik ga m via jouw link bij meneer BOL bestellen, dank voor de tip
  XEs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je. Maar vooral leuk dat jij er ook meteen enthousiast van bent geworden.

   Verwijderen
 3. Wat leuk om te lezen, ik heb ook iets met bomen, kan me er echt om blijven verwonderen! Leuk ook je 'weetje' over dat het universum geen 'nee accepteert. Dus ik had de ballonvaart over mezelf heen geroepen!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!