Wat je allemaal denkt als je net begint met consuminderen

Ongeveer in 2010 begonnen wij met consuminderen en besparen. Als ik probeer terug te halen hoe ik (wij) er eerst in stonden en hoe we er nu in staan, dan lukt het me soms niet om precies aan te geven wat het verschil is met toen en nu.

Misschien komt dat doordat het in kleine stapjes ging. Geen grote klappers door een tweede auto weg te doen, want die hadden we niet. Geen royale besparingen door niet meer naar de schoonheidsspecialiste of nagelstyliste te gaan, geen enorme besparing door van energieleverancier te wisselen – dat deden we een keer en toen bleken we uiteindelijk duurder uit. Maar bezuinigingen door kleine veranderingen, door abonnementen op te zeggen, budgetten vast te stellen, meer zelf maken ipv kant-en-klaar kopen, vaker tweedehands te kopen ipv nieuw en nog vaker helemaal niets kopen.

Wij bespaarden vooral in de kantlijn. Ondanks dat we deze mindset al zoveel jaren hebben, heb ik toch nog steeds het gevoel dat ik een beginneling ben en zoek ik altijd naar nieuwe stimulans. Toen Sjoukje van meergeldminderstress haar groep opende op facebook om in de maand november flink te besparen meldde ik me meteen aan.

En opeens tussen al die andere bespaarders merkte ik dat ik toch al aardig doorgewinterd ben. Daardoor vielen mij een paar punten op, die ik nu herken als het beginstadium van bewuster omgaan met geld. Zodoende wist ik opeens weer ‘oh ja, zo dacht ik vroeger.’


Ik kan niet zonder
Een van de eerste dingen waar wij naar gingen kijken om op te bezuinigen waren onze abonnementen. Je gaat dingen tegen elkaar afwegen. Wat wil ik niet kwijt, waar kan ik eventueel afstand van doen? In eerste instantie vind je alles belangrijk. Maar ja, er moet toch verandering komen, dus dan wordt het keuzes maken. Zo waren wij lid van de VARA. Al 20 jaar ofzo. Die VARA gids lazen wij met plezier, het was echt ‘onze club’. Maar voor het zoeken naar tv programma’s was het niet strikt noodzakelijk op een gids te hebben en eerlijk – zou ons leven echt zoveel leger zijn zonder die gids? Met pijn in ons hart, dat wel, zegden we ‘m op. En wat bleek: we konden er heel goed zonder.

Dus elke keer dat je denkt: ik kan niet zonder mijn maandelijkse bezoek aan de schoonheidssalon, ik draag geen tweedehands kleren hoor! Mijn kinderen hoeven niet met knielappen hoor, dat vind ik geen gezicht, ik wil wel elke week met mijn vriendin de stad in, ik wil wel op zonvakantie hoor, anders heb ik niet het gevoel dat ik vakantie gehad heb….sta dan even stil en jezelf de vraag ‘is dat zo?’ Is het echt waar dat je absoluut deze spullen of activiteiten nodig hebt? Is er geen enkele andere goedkopere manier te bedenken waarop je toch het gevoel hebt dat er aan je behoeftes is voldaan? Is het echt waar dat je kinderen (of jij) altijd in nieuwe kleding moeten lopen? Is het echt waar dat nu het beste moment is om een abonnement af te sluiten? Is het echt waar dat deze aankoop een buitenkansje is?
Ik wil overigens niet zeggen dat je al deze dingen nooit meer zou moeten doen, maar meer bedoeld om je kritisch en creatief te laten denken.

Een voordeeltje is altijd voordelig
Het viel me op dat in de facebook groep er vaak sites genoemd werden waar je korting kunt krijgen, voordeeltjes kunt halen en je geld terug kunt krijgen. Wat volgens mij vaak vergeten wordt is dat het nog steeds een vorm is van overgaan tot het doen van aankopen. Dat je misschien wel je geld terug kunt krijgen van een pakje vruchtensap, maar dat je ook de keus had kunnen maken om het helemaal niet te kopen!

Als je het goed uitkient hoef je nooit meer de volle prijs te betalen voor toegangskaartjes voor pretpark of dierentuin, maar is het niet beter om kritisch te kijken naar hoe vaak je eigenlijk zo’n uitstapje doet? Wat een voordeeltje lijkt blijft uiteindelijk nog steeds een uitgave. En wie heeft niet ooit een keer van die Fletcher vouchers gekocht om ze vervolgens twee jaar na de uiterste datum terug te vinden in een la? Vergeet niet dat dat een deel van het verdienmodel is van dergelijke bedrijven. 

Ik wil mezelf niks ontzeggen
Deze wil ik toch apart noemen, ook al zit dit ook verwerkt in de andere twee. Mijn ervaring is dat door mezelf dingen te ontzeggen er een grotere rijkdom voor terugkomt. Dus uitstellen en er van af zien. Is het echt nodig om nu een andere kast te kopen of doe je dat alleen maar omdat er een aanbieding voorbij komt? Kan het wachten tot volgend jaar? Is het echt nodig om altijd nieuwe kleren te kopen voor je kinderen of kan het ook een keer tweedehands? Is het echt absoluut nodig dat jij nu die andere telefoon moet kopen omdat je dan een paar extra functionaliteiten hebt? Kun je toe met minder? Kun je toe met het ‘niet hebben’?

Als het je lukt om op lange termijn te denken en niet reageert op korte termijn, dan gaat jouw geld voor je aan het werk. In plaats van dat jij aan het werk moet voor je geld. Dan vermeerdert het zich zonder dat je er grote offers voor hoeft te brengen.

Vind je dat geld moet rollen, denk jij wie later leeft wie dan zorgt? Vind je dat je recht op al die aankopen hebt omdat je er tenslotte ook hard voor werkt? Of voel je dat het anders zou moeten kunnen, heb je het idee dat je een goed inkomen hebt, maar steeds niks overhoudt, dat je allerlei leuke dingen doet, maar dat je toch net niet helemaal het gevoel hebt dat je gelukkig bent. Door niet gehoor te geven al elke gril en opwelling om iets te kopen, om iets te ondernemen, om op reis te gaan, iets cadeau te geven ontstaat er rust en ruimte om pas echt te voelen wat je nodig hebt. Juist door jezelf iets te ontzeggen ontdek je waar je behoeftes liggen.


Mijn wandelschoenen zijn versleten, de zool laat los en het voetbed geen geen steun meer. Ik had voor mijn eigen wandelcomfort in de vakantie er voor kunnen kiezen om nieuwe te kopen, maar dat deed ik niet. Zoiets zou ik vroeger beslist in het rijtje noodzakelijke/vervangingsaankoop vinden vallen. Maar ik heb het eerst maar gelaten voor wat het was, het was maar voor twee weken en ik hield het geld liever in mijn zak voor de vakantie zelf. 22 opmerkingen

 1. Oh ja inderdaad. Dat je denkt: andere mensen kunnen misschien zonder -dinges-, maar ik niet. Dat blijkt allemaal wel mee te vallen en uiteindelijk is het vaak een bevrijding om zonder te kunnen. Maar zo ervaar je dat in het begin misschien niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, veel dingen waarvan je denkt dat je er niet zonder kan, blijken uiteindelijk best misbaar.
   Toen ik het stukje typte kon ik niet zo goed voorbeelden bedenken, maar nu schiet mij de wasverzachter te binnen. Die heb ik ooit een paar keer gebruikt totdat ik leerde dat de was er sneller door verslijt. Maar hoeveel mensen ik heb horen zeggen dat ze zich absoluut niet met een handdoek zonder wasverzachter willen drogen, zijn legio. Maar uiteindelijk is het niet essentieel voor je levensgeluk. En ben je verlost van het altijd moeten zoeken naar jouw lievelingsgeur in de aanbieding, en verlost van het afval en verlost van gaten in je handdoeken.

   Verwijderen
 2. Je omschrijft precies hoe ik het ervaar. Moet echt gniffelen om je wasverzachter verhaal hier boven. Waar ik me soms over verbaas is over de verkopen op marktplaats. Het is natuurlijk leuk om iets te verkopen en daar nog een leuk bedrag voor te krijgen, maar in eerste instantie heb jij vaak het volle pond betaald. Gebruikte tafels, kleding, kinderspullen leveren vaak niet veel op qua geld, maar hebben ook minder gekost. Voor mijn gevoel vergeten veel mensen dat. (en nee ik ben niet tegen iets nieuws kopen, maar meer van bezint eer gij koopt, of zoiets....)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te lezen! Wat jij noemt over marktplaats is helemaal waar. In de genoemde facebook groep was iemand die elk jaar voor 1000 euro aan mp opbrengsten heeft. Ik snap dat alle beetjes samen een heleboel kunnen worden, maar ik dacht wel: wat heb jij dan allemaal eerst gekocht, dat je er nu nog zoveel geld voor kunt krijgen? Volgens mij vergeten mensen dat inderdaad. En nee, ik ben ook niet tegen nieuw kopen en ben ook zeker beter of heiliger dan een ander, maar ik vind het wel heel leuk om er over na te denken.

   Verwijderen
 3. Wat een mooi stukje zeg, er is nog zoveel te doen als je echt wilt besparen en dit soort mitsen en maren om kunt buigen naar anders denken. Ik bespaar ook al jaren, kan me niet eens herinneren wanneer ik ermee begonnen ben. Soms denk ik dat ik niks meer kan vinden om op te bezuinigen/anders mee om te gaan, en dan vind ik toch weer wat. Ik reken een besparing altijd om naar het aantal uren wat ik er bij mijn baas voor moet werken, dan wordt het nog leuker. :) Een kleine besparing wordt dan toch een grote besparing voor mijn gevoel, en het bespaarde geld gaat apart voor een vroegpensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om je reactie te lezen! En bedankt voor je compliment. Ik heb ook fases dat ik me afvraag waar ik nog op kan besparen of dat er echt niks meer verkoopbaars in huis is, maar dan breekt er toch weer een andere fase aan en dan lukt het me toch om weer wat te vinden.
   Zulke rekensommen zijn leuk :-)

   Verwijderen
 4. Het lijkt me inderdaad echt wennen! Je denkt zoveel nodig te hebben, maar eigenlijk valt het allemaal wel mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, eerst kun je je niet voorstellen dat je niet elke dag doucht - bijvoorbeeld - en dan probeer je het eens uit en dan blijkt dat je best kunt volstaan met om de dag te douchen. Dan is die noodzaak best rekbaar.

   Verwijderen
 5. Wat leuk dat je me noemt!

  En inderdaad: je bent zeker een doorgewinterde bespaarder. Wat dat betreft zijn mijn tips misschien wat overbodig voor je. Toch is het wel leuk dat je mee doet, je kunt de anderen ook wat leren per slot van rekening.
  En je hebt gelijk, dingen die vroeger zo vanzelfsprekend nodig waren, zijn het steeds minder. Ik maak ook steeds meer andere keuzes dan vroeger. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan :-)

  Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Misschien is het juist wel goed dat men leert om zuiniger te leven op de momenten dat het kan en niet pas op momenten dat het moet.

   Verwijderen
 6. Goed en herkenbaar geschreven. Voor mij was reclame vermijden de beste manier. Een nee-sticker op de brievenbus, geen tv meer. Als je geen "koopjes" weet kan je ze ook niet gaan kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Reclame vermijden is ook een heel goed punt! Ik geloof dat de tv programma op zichzelf zo slecht niet zijn, maar dat de reclame tussendoor je verkeerd beinvloed. Ongemerkt ga je er toch naar leven.

   Verwijderen
 7. Goede schoenen zou ik dan weer wel kopen denk ik. Die vind ik echt wel belangrijk. Zeker bij het hardlopen, kunnen slechte schoenen tot blessures leiden.

  Leuk om te lezen hoe je gedachten zich hebben ontwikkeld!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een kwestie van rekken, met die schoenen. Voor volgend zomer moeten er wel nieuwe komen, voor mijn man ook. Want op een gegeven moment is het echt afgelopen en dan moet ik prioriteit geven aan de wandelschoenen. Wat zal ik een nieuw paar een verademing vinden!

   Verwijderen
 8. Herkenbaar Anita, als ik al die tips en trucs lees, dan denk ik: seen it, done it, doing it. En dan blijkt er ineens heel veel meer te kunnen, of te laten. Maar net wat je wilt. Nieuwe schoenen zou ik in zo'n geval wel kopen. De kans op blessures is te groot vind ik dan. En onderschat dat niet, dat kan flink doorwerken, ook in de portemonnee, in je gemoedstoestand. En dat zou dan ook weer jammer zijn van die vakantie, toch? Maar goed, waarschijnlijk konden ze nog best ;-) Waar ik nog zou willen besparen is op de vaste lasten, maar daar zijn we al zo zuinig mogelijk en sommige vaste lasten zijn simpelweg vast. Je schrijft fijn Anita, ik lees je blog graag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je compliment. Toch een keer buiten dit blog om afspreken?
   Voor volgende zomer moeten er wel nieuwe schoenen komen, voor de man ook. Dit keer heb ik voorrang gegeven aan wandelschoenen voor de kinderen, omdat zij nog niks hadden. En ik moest geld overhouden voor vakantiekosten. Een mens blijft maar aan het afwegingen maken...
   Bezuinigen op vaste lasten is inderdaad lastiger, vooral als je al de eerste grote bespaarronde hebt gedaan. Op een gegeven moment blijf je een beetje steken op een niveau van leven waar je liever niet onder wilt gaan.

   Verwijderen
 9. Sluit me aan bij Nicole goede schoenen heel belangrijk, heb net €170 neer gelegd rib uit mijn lijf, grote maat slechte voeten en veel wandelkilometers.

  Zuur geld maar ja ....

  Maar als je de schoenen enkel gebruikt voor de vakantie kan ik me er allesziend iets bij voorstellen.

  Ieder maakt zijn eigen afweging natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schoenen zijn inderdaad een flinke rib uit je lijf. Ik vind €170 eigenlijk nog wel meevallen, dat klinkt als een goeie koop. Ik denk dat ik wel meer kwijt zal zijn, wat tegelijk de reden is waarom ik nog niet aan nieuwe schoenen toegekomen ben. Het was een kwestie van dat ik het geld maar 1 x uit kon geven. De kinderen hadden bijvoorbeeld nog geen wandelschoenen en daar hebben we schoenen voor gekocht en ik wist dat er meer kosten aan zouden komen waar ik het geld voor nodig zou zijn. Keuzes keuzes, het valt soms niet mee. Maar ik zou zeker wel blij zijn met nieuwe wandelschoenen, dat geef ik gelijk toe.

   Verwijderen
 10. Grappig dat je over die zonvakantie schrijft.
  Wij waren daar deze week over bezig.
  Met ons vijf zouden we nu moeten boeken als we op vakantie willen deze zomer.
  Maar we kwamen er niet echt uit...

  Tot ik zei... en eens gewoon thuis blijven. Want thuis zijn kan zooooo heerlijk rust geven. Geen gesleur, geen gedoe...
  We gaan dus dit jaar een stacation doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is precies een voorbeeld van het anders denken. Alsof je opeens een optie ziet die er voorheen nooit was. De optie van het 'niet doen'. En niet op vakantie gaan kan zoveel rust brengen. Niks geen geregel vooraf, geen gedoe, geen drukte, je hoeft helemaal nergens over na te denken of voor te bereiden....heerlijk wat een verademing kan dat zijn!

   Verwijderen
 11. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen, maar al die kleintjes bijelkaar maken wel weer een grote die vaak ook weer wegvalt omdat het leven toch wel duurder wordt. Grappig van die schoenen, manlief had hetzelfde maar kocht wel nieuwe omdat we veel wandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaak brengen die kleine aanpassingen een langduriger verandering met zich mee. Omdat het een verandering van gewoontes is.
   We wandelden vroeger veel meer, nu minder, maar nog wel regelmatig. Ik kan het nog even rekken, maar voor volgende zomer moeten er wel nieuwe komen.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!