Minimalistische toilettas

In het voorjaar gingen wij een weekendje naar Schiermonnikoog. Op de boot ontdekte ik dat ik mijn toilettas thuis had laten staan....
Dus moest ik ter plekke mijn spulletjes aanschaffen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb zo mijn voorkeuren voor verzorgingsproducten. Maar, het moet gezegd, ik ben niet meer zo zinnig als vroeger. Ik kan het laten gaan dat het even niet precies is wat ik normaal gebruik, maar voel me wel op mijn gemak met iets wat er zo dicht mogelijk in de buurt komt.
Gelukkig heeft Schier een ruim aanbod aan natuurproducten, dat scheelt. Ik schrok me echter een hoedje van wat ik kwijt was: €60 euro.
Vriendin, die mee was, vond het weinig. Die had een dagcreme die alleen al €30 euro kostte.

En eigenlijk heb ik er ook niet veel in. Meer heb ik op dit moment niet nodig. Make-up gebruik ik zelden. Ik fleur er wel van op als ik het wel gebruik, maar ik vind het gewoon teveel gedoe.





Wat ik het momenteel gebruik:

  • haarband om mijn haar uit mijn gezicht te halen. Die heb ik al 20 jaar denk ik.
  • haarborstel
  • haarlak. Heb nog geen milieuvriendelijker alternatief gevonden om mijn haar te stylen
  • deodorant. Sinds een paar jaar ben ik overgestapt op een roller. Geen verstuiver meer i.v.m. reduceren van allergische reacties
  • gezichtscreme. Deze in het roze doosje is van Weleda en kocht ik op vakantie. Doosje is nu leeg. Mijn normale dagcreme is die verderop met het groene ronde deksel. Van Himalaya. 
  • oogcreme. Deze in het oranje doosje is van Weleda en een alternatief voor de oogcreme die ik normaal gebruik van Weleda. Ik gebruik Calendula zalf, maar die is alleen in de apotheek te koop en niet bij drogisten. 
  • De oranje tube is de douche/haar shampoo van Weleda. Gebruik ik voor de kinderen en ook voor mezelf, als ik mijn eigen zeep en shampoo niet voor handen heb. 
  • Ayurvedische tandpasta van Himalaya
  • Lippenbalsem. Elke avond voor het slapen gaan. Een gewoonte. 
  • nagelsetje
  • inlegkruisjes
Wat ik niet meeneem op vakantie, maar thuis gebruik is mijn heerlijke zepen van Forest Fragances. Sinds kort gebruik ik een stuk zeep om mijn haar te wassen (de ronde groene).  Een jonge vrouw die ik ken via mijn werk maakt zelf zeep zonder chemische toevoegingen zoals SLS (dit spul schijnt ook in autowasmiddel te zitten...). Overigens gebruik ik al jaren geen shampoo meer waar SLS in zit. Ik wilde eens proberen of ik nog een stapje verder kon en geen vloeibare shampoo meer gebruiken. Mijn haar wordt er heel fluffy van en het voelt heel erg schoon. Af en toe was ik het weer met de shampoo van Weleda. Voor de foto heb ik mijn haarborstel gelijk maar even schoongemaakt, want dat is een nadeel van de blok shampoo; er blijft een vettig laagje in de haarborstel achter. 

De zelfgemaakte zeep is te koop op regiomarkten (sinds kort ook in Zwolle trouwens) en via de webwinkel Forest Fragances. De witte met roze heet 'pretty in pink', dat is een zeep voor je lijf.


9 opmerkingen

  1. Fijn spul he, van Weleda! Fijne tip van die Forest Fragrances. Ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het merk Weleda ken ik alleen nog maar van naam. Misschien moet ik dat toch eens gaan proberen. Nu gebruiken we shampoo van het merk Neutral, maar ik vind een geurtje toch ook wel prettig. Verder gebruik ik erg weinig. Mijn gezicht was ik alleen met water, en ik heb gelukkig geen crème nodig. Als deo gebruik ik zuiveringszout.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik eigenlijk nooit cremes of dingen. Lippenstift of oogpotloodlijntje heel soms. Verder alleen shampoo/cremespeoling/masker en soms douchecreme... Ben héél goedkoop! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ken Weleda helemaal niet, ik gebruik graag de producten van de Hema en ook die van Rituals. Verder heb ik sowieso nooit veel in mijn toilettas zitten, maar een klein beetje make-up ontbreekt niet hoor.
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank voor de tip over de zeep van Forest Fragrances, die ga ik eens proberen. Sinds een klein jaar maak ik veel zelf, zoals deo, tonic en bodybutter. Daarnaast gebruik ik rozenbottelolie als crème en zeep van Werfzeep voor gezicht schoonmaken en ander stuk zeep van zelfde merk voor haar. Mijn haar heb ik laten kortwieken om mijn natuurlijke grijze kleur naar voren te laten komen en sindsdien gebruik ik ook geen borstel en wax oid meer. Er blijft nu veel ruimte in de toilettas over, want sinds Valhalla's blogje erover, gebruik ik ook geen make-up meer! Heerlijk! Geeft veel ruimte, overzicht en tijd! En t scheelt veel geld ook nog eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ben eigenlijk nog op zoek naar goede tandpasta, durf eigenlijk niet zo goed zonder fluoride want mijn gebit is niet zo sterk... Maar wil er ook wel vanaf. Zie dat jij product hebt met natuurlijke fluoride. Durf je ook nog niet zonder fluoride of?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met tandpasta zit ik ook steeds in dubio. Op dit moment is het enige criterium dat voor mijzelf geldt : geen menthol smaak. Omdat ik dat vervelend vind en het schijnt werking van andere kruiden te ontregelen. (Vandaar dat elmex een mentholvrije tandpasta heeft). Voor mijn kinderen heb ik heel lang natuurlijke tandpasta gebruikt. Van weleda of van urtekram. Totdat ze teveel een eigen wil kregen en er uit nood een keer naar de elmex werd gegrepen en ze die véél lekkerder vonden. Zo gaat dat blijkbaar.
      Natuurlijke producten hebben wel mijn voorkeur, maar aan de andere kant denk ik dat in het geval van tandzorg er ten opzichte van vroeger juist heel veel verbeterd is. Vroeger werd een kies getrokken als je pijn had (50 jaar geleden, niet zo heel lang geleden) nu kan het gevuld worden. Dus wat is wijsheid? Misschien levert fluoride wel meer voordelen op dan nadelen. Ik probeer een beetje mijn eigen wijsheid daarin te vinden. Tandartsen geloof ik maar half, die preken alleen voor hun eigen parochie. Maar tegelijk is tandheelkunde in Ned, wel erg goed. De tandartsen worden erg goed opgeleid. Er is een tekort, wat ertoe zou kunnen leiden dat er soepeler met het afgeven van diploma's wordt omgegaan, maar dat gebeurt niet. Dat spreekt weer in het voordeel van de tandartsen.
      Hartelijke groet, vanaf mijn vakantie bestemming!

      Verwijderen
  7. Wat een ontzettend leuke blog en wat fijn om te horen dat mijn producten in je minimalistische toilettas zitten! Het klopt dat de solid shampoo een vettig laagje achter kan laten op je borstel. Dit vettig laagje blijft bij gebruik van gewone shampoo op je hoofdhuid zitten (bah!) zelf verzorg ik mn haar door 1x per week een conditioner in de punten te doen en af en toe een appelazijn spoeling. Ook hier zoveel meer volume in mn haar door solid shampoo te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je reageert! Dank je voor je complimenten. Ik gebruik de shampoo ook voor het haar van de kinderen en dat bevalt mij ook super goed. Het blijft lang schoon en luchtig. Wel uitkijken dat het niet in de ogen komt ;-).
      Hartelijke groet Anita en hopelijk tot binnenkort op de Ommelandermarkt!

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!