Joebelabambam!!






Mijn meiden kregen het boek De Gorgels van Jochem Myjer cadeau van vrienden. 
Een cadeau om blij van te worden! 

De recensies waren al zeer positief over het verhaal en ik ben zelf ook nog eens fan van de illustrator Rick Haas.  Zulke mooie tekeningen....Hij weet heel goed licht in een donkere ruimte op papier te zetten en de tekeningen hebben vaak een ongewoon perspectief. Ik schreef al eens eerder over hem. (klik)

Waar gaat De Gorgels over


Melle is een jongetje met superogen! Op een avond ziet hij een klein harig diertje: een gorgel!
Gorgels zijn er om kinderen te beschermen tegen groene snotjes en ander onheil. Ze genezen ook schrammen en helen kinderpijn.

Melle's vader is bioloog bij Naturalis (vast een collega van Freek Vonk ;-)) en doet in het geheim onderzoek naar Gorgels. Nieuwsgierig als Melle is gaat hij verder op onderzoek. Dit zorgt voor de nodige spannende avonturen, die o.a. naar Het Eiland leiden. Ze komen ook nog oog in oog met de natuurlijke vijand van de Gorgels: de Brutelaars. Nou, met zo'n naam dan weet je wel dat het geen lieverdjes zijn.

De Gorgels - met knuffel Monstertje erbij van dochter Ellie


De Gorgels is een prachtig, spannend en grappig avonturenboek. Mijn kinderen leefden ontzettend mee met de diertjes en met Melle. De eerste twee hoofdstukken vonden ze te eng, ik mocht niet verder voorlezen. Maar dan las ik eerst een hoofdstuk uit de Gorgels en daarna een verhaaltje uit De avonturen van Kikker en Pad en op een gegeven moment waren ze zo door het verhaal opgeslokt dat ze het spannende wel wilden doorstaan.

Het allerleukst was de kreet van enthousiasme van de Waakgorgel: Joebelabambam!!
Als dat voorbijkwam in het boek dan moest ik altijd even waarschuwen, want dan wilden ze allebei heel hard meeroepen!

Het boek is in hapklare hoofdstukken geschreven, precies lang genoeg om 's avonds voor het slapengaan voor te lezen. Het enige minpunt zijn de wat korte zinnen. In het midden van het boek zit een hoofdstuk waar vrijwel alle zinnen van vergelijkbare lengte zijn. Als je dat voorlees, raak je er buiten adem van, omdat er weinig cadans in zit. Ook begonnen de zinnen - met name in het middelste gedeelte van het boek - vaak met 'Hij ....'. Dus: Hij keek.... Hij deed.... Maar ach, dat vergeef je Jochem meteen, want het verhaal blijft helemaal overeind!

En als ik me niet vergis figureren Myjers eigen kinderen in het verhaal. Da's ook een leuk extraatje.

Volgens mij heeft De Gorgels potentie om een Nederlandse kinderklassieker te worden.

Veel (voor)leesplezier. 

Warme groet, 
Anita




12 opmerkingen

  1. Dat klinkt goed zeg. Ik vind de naam 'gorgels' ook goed gevonden.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De naam voor de vijand van de gorgels vind ik zelfs nog leuker: brutelaars.

      Verwijderen
  2. Ik wist niet dat Jochem Meijer ook kinderboeken schreef, is toch die cabaretier? leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo grappig: ik las de titel van je blog en ik wilde het almaar hardop uitspreken. (Er is me al gevraagd; "Wat zeg je???") Ik kan me dus goed voorstellen dat jouw kids dat ook almaar willen horen.
    Lijkt me een leuk boek! Veel voorleesplezier! (of heb je 'm al uit?)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn jongste is 11, maar dit is een goede tip als cadeau voor mijn Franse neefjes van 6 en 2. Zo fijn en goed, voorlezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb het boek al vaak in handen gehad, maar uiteindelijk nooit gekocht. Toch nog maar een keer naar kijken geloof ik!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt 'm ook eens lenen bij de bibliotheek, dat scheelt in aanschaf.

      Verwijderen
  6. Ken je het gedicht " De Blauwbilgorgel " ( 1943 ) van Cees Buddingh, over een fictief dier ? Daar staan ook hele grappige woorden in. Misschien werd Jochem daardoor wel geïnspireerd, wie weet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gedicht kende ik niet, maar ik geloof vast dat je gelijk hebt! Bedankt voor deze toevoeging!

      Verwijderen
  7. Hoi het ziet er een heel tof boek en uit en ik ben het daarjuist gaan lenen! Ik wil ook nog ven vragen waar je het paarse knuffelmonstertje hebt gekocht. Mijn kleine zusje vond het heel schattig en wouw graag samen met de knuffel het boek lezen. Alvast bedankt voor uw hulp!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je zin krijgt om het boek te lezen!
      En samen met een knuffel het boek lezen is natuurlijk nog leuker. Ik snap je zusje wel. De knuffel hebben we gekocht bij de Action, maar dat is al vier jaar geleden, dus ik weet niet of ze dit soort knuffels nog verkopen.
      Ik zag dat er op Marktplaats een knuffel te koop is die er op lijkt. Als je deze link kopieert en plakt, dan kun je zien welke knuffel ik bedoel.
      https://www.marktplaats.nl/a/kinderen-en-baby-s/speelgoed-knuffels-en-pluche/m1648823155-monster-met-1-oog-eenoog-merk-toi-toys-action-limegroen.html?previousPage=lr

      Veel leesplezier!
      groeten Anita

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!